Zijn er hamsters die overdag actief zijn?

Zoals veel mensen wel weten zijn hamsters nachtdieren. Dit hoeft geen probleem te zijn als je zelf overdag van huis en ‘s avonds juist thuis bent. Wanneer je vroeg naar bed gaat, kun je je echter afvragen of er ook hamsters zijn die je overdag veel ziet. 

Er zijn geen hamstersoorten die overdag actief zijn en ‘s nachts slapen. Hamsters zijn van nature vooral ‘s nachts en tijdens schemering actief. Overdag worden ze elke paar uur even wakker maar zullen vervolgens ook weer verder gaan slapen. 

Voordat je een hamster neemt is het goed om je te verdiepen in het slaapritme van een hamster. Om een hamster gelukkig te houden moet hij genoeg rust krijgen zodat hij fijn kan slapen. Tegelijkertijd is het ook belangrijk dat jouw slaapritme niet wordt verstoord door de geluiden die de hamster ‘s nachts maakt. 

Het slaapritme van hamsters 

Dat een hamster een nachtdier is betekent zeker niet dat hij ook echt alleen maar ‘s nachts wakker is. Hamsters zijn ook in de schermer heel erg actief. Dit is dus aan het begin en einde van de dag wanneer de zon opkomt of ondergaat. Niet alleen hamsters maar ook andere knaagdieren zoals cavia’s vinden dit een fijne tijd om op pad te gaan

Daarbij slapen hamsters niet aan een stuk door zoals wij mensen dat doen. Hamsters worden tussendoor meerdere keren even wakker. Dit gebeurt ongeveer om de paar uur en betekent dat ze zich ook overdag af en toe even laten zien. Ze zullen op zo’n moment echter niet heel erg actief zijn. 

Hoe lang een hamster dan wakker is verschilt heel erg per hamster. Daarbij verschilt het per keer hoe lang de hamster wakker blijft. Zo kan hij de ene keer echt alleen even wakker zijn om wat te eten en drinken. De keer daarop doet hij misschien wel even een rondje door zijn verblijf of graaft hij een tunnel. 

Wel blijft het zo dat hamsters het meest actief zijn wanneer de zon onder is. Houd hier dan ook zeker rekening mee wanneer je een hamster als huisdier neemt. Een hamster nemen voor een kind is mede om deze reden lang niet altijd verstandig. 

Zo zorg je ervoor dat jouw hamster goed kan slapen 

Het krijgen van voldoende slaap is voor hamsters heel erg belangrijk. Wanneer ze niet voldoende slaap krijgen kan dit ten koste gaan van hun gezondheid. Daarbij wordt het er niet echt gezelliger op, een hamster die niet is uitgeslapen kan namelijk erg chagrijnig zijn. Hij zal dan niet graag komen om te spelen of opgepakt te worden. 

Om ervoor te zorgen dat jouw hamster goed kan slapen heeft hij een geschikte slaapplek nodig. Hamsters slapen graag in hun schuilplek. Je kunt gemakkelijk een schuilplek creëren door een huisje neer te zetten. Huisjes voor hamsters zijn er in heel veel verschillende soorten en maten. Dit houten huisje is simpel maar schattig en niet zo duur. Vul deze vervolgens met nestmateriaal zodat de hamster een lekker holletje voor zichzelf kan maken. 

Verder is het belangrijk dat de hamster rustig kan slapen. Dit betekent in de praktijk dat het niet fijn is als er veel drukte om het verblijf heen is. Hierbij kun je denken aan harde of constante geluiden. Maar ook wanneer er iemand aan het verblijf zit zullen ze uit hun slaap gehaald worden. 

Tenslotte is het niet verstandig om een slapende hamster wakker te maken. De hamster kan hier heel erg van schrikken en uit reactie kan de hamster je dan bijten. Het verschonen van het verblijf maar zeker van de schuilplaats doe je daarom bij voorkeur wanneer de hamster wakker is. 

Wil je toch heel graag dat jouw hamster wakker wordt? Maak hem dan rustig wakker met kleine bewegingen en geluiden. Wanneer de hamster wakker wordt zal hij vast even komen kijken wat er gebeurd. Het kan echter zo zijn dat de hamster ook snel weer terug naar bed gaat omdat hij nog niet is uitgeslapen. Door het donker in huis te maken denkt de hamster dat het nacht wordt. Hij zal dan gestimuleerd worden om wakker te worden en in beweging te komen. 

Belangrijk hierbij is om te onthouden dat je het ritme van een hamster niet kan veranderen. Hamsters hebben van nature een bepaald instinct en leven graag op hun eigen manier. Het constant wakker houden van een hamster wanneer jij wakker bent komt niet ten goede van zijn gezondheid en humeur. Je zou het zelf immers ook niet fijn vinden als je niet kan slapen wanneer je daar behoefte aan hebt. 

Voorkom dat je slaapritme wordt verstoord door de hamster

Alle hamsters zijn dus (ook) ‘s nachts actief. Het is verstandig om hier rekening mee te houden wanneer je een hamster neemt. Het is zeer vervelend wanneer een huisdier ervoor zorgt dat je niet goed kunt slapen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om geluidsoverlast ‘s nachts te voorkomen. 

Om te beginnen is het aan te raden om de geluiden die de hamster maakt te minimaliseren. Dit betekent onder andere dat het verstandig is om te kiezen voor een rad dat weinig geluid maakt. Tegenwoordig zijn er heel veel verschillende soorten te koop die vrijwel geen geluid maken wanneer de hamster erin rent. Een rad dat je aan de tralies bevestigt is niet aan te raden aangezien deze vaak meer geluid produceren. 

Een verblijf met tralies leidt over het algemeen tot meer geluid dan bijvoorbeeld een glazen verblijf. Hamsters kunnen hierbij aan de tralies gaan knagen wat tot enige geluidsoverlast kan leiden. Daarbij maken tralies wel eens geluid wanneer de hamster druk door zijn verblijf heen rent. Hetzelfde geldt voor wanneer er iets tegen te tralies aankomt. 

Verder is het ook zo dat je in het begin vaak even moet wennen aan nieuwe geluiden. Als je de hamster al wat langer hebt dan merk je de geluiden die hij maakt al veel minder op. Het kan dan zijn dat je helemaal geen last hebt van deze geluiden. 

Voor sommige mensen blijven de geluiden van een hamster toch storend wanneer ze willen slapen. Het is dan beter om de hamster ergens neer te zetten waar je er ‘s nachts geen last van hebt. Dit is dus niet in de slaapkamer maar bijvoorbeeld in de huis- of eetkamer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *