Het houden van een hamster is niet zoveel werk 

Hamsters worden vaak gezien als makkelijke huisdieren die weinig verzorging vereisen. Maar is dit eigenlijk wel zo? Voordat je een hamster neemt is het goed om te weten hoeveel werk hier precies bij komt kijken.  

De dagelijkse verzorging van een hamster bestaat voornamelijk uit het voeren en verversen van water. Verder moet het verblijf van de hamster om de paar dagen worden schoongemaakt. Een grote schoonmaak waarbij alles uit het verblijf gaat hoef je maar heel af en toe te doen. 

Er zijn een aantal taken waar je elke dag rekening mee zult moeten houden. Daarnaast zijn er dingen die je af te toe moet doen. Als je wilt weten hoeveel werk het is om een hamster te houden kun je dit vergelijken met andere huisdieren. 

Houd rekening met deze taken  

Wanneer je een hamster hebt zijn er een aantal taken die je elke dag of week zal moeten doen. Daarbij zijn er een aantal dingen die je af en toe moet doen. Dit zijn ook gelijk de klusjes waar je iets meer tijd aan kwijt zult zijn. 

De dagelijkse taken

Een van de belangrijkste dingen is dat de hamster elke dag vers water krijgt. De hamster moet namelijk ten alle tijden schoon drinkwater hebben. Wanneer je gebruikmaakt van een waterfles hoef je je hier minder zorgen om te maken dan bij een drinkbakje. Wel is het belangrijk om na het vullen van een waterfles altijd even te controleren of hij naar behoren werkt. Als je een drinkbakje hebt dan wordt het water sneller vies en zul je het vaker moeten verversen. 

Een andere dagelijkse taak is het voeren van de hamster. Hamsters verstoppen een groot deel van hun voedsel. Dit kunnen ze later weer opgraven wanneer ze er behoefte aan hebben. Daarbij bewaren ze voedsel in hun wangen. Het kan hierdoor moeilijk zijn om in te schatten hoeveel voedsel de hamster nodig heeft. Hiervoor kun je het beste de instructies op de verpakking van het voedsel volgen. 

De bovengenoemde taken zullen over moeten worden genomen wanneer je er een dag niet bent. Aan deze dagelijkse taken ben je misschien 5 minuten kwijt. Tegelijkertijd zijn dit hele gemakkelijke taken waarbij je niet in contact hoeft te komen met de hamster zelf. Je kunt hier dan ook gemakkelijk een vriend of familielid voor vragen. 

Schoonmaken van het verblijf 

Naast de dagelijkse taken zijn er ook klusjes die af en toe gedaan zullen moeten worden. Eens in de paar dagen moet het verblijf worden schoongemaakt. Hierbij haal je de vieze plekken uit het verblijf. Dit wordt ook wel spot cleaning genoemd. Je kunt dan een beetje nieuwe bodembedekking toevoegen afhankelijk van hoeveel je weg hebt gehaald. Als je dit goed bijhoudt dan ben je hier per keer helemaal niet zo lang mee bezig. 

Wanneer de hamster zijn behoefte doet in zijn schuilplaats kun je deze ook gelijk verschonen. Probeer dit te doen wanneer de hamster al buiten zijn schuilplaats is. Als je hem er zelf uit gaat halen kan de hamster dit als zeer vervelend ervaren. Daarbij kan hij hier erg van schrikken wanneer hij ligt te slapen. 

Dit is ook een goed moment om even naar de staat van zijn schuilplaats te kijken. Vaak worden houten of plastic huisjes gebruikt als schuilplaats. De huisjes kunnen na verloop van tijd erg vies worden. Maak deze op zo’n moment gelijk even schoon. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de waterfles en voerbak. 

Hamsters vinden het fijn om in zand te rollen, dit doen ze om zich te wassen. Tegelijkertijd rennen ze erdoorheen, komt er bodembedekking in en doen ze hier soms hun behoefte. Het is daarom nodig om dit zand regelmatig te verversen. Maak indien nodig ook gelijk het bakje of schaaltje schoon waar het zand in zit. 

Af en toe moet het hele verblijf leeg worden gehaald. Het is het beste om dit niet te vaak te doen. Dit omdat het best wel wat stress kan veroorzaken bij de hamster. Het volledig leeghalen van het verblijf betekent namelijk dat ze al hun tunnels en voedselvoorraden kwijtraken. Daarbij zijn ze veel van hun eigen geur kwijt wanneer je de bodembedekking weghaalt. 

Op het moment dat het hele verblijf leeg is, is het relatief makkelijk om het verblijf zelf schoon te maken. Dit zorgt er gelijk voor dat het verblijf mooier blijft en langer meegaat. Voor het schoonmaken kun je een spons met een sopje gebruiken. Vind je dit lastig? Dan kom je met schoonmaakdoekjes ook al een heel eind. Belangrijk is dat het verblijf goed droog is voordat het weer gevuld wordt. 

Tenslotte is het tijdens de grote schoonmaak een mooi moment om alle accessoires schoon te maken. Hamsters hebben speelgoed nodig om zich te vermaken. Dit speelgoed wordt door de tijd heen ook vies. Maak dit even schoon voordat je het weer terugplaatst in het verblijf. 

Deze extra verzorging heeft een hamster wel en niet nodig

Naast de standaard verzorging zijn er nog een aantal extra dingen waaraan je wat tijd aan kwijt zult zijn. 

Om te beginnen is het belangrijk om de hamster elke dag even te bekijken. Let op of hij actief is, eet, drinkt en genoeg beweegt. Wanneer je de hamster uit zijn verblijf haalt kun je hem goed controleren om eventuele verwondingen. Het is belangrijk om veranderingen in gedrag of verwondingen snel op te merken. Je kunt dan zo snel mogelijk handelen wanneer er iets aan de hand is. 

Hamsters zijn hele actieve dieren die graag op ontdekking gaan. Ze hebben dan ook meer ruimte nodig dan dat mensen vaak denken. Het is daarom goed om ze regelmatig even uit hun verblijf te halen. Ze zijn dan even in een andere omgeving en kunnen vrij rondrennen. Hier zou je het liefste (bijna) elke dag wel even de tijd voor moeten nemen. 

Er zijn daarentegen ook een aantal dingen waar je bij andere huisdieren wel rekening mee moet houden maar bij hamsters niet. Een hamster hoeft uiteraard niet uitgelaten te worden. Het zijn geen dieren die je zomaar mee naar buiten zou moeten nemen. 

De verzorging van de vacht doen ze helemaal zelf. Het is over het algemeen niet nodig om een hamster te borstelen (afgezien van enkele langharige hamsters). Ze hoeven ook niet gewassen of geknipt te worden.
Het houden van een hamster kost dus vrij weinig werk. Niet alle kleinere huisdieren zijn echter even makkelijk. Wanneer je bijvoorbeeld een konijn neemt ben je hier alweer meer tijd aan kwijt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *