Zo bouw je een band op met je huisdier 

Op het moment dat je een huisdier hebt wil je hier waarschijnlijk graag een goede band mee opbouwen. Huisdieren kunnen echt onwijs fijne maatjes zijn waar je veel steun uit kunt halen. Maar hoe bouw je eigenlijk precies een goede band op met een huisdier? 

Om een band op te bouwen en te onderhouden is het belangrijk om veel tijd met je huisdier door te brengen. Minstens net zo belangrijk is dat je rekening houdt met zijn wensen en behoeften. Daarbij hebben veel huisdieren een zwak voor eten en kan een lekkere snack veel goed doen voor de onderlinge band. 

Wanneer je een nieuw huisdier hebt zijn er verschillende dingen die je kunt doen om een band op te bouwen. Vervolgens is het minstens net zo belangrijk dat je de band met je huisdier onderhoudt. Door meer over jouw huisdier te leren kun je hem beter begrijpen wat de onderlinge band versterkt. 

De eerste stappen in het opbouwen van een band

Er zijn meerdere dingen die belangrijk zijn wanneer je een goede band wil opbouwen met een huisdier. Vooral als je een huisdier net leert kennen is het belangrijk om hier veel aandacht aan te besteden. 

Om te beginnen is het belangrijk dat jouw huisdier jou gaat vertrouwen. Wanneer een huisdier net verhuisd is, is alles nog nieuw en spannend. Het kan daarom even duren voordat een huisdier zich helemaal comfortabel voelt in zijn nieuwe omgeving. Na een tijdje zal hij zich wat comfortabeler voelen en kun je hem beter leren kennen.

Het is dan belangrijk om meer onnodige stress te voorkomen. Dit houdt onder andere in dat het belangrijk is om het huisdier voorzichtig en rustig te benaderen. Merk je dat jouw huisdier hier niet op zit te wachten en zich terugtrekt? Geef hem dan nog wat meer tijd en dring je vooral niet op. Misschien nog wel beter is om te wachten tot hij zelf toenadering komt zoeken. 

Eenmaal gewend zul je veel tijd met je huisdier willen spenderen. Hoe meer tijd je samen doorbrengt hoe beter jullie elkaar leren kennen. Dit betekent onder andere dat jullie comfortabeler met elkaar worden en elkaar beter gaan begrijpen. Dit leidt ertoe dat de band tussen jullie sterker zal worden. 

Daarbij blijft het altijd belangrijk om in de omgang rekening te houden met het huisdier. Dit betekent bijvoorbeeld dat je prooidieren zoals cavia’s en konijnen niet van boven benadert. Een ander voorbeeld is dat je hem niet stoort als hij aan het eten of slapen is. Als je dit wel doet dan kunnen ze gestrest raken wat een fijne omgang met deze dieren moeilijker maakt. Voor kinderen kan het lastig zijn om te begrijpen hoe ze op de juiste manier met een huisdier omgaan. Lees meer over hoe je een kind dit kunt leren

Hiervoor is het ook belangrijk dat je jouw huisdier beter leert kennen. Net als bij mensen heeft elk huisdier een eigen karakter. Hoe meer je jouw huisdier leert kennen, hoe beter je met hem om zult kunnen gaan. 

Een van de dingen die vrijwel altijd helpt is het geven van een snack. Het gezegde liefde gaat door de maag is niet zomaar ontstaan. Dit is iets wat voor veel huisdieren echt wel geldt. 

Een band met een huisdier moet onderhouden worden 

Het is niet zo dat je één keer een band met je huisdier opbouwt en het vervolgens altijd goed blijft. Om een huisdier tam te houden is het belangrijk dat je veel met hem omgaat. Dit betekent dus dat je ook na de eerste maanden of jaren veel met elkaar om blijft gaan. 

Vooral bij kinderen is er een risico dat de interesse in het nieuwe huisdier na een tijdje vervaagd. Het is dan niet nieuw meer en er wordt minder aandacht aan het huisdier geschonken. Dit is jammer aangezien cavia’s en konijnen wel hele leuke huisdieren kunnen zijn voor kinderen. Huisdieren neem je echter niet voor even, ze hebben hun hele leven goede zorg nodig. Het is dan ook zeer belangrijk om hier van te voren bij stil te staan. 

Hierbij is het ook belangrijk dat je rekening blijft houden met de behoeften van jouw huisdier. Omdat hij je steeds meer gaat vertrouwen en comfortabeler is zal hij meer toelaten. Dit betekent echter niet dat er geen dingen zijn die hij nooit leuk zal vinden. Konijnen en cavia’s blijven altijd prooidieren en gaan mede daardoor bepaalde dingen nooit leuk vinden. 

Tenslotte is het dus belangrijk dat je jouw huisdier goed blijft verzorgen. Wanneer hij in al zijn behoefte is voorzien zal hij veel gelukkiger zijn. Dit leidt er ook toe dat je gemakkelijker contact kan leggen. 

Leer meer over jouw huisdier om hem beter te kunnen begrijpen

Zoals al eerder benoemd is het dus belangrijk om jouw huisdier goed te begrijpen. Huisdieren gedragen zich immers anders en reageren anders op dingen dan mensen. Dit kan per huisdier ook weer heel verschillend zijn. Elk ras en dier heeft een eigen karakter en gedraagt zich anders.  

Je kunt je huisdier veel beter begrijpen als je het een en ander weet over zijn lichaamstaal. Neem even te tijd om wat te lezen over hoe jouw huisdier communiceert. Op deze manier zul je sneller doorhebben hoe jouw huisdier zich voelt. Tegelijkertijd merk je het sneller als jouw huisdier je iets duidelijk probeert te maken. 

Hetzelfde geldt voor de geluiden die dieren maken. Het maken van geluiden is een groot onderdeel van hoe dieren met elkaar communiceren. Het is ook niet gek als jouw huisdier geluiden maakt om jou iets duidelijk te maken. Ook kunnen bepaalde geluiden je iets vertellen over hoe jouw huisdier zich op dat moment voelt. 

Het is ook zeker goed om wat te weten over hoe bepaalde huisdieren in het wild leven. Veel huisdieren hebben nog steeds gedrag dat is afgeleid van de wilde soort. Als jouw huisdier iets doet dan kan het dus goed zijn dat dit vanuit een natuurlijk instinct is. Wanneer je bekend bent met de redenen voor bepaald gedrag kun je dit beter begrijpen en er beter mee omgaan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *