Kan een konijn tegen regen?

Veel mensen die een konijn als huisdier hebben houden deze buiten. Door het jaar heen krijg je te maken met verschillende weersomstandigheden. Het is dan ook niet gek om jezelf af te vragen of een konijn hier wel tegen kan. 

Konijnen kunnen niet goed tegen regen. Een konijn dat natgeregend is kan het al snel te koud krijgen. Hierdoor wordt een konijn vatbaarder voor het oplopen van ziektes. 

De meeste konijnen zullen uit zichzelf regen vermijden. Er zijn daarentegen ook konijnen die regen niet erg lijken te vinden. Wanneer je zelf een konijn hebt is het handig om te weten hoe jouw konijn het beste kan helpen. 

Konijnen kunnen niet goed tegen regen 

Konijnen kunnen niet goed tegen regen omdat ze het hier koud van kunnen krijgen. Zeker wanneer er ook nog wind staat kunnen konijnen het snel koud krijgen. Wanneer een konijn koud is wordt een konijn vatbaarder voor ziektes. 

Daarnaast kan de huid van konijnen kan niet goed tegen water. Konijnen kunnen er dan ook last van hebben wanneer hun huid nat wordt. Bij een klein beetje regen zal de huid echter niet gelijk nat worden. 

Konijnen hebben een vacht hebben die veel regen tegenhoudt. De meeste regen zal gemakkelijk van de vacht afstromen. Pas wanneer een konijn het echt heel hard regent is er een kans dat dit door de vacht heen komt. 

Konijnen die geen probleem hebben met regen

Net als mensen zijn alle konijnen anders en hebben ze andere voorkeuren. Het kan dan ook zo zijn dat jouw konijn helemaal geen probleem lijkt te hebben met regen. Er zijn namelijk ook konijnen die vrijwillig buiten in de regen gaan zitten. 

Wanneer jouw konijn zelf in de regen gaat zitten is het een goed idee om hem extra in de gaten te houden. Het kan namelijk zo zijn dat er iets mis is met het konijn waardoor hij niet naar binnen gaat. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met dat het konijn pijn heeft en zich hierdoor niet graag verplaatst. 

Voorkom dat jouw konijn nat wordt

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om te voorkomen dat jouw konijn te nat wordt. Het belangrijkste is dat het konijn een wind en waterdicht binnenhok heeft. Dit is de ideale plek voor een konijn om te schuilen tegen de regen. 

Je kunt er daarnaast nog voor kiezen om een deel van het buitenhok overdekt te maken. Door dit te doen kunnen konijn ook in de regen gebruikmaken van het buitenhok zonder nat te worden. 

Wat in ieder geval geen goed idee is is om het konijn met regen in huis te halen. In huis is het vaak een stuk warmer dan buiten, zeker wanneer het regen. Konijnen kunnen niet goed tegen dit temperatuurverschil van binnen en buiten. 

Konijnen die toch graag in de regen zitten zou je kunnen opsluiten in hun binnenhok. Op die manier weet je zeker dat jouw konijn niet onnodig in de regen gaat zitten. Het opsluiten van een konijn is vaak echter niet de beste optie. Wanneer je een konijn binnen opsluit krijgt hij niet meer de mogelijkheid om genoeg te bewegen. 

Het is fijn om in gedachten te houden dat het niet erg is als een konijn een beetje nat wordt. Wanneer het echt heel hard gaat regenen is het goed om even op te letten of het konijn zelf naar binnen gaat. Mocht dit niet het geval zijn dan kun je overwegen om het konijn alsnog tijdelijk even in het binnenhok op te sluiten. 

Een konijn helpen drogen  

Het kan altijd gebeuren dat een konijn nat wordt. Dit kan onder andere komen door regen maar ook wanneer je een konijn wast. Om te voorkomen dat een konijn kou vat is het belangrijk dat een konijn goed kan drogen. Er een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat een konijn sneller droogt.  

Ten eerste kun je het konijn helpen door het konijn met een handdoek zoveel mogelijk af te drogen. Het afdrogen van een konijn doe je door het konijn voorzichtig droog te vegen. Hiervoor kun je gerust een oude of kapotte handdoek gebruiken. 

Om het konijn te helpen zichzelf te drogen kun je wat extra stro in het hok leggen. Het konijn kan zich dan beter bedekken met stro waardoor hij makkelijker droogt. Tegelijkertijd helpt een holletje van stro het konijn om warm te blijven. 

Dit kun je beter niet doen 

Er zijn een aantal dingen die wij als mens doen om te drogen waar konijnen niet goed tegen kunnen. Deze dingen kun je dus beter niet kunt doen om een konijn te laten drogen. 

Om een konijn te drogen kun je beter geen warmte gebruiken. Dit geldt zeker wanneer een konijn buiten verblijft. De reden hiervoor is dat konijnen slecht tegen temperatuursveranderingen kunnen. 

Het gebruik van een föhn om een konijn te helpen drogen is ook geen goed idee. Konijnen kunnen niet goed tegen tocht en wind. Op het moment dat een konijn ook nog eens nat is is de kans groot dat een konijn het te koud krijgt. 

Hoe zit het met andere weersomstandigheden? 

Als je een konijn buiten wilt houden is het belangrijk om hem op het juiste moment buiten te zetten. Door dit goed te doen is een konijn bestand tegen de vele verschillende weersomstandigheden. Naast regen zijn er echter toch nog een aantal andere weersomstandigheden waar konijnen last van kunnen hebben. 

Konijnen kunnen niet goed tegen tocht. Konijnen die voor een langere tijd in de tocht zitten kunnen het erg koud krijgen. Het is daarom belangrijk dat konijnen een winddichte plek hebben om te schuilen. Dit kan bijvoorbeeld het binnenhok zijn. 

Sneeuw is ook een van de weersomstandigheden waar konijnen niet goed tegen kunnen. Wederom geldt dat dit komt doordat konijnen het dan veel te koud kunnen krijgen. 

Konijnen in het wild

Konijnen in het wild krijgen uiteraard ook met allerlei verschillende weersomstandigheden te maken. Deze konijnen hebben geen baasje die voor hen zorgt en hen hierbij kan helpen. Ook hebben deze konijnen natuurlijk geen binnenhok om zich in terug te trekken. 

Konijnen in het wild zijn gelukkig erg goed in het verzorgen van hun eigen schuilplaats. Ze graven konijnenholen waar ze tijdens een regenbui droog kunnen zitten. Deze schuilplaats houd konijnen ook warm wanneer er veel wind staat. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *