Kan een konijn de hik hebben?

Als mensen vergelijken we onze huisdieren graag met onszelf. Het kan dan ook zo zijn dat je de hik hebt en je afvraagt of jouw konijn ook de hik kan krijgen. Misschien heb je zelfs wel eens een video gezien van een konijn die de hik heeft.

Een konijn kan net als mensen de hik hebben. Bij konijnen ziet dit er echter heel anders uit dan bij mensen. Konijnen hebben veel minder vaak de hik dan mensen en maken niet het typische hik geluid. 

Om de hik bij konijnen beter te begrijpen is het handig om te weten hoe de hik ontstaat. Daarnaast is het fijn om te weten of het erg is als jouw konijn de hik heeft. Tenslotte zijn er ook nog een heleboel andere geluiden die een konijn kan maken. 

Zo ziet de hik er bij een konijn uit 

Een konijn dat de hik heeft kun je herkennen aan een schokkende beweging van de buik. Deze beweging kan echter ook in het hele lichaam plaatsvinden. Dit is afhankelijk van het konijn maar kan ook per keer weer verschillen. 

Tijdens het hikken maakt een konijn soms ook geluid. Dit is vaak echter geen hikkend geluid zoals we dat van mensen gewend zijn. Het geluid dat een konijn met de hik maakt kan klinken als niezen of piepen. 

De duur van de hik is bij konijnen ook anders dan bij mensen. Konijnen hebben over het algemeen namelijk maar heel kort last van de hik. Bij mensen kan de hik veel langer aanhouden. 

Oorzaken van de hik 

De hik ontstaat doordat het middenrif zich samentrekt. Dit is iets waar je zelf geen invloed op hebt. Het samentrekken van het middenrif kan verschillende oorzaken hebben. 

Een van de dingen waardoor je de hik kunt krijgen is door te snel te eten of drinken. Dit kan bij konijn ook een reden zijn waardoor ze de hik krijgen. Bij konijnen gebeurt het echter maar zelden dat ze te snel eten of drinken en hierdoor de hik krijgen. 

Jonge konijnen hebben over het algemeen vaker de hik dan volwassen konijnen. Dit komt onder andere doordat jonge konijnen nog wat vaker te gulzig kunnen zijn met drinken. Ook oudere konijnen drinken soms wat te snel waardoor ze vaker de hik krijgen. 

Een konijn kan ook de hik krijgen door verkeerd adem te halen. De hik krijgen door een verkeerde ademhaling kan elk konijn af en toe overkomen. Hier is niets aan te doen en de hik is vaak na een aantal keer hikken alweer over. 

Is het erg als een konijn de hik heeft 

De hik kan erg vervelend zijn voor een konijn maar is niet ernstig. Het is over het algemeen zo dat een konijn hier maar even last van heeft. Vooral wanneer een konijn voor een langere tijd de hik heeft kan dit een probleem zijn. 

Mocht het zo zijn dat je jouw konijn erg vaak ziet hikken dan kan het zo zijn dat er iets aan de hand is. De hik is bij konijnen niet altijd even duidelijk te herkennen en mogelijk gaat het hier om iets anders dan de hik. Raadpleeg hiervoor altijd een dierenarts. 

Andere geluiden die konijnen kunnen maken

Naast de hik zijn er ook vele andere geluiden die een konijn kan maken. Een aantal van deze geluiden kunnen worden verward met het hebben van de hik. 

Een konijn kan ook niezen  

Konijnen kunnen naast hikken ook niezen. De neus van een konijn is vrij gevoelig waardoor niezen regelmatig voorkomt. Er zijn verschillende redenen waardoor een konijn kan niezen. 

Wanneer een konijn een of een enkele keren niest kan dit onder andere komen door een irritatie. Irritatie van de neus kan onder andere ontstaan door stof. Irritatie kan ook komen door iets anders kleins (zoals een stukje stro) dat in de neus van een konijn terecht is gekomen. 

Als konijnen vaker niezen dan heeft dit echter een andere oorzaak. Niezen is een symptoom van verschillende konijnenziektes. Een van de bekendste hiervan is een infectie met de Pasteurella Multocida bacterie. Konijnen die deze bacterie krijgen hebben ook last van snot waardoor ze weer meer gaan niezen. 

Een konijn dat hoest 

Hoesten komt bij konijnen ook wel eens voor. Wanneer een konijn een enkele keer hoest kan dit komen door een irritatie in de keel. Hier kan als bij niezen stof de boosdoener zijn.

Ook wanneer een konijn zich verslikt kan een konijn een enkele keer hoesten. Een konijn dat zich verslikt is vaak onschuldig. Let echter wel goed op dat het konijn niet stikt in plaats van zich enkel verslikt. 

Een veel minder voorkomende oorzaak van hoesten is een infectie. Een infectie kan wel al snel ernstig worden wanneer hier niets aan wordt gedaan. Het is daarom altijd een goed idee om bij een hoestend konijn een dierenarts in te schakelen. 

Geluiden wanneer een konijn zich bedreigd of fijn voelt 

Er zijn een aantal geluiden die een konijn kan maken op het moment dat hij zich bedreigt voelt. Dit kan onder andere een piepend of grommend geluid zijn. Wanneer een konijn erg bang is kan een konijn ook gaan gillen. Dit gillende geluid maakt een konijn ook wanneer hij pijn heeft. 

Ook wanneer een konijn zich fijn voelt maakt een konijn mogelijk geluid. Dit is een knarsend geluid dat een konijn maakt door te tandenknarsen. Dit geluid is erg zacht een komt vaak voor tijdens het aaien. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *