Is konijnvoer geschikt voor een cavia?

Konijnen en cavia’s zijn allebei hele populaire huisdieren die voor veel mensen best wel op elkaar lijken. Ook het voer voor cavia’s en konijnen lijkt erg op elkaar. Veel mensen vragen zich daardoor af of konijnenvoer ook geschikt is voor cavia’s.  

Konijnenvoer is niet geschikt voor cavia’s omdat ze hier niet alle benodigde voedingsstoffen uit kunnen halen. Het is echter niet schadelijk als een cavia wel een keer konijnenvoer te eten krijgt. 

Er zijn meerdere redenen waarom cavia’s niet zomaar konijnenvoer kunnen eten. De belangrijkste reden heeft te maken met het feit dat cavia’s geen vitamine C kunnen aanmaken. Een andere vraag die vaak volgt is of konijnen dan wel caviavoer kunnen eten.  

Konijnenvoer is niet geschikt voor cavia’s 

Konijnenvoer is in principe niet schadelijk voor cavia’s. Konijnenvoer bevat namelijk geen ingrediënten die cavia’s niet mogen eten. Omdat er voor cavia’s voedingsstoffen ontbreken is het echter niet goed om altijd konijnenvoer te geven. 

Het is in elk geval belangrijk dat een cavia genoeg te eten heeft. In het geval dat je alleen konijnenvoer tot je beschikking hebt kun je dit dus prima een keertje aan jouw cavia geven. Let er hierbij wel op dat je dit aanvult met vitamine C. Dit kun je bijvoorbeeld doen door vitamine C tabletten of druppels aan de voeding toe te voegen.   

De verschillen tussen konijnen- en caviavoer 

Voer voor konijnen en cavia’s lijkt op het eerste gezicht veel op elkaar. Toch zitten er wel degelijk verschillen tussen voer voor cavia’s en konijnen. Dit is ook logisch aangezien cavia’s en konijnen hele verschillende dieren zijn met andere behoefte. Cavia’s zijn knaagdieren en konijnen zijn dit niet

Het belangrijkste verschil tussen konijnen en caviavoer is dat caviavoer extra vitamine C bevat. Konijnenvoer bevat geen vitamine C omdat konijnen dit zelf aanmaken. Cavia’s maken zelf geen vitamine C aan en moeten dit altijd uit hun voeding halen. Wanneer een cavia geen vitamine C binnenkrijgt zal de cavia ernstig ziek worden. 

Het voer voor beide dieren is afgesteld op hun specifieke behoefte. Konijnen hebben relatief gezien minder eiwitten nodig dan cavia’s. Dit betekent dan ook dat konijnenvoer minder eiwitten bevat dan caviavoer. Wanneer cavia’s regelmatig konijnenvoer eten zullen ze dan ook een tekort aan eiwitten binnenkrijgen. 

Een ander verschil in de behoefte van cavia’s en konijnen is de hoeveelheid vezels die ze nodig hebben. Vezels zijn onder andere belangrijk voor een goede spijsvertering. Konijnen hebben meer vezels nodig dan cavia’s en konijnen voer bevat daarom meer vezels dan caviavoer. Naast het standaard voer kunnen beide dieren ook vezels halen uit groente en fruit. 

Niet elk caviavoer is hetzelfde 

Caviavoer komt in verschillende vormen. Zo heb je voer dat enkel bestaat uit korrels en gemixt voer. Beide soorten voeding kun je in principe zonder problemen aan jouw cavia voeren. Toch zijn er wel een aantal punten om op te letten. 

Bij gemixt voer loop je het risico dat cavia’s alleen de lekkere dingen eruit halen. Hierdoor blijven elke keer dezelfde stukjes voor liggen. De verschillende stukjes kunnen mogelijk anders zijn in voedingswaarde. Dit kan een risico vormen wanneer er een tekort ontstaat aan bepaalde voedingsstoffen. 

De samenstelling van caviavoer van verschillende merken kan onderling verschillen. Het is daarom aan te raden om goed te letten om de ingrediënten en voedingswaarde. De goedkoopste voeding is niet altijd de beste maar hoeft zeker ook niet altijd gelijk slecht te zijn. 

Let bij het kiezen van caviavoer vooral op de voedingswaarde. Voeding met te veel vet of koolhydraten kan ervoor zorgen dat een cavia sneller te dik wordt. Je moet hier vooral mee opletten wanneer je op zoek bent naar snacks voor jouw cavia.  

Ook is het mogelijk om verschillende soorten voeding met elkaar te mengen. Zo kun je goedkoper caviavoer mixen met caviavoer met zeer goede voedingswaarde. Op deze manier kun je de kosten lager houden en jouw cavia toch goed voeden. 

Mag een konijn caviavoer?

Waar konijnenvoer niet direct schadelijk is voor cavia’s is caviavoer wel schadelijk voor konijnen. Als een konijn een enkele keer caviavoer binnenkrijgt zal dit niet direct voor grote problemen zorgen. Konijnen mogen echter zeker niet te vaak caviavoer eten. 

De toegevoegde vitamine C die cavia’s nodig hebben is juist schadelijk voor konijnen. Konijnen maken zelf al de benodigde hoeveelheid vitamine C aan en een overschot aan vitamine C is schadelijk. Konijnen kunnen overtollige vitamine C namelijk niet uitplassen zoals mensen en cavia’s dit wel doen. 

Wanneer een konijn teveel vitamine C binnenkrijgt kan dit al snel leiden tot diarree. Bij een konijn die voor langere tijd diarree heeft ligt ook uitdroging om de hoek. Een te grote hoeveelheid vitamine C kan leiden tot beschadiging van de nieren van een konijn. 

Een andere reden dat caviavoer niet geschikt is voor konijnen is vanwege de hoeveelheid energie. Caviavoer bevat meer energie dan konijnenvoer waardoor konijnen hier al snel te dik van kunnen worden. Een konijn dat te dik is loopt meer risico op verschillende gezondheidsproblemen. 

Het kan voorkomen dat je door omstandigheden geen konijnenvoer meer tot je beschikking hebt. In dat geval is het geven van caviavoer geen goede oplossing. Wat je het beste kunt doen is een konijn extra hooi geven. Als je konijn goed gewend is aan groenvoer dan kun je jouw konijn ook zeker extra groenvoer geven. 

Konijnen en cavia’s die samen leven

Konijnen en cavia’s kunnen beter niet in hetzelfde hok worden gehouden. Het kan echter toch voorkomen dat konijnen en cavia’s samenleven. In dat geval moet er aan beide soorten dieren konijnen voer worden gegeven. Dit vanwege het feit dat caviavoer dus erg schadelijk kan zijn voor konijnen. 

Omdat cavia’s toch behoefte hebben aan extra vitamine C moeten deze nog apart gevoerd worden. De konijnen mogen deze extra vitamine C natuurlijk niet alsnog binnenkrijgen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *