Mag een konijn paardenbloem eten?

Er zijn in de natuur vele verschillende soorten planten en bloemen te vinden. Konijnen mogen niet al deze planten en bloemen zomaar eten. Als je jouw konijn iets lekkers wilt geven is het belangrijk om te weten wat ze wel en niet mogen eten. 

Een konijn mag alle onderdelen van een paardenbloem eten. Het is zelfs gezond voor konijnen om af en toe een handje vol paardenbloemen te eten. 

Groenvoer is onwijs gezond voor konijnen en ze vinden het ook nog eens heel erg lekker. Het is dan ook zeker aan te raden om jouw konijn regelmatig wat groenvoer te geven. Er zijn vele planten die als onkruid worden gezien die jouw konijn graag eet. 

Een konijn mag paardenbloem eten 

Paardenbloemen groeien op allerlei plaatsen in de tuin, in parken en op straat. Deze bloemen worden door veel mensen gezien als onkruid. Mocht je de bloemen weghalen dan kun je deze aan jouw konijn geven in plaats van ze zomaar weg te gooien. 

Konijnen mogen alle delen van een paardenbloem eten. Je kunt ze dus een stengel met de bloem zelf geven. De bladeren van paardenbloemen vinden konijnen ook heel erg lekker. Zelfs de wortels van paardenbloemen zijn geschikt voor konijnen om te eten. 

Gedroogde paardenbloemen eten konijnen ook graag. Gedroogde paardenbloemen zitten daarom in verschillende soorten hooi verwerkt. Wanneer je veel paardenbloemen hebt verzameld kun je deze makkelijk zelf drogen. Hierdoor kun je ze langer bewaren om op een ander moment aan jouw konijnen geven. 

Paardenbloemen zijn zelfs heel erg gezond voor konijnen. Paardenbloemen bevatten verschillende soorten vitamines en mineralen. Daarnaast draagt het eten van paardenbloemen bij aan een goede spijsvertering. 

Net als bij elk ander soort voeding geldt ook hier dat je niet te grote hoeveelheden in een keer moet geven. Een handje vol bladeren per dag is meer dan genoeg. Ook is het belangrijk om verschillende soorten groenvoer en voeding aan te bieden. 

Hoe zit het met andere soorten bloemen en planten  

Naast paardenbloemen zijn er nog veel meer planten die wij als onkruid zien maar konijnen graag eten. Deze planten zijn daarom voor veel mensen heel makkelijk te verzamelen. Het is handig om te weten welke planten je in ieder geval veilig aan jouw konijn kunt voeren. 

De eerste plant die konijnen graag eten is brandnetel. De meeste mensen willen deze planten graag zoveel mogelijk weg hebben. Dit vanwege de irritatie die ze kunnen veroorzaken bij aanraking met de huid. Dit maakt het wel een lastige plant om te verzamelen. Konijnen hebben helemaal geen last van brandnetels en eten de planten graag. 

Een andere plant die lastig kan zijn om te verzamelen maar konijnen graag eten is kleefkruid. Zoals de naam al doet vermoeden blijft deze plant overal aan vast plakken. Dit komt doordat deze plant allemaal kleine haakjes heeft. Konijnen vinden deze plant heerlijk maar de plant kan ook in de vacht van konijnen blijven hangen. Check daarom altijd even of er na het eten niets in de vacht is blijven hangen. 

Een makkelijke plant die overal te vinden is is klaver. Klavers worden vaak gegeten in combinatie met gras. Wanneer jouw konijn op een grasveld aan het grazen is mag deze dan ook gerust wat klaver eten. 

Een andere plant die heel goed is voor konijnen is kamille. Konijnen mogen hiervan zowel de plant zelf als de bloemen teten. Kamille is gezond voor konijnen dankzij de vezels en mineralen die de plant bevat. Daarnaast heeft kamille een rustgevende werking op zowel mens als dier. 

Tenslotte zijn konijnen gek op enkele kruiden die door veel mensen regelmatig in de keuken worden gebruikt. Denk hierbij onder andere aan peterselie, tijm, dille en munt. Mocht je tijdens het koken kruiden over hebben dan eet jouw konijn deze graag voor je op. 

Wanneer jouw konijn medicijnen van de dierenarts gebruikt is het verstandig om voorzichtig te zijn met het geven van kruiden. Sommige kruiden kunnen de werking van bepaalde medicijnen namelijk versterken of verzwakken. Raadpleeg daarom altijd een dierenarts wanneer jouw konijn medicijnen gebruikt. 

Let op waar je de planten vandaan haalt 

De eerder genoemde planten zul je vaak tegenkomen en kun je vrijwel overal gewoon plukken. Niet alle plekken zijn echter even geschikt om planten voor jouw konijn vandaan te halen. Het beste is daarom om een of enkele van deze planten uit de tuin te halen. Als je zelf geen tuin hebt dan kun je deze planten misschien bij vrienden of familie uit de tuin halen aangezien de meeste het als onkruid zien. 

Langs de berm staat vaak veel onkruid dat geschikt zou kunnen zijn voor jouw konijn. Je kunt hier alleen juist beter geen planten plukken om aan een konijn te geven. Op plekken waar veel auto’s rijden komt veel fijnstof en roetdeeltjes vrij. Dit komt vervolgens op de planten in de buurt terecht. Als een konijn te veel van zulke vervuilde planten eet kan een konijn hier ziek van worden. 

Andere plekken waar veel geschikte planten staan maar waar je moet oppassen zijn parken. Veel parken worden gebruikt om honden uit te laten. Planten die in contact zijn geweest met honden en uitwerpselen van honden brengen gezondheidsrisico’s met zich mee. Je kunt deze beter helemaal niet geven om er zeker van te zijn dat jouw konijn niet ziek wordt. 

In gebieden met veel groen zijn ook vaak wilde konijnen zijn ook vaak aanwezig. Wilde konijnen dragen vaker ziektes met zich mee dan tamme konijnen. Wanneer er mogelijk wilde konijnen in contact zijn geweest met planten kun je deze planten beter niet aan jouw konijn voeren. Je loopt dan namelijk het risico dat er op deze manier ziektes worden overgegeven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *