Buiten wandelen met een konijn

Veel mensen vinden het leuk om met hun huisdieren buiten te zijn en te wandelen. In bijna elke dierenwinkel zijn dan ook tuigjes voor konijnen te vinden. Deze zijn gemaakt om ervoor te zorgen dat een konijn er niet zomaar vandoor kan gaan. 

Met behulp van een tuigje kun je met jouw konijn buiten wandelen. Konijnen zullen in het begin aan van alles moeten wennen. Er zijn daarnaast nog een aantal dingen waar je zeker rekening mee moet houden. 

Als je met jouw konijn buiten wilt gaan wandelen is het belangrijk dat je niets forceert. Konijnen zijn vluchtdieren en een rustige omgeving is daarom echt een must. Tenslotte zijn de weersomstandigheden niet altijd geschikt om met jouw konijn naar buiten te gaan. 

Een konijn laten wennen 

Wanneer je met een konijn naar buiten gaat moet het konijn een tuigje om. Op deze manier voorkom je dat het konijn er vandoor gaat en kwijtraakt. Tuigjes voor konijnen kun je in vrijwel elke online en offline dierenwinkel vinden. 

Konijnentuigjes zijn er in vele verschillende soorten en maten. Het belangrijkste is dat je een tuigje goed past. Veel tuigjes zijn verstelbaar en kun je aanpassen aan jouw konijn. Een tuigje mag niet te los zitten omdat het konijn dan makkelijk kan ontsnappen. Daarentegen kan een tuigje ook zeker niet te strak zitten, dit kan leiden tot pijn en verwondingen. 

De kans is groot dat het konijn ook nog niet eerder een tuigje om heeft gehad. Ook het dragen van een tuigje is iets waar een konijn rustig aan zal moeten wennen. Zorg dat het omdoen van het tuigje altijd rustig gebeurt. Hiermee voorkom je dat het tuigje stress oproept bij jouw konijn. 

Het is goed mogelijk dat het de eerste keer niet direct lukt om het tuigje om te doen. Blijf dan vooral niet proberen maar stop op tijd wanneer er stress ontstaat. Je kunt het een andere keer opnieuw proberen wanneer het konijn rustig is. Na een aantal keer oefenen zul je merken dat het konijn eraan gewend is en een stuk rustiger blijft. 

Als het konijn gewend is aan het omdoen van het tuigje moet hij vervolgens nog wennen aan het dragen van het tuigje. Laat het konijn daarom eerst een aantal keer het tuigje dragen in een bekende omgeving. Als je merkt dat het konijn ontspannen is met het tuigje om kunnen jullie op pad gaan. 

Een konijn dat nog nooit buiten het huis of de tuin is geweest kun je niet zomaar meenemen voor een lange wandeling. Het konijn zal buiten zijn vertrouwde omgeving allemaal nieuwe dingen zien en horen. Dit is erg spannend voor een konijn en hier zal hij in het begin nog erg aan moet wennen. 

Zeker in het begin is het belangrijk om de wandelingen kort te houden. Laat het konijn daarnaast vooral zelf bepalen waar hij heen wilt. Op het moment dat je merkt dat er te veel spanning ontstaat kun je beter terug naar huis gaan. Je kunt het op een andere dag wanneer het konijn rustig is opnieuw proberen.

Zo ga je om met een konijn aan een tuigje 

Eenmaal op pad is het belangrijk dat je de riem los laat hangen en niet strak houdt. Beweeg mee met jouw konijn en trek niet onnodig aan de riem. Als je het konijn wilt verplaatsen kun je dit het beste doen door ernaartoe te lopen en hem rustig op te tillen. 

Houd een konijn tijdens een wandeling altijd in de gaten. Dat het konijn vast zit betekent zeker niet dat hij niet ondeugend kan zijn. Konijnen zijn namelijk onwijs slimme dieren. Konijnen kunnen bijvoorbeeld zomaar hun tuigje door knabbelen, de riem in de knoop maken of dingen eten die ze eigenlijk niet mogen. 

Met een konijn buiten wandelen kan gevaarlijk zijn 

Buiten wandelen met jouw konijn lijkt misschien een leuk idee maar dat is het zeker niet altijd. Buiten wandelen kan namelijk heel erg gevaarlijk zijn voor het konijn. Er zijn een aantal gevaren waar je zeker rekening mee moet houden.

Houd rekening met de weersomstandigheden

Wanneer je jouw konijn binnen houdt is temperatuur een belangrijke factor om in gedachte te houden. In de herfst en de winter is het buiten vaak een stuk kouder dan in huis. Konijnen kunnen niet goed tegen temperatuursveranderingen. Daarnaast krijgen konijnen het al snel te koud wanneer ze nat worden of in de wind staan. 

Wanneer het buiten nat of koud is kun je dus niet zomaar met jouw konijn naar buiten. Ook konijnen die buiten in een hok leven kun je beter in hun hok laten. Hier zitten ze droog en beschut tegen de wind waardoor ze het minder koud hebben. Wanneer konijnen het te koud hebben zijn ze een stuk vatbaarder voor ziektes. 

In de zomer kan het juist te warm worden om met een konijn te wandelen. Konijnen zullen minder actief zijn wanneer het warm is en hebben zeker niet altijd de behoefte om dan te wandelen. Als je toch gaat wandelen met warmer weer zorg dan dat je in de schaduw blijft. Let daarnaast ook op dat het konijn genoeg toegang heeft tot water.   

Kies een geschikte omgeving om te wandelen 

Niet elke omgeving is even geschikt voor een konijn. Wanneer je gaat wandelen is het dan ook van belang dat je een geschikt omgeving uitkiest. Besteed hierbij genoeg aandacht aan hoe je het konijn vervoert

Een geschikte omgeving voor een wandeling is voornamelijk een rustige omgeving. Konijnen zijn vluchtdieren en kunnen dan ook snel schikken. Als een konijn vast zit en er vandoor wilt rennen kan dit leiden tot ernstige verwondingen. 

Geschikte omgevingen zijn onder andere een bos of een park. Hierbij is het van belang dat je een rustig plekje vindt waar niet te veel mensen zijn. Veel mensen vinden konijnen leuk en zullen willen komen kijken en mogelijk het konijn willen aaien. Voor een konijn kan dit heel beangstigend zijn, zeker wanneer mensen niet weten hoe je met een konijn om moet gaan. 

Plekken waar veel gebeurd of waar veel mensen langskomen zijn niet geschikt voor een wandeling met een konijn. Denk hierbij onder andere aan fietspaden en populaire wandelpaden. Er gebeurt dan teveel om het konijn heen waardoor hij angstig zal worden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *