Welke bodembedekking is geschikt voor een konijnenhok

Wanneer je een konijnenhok gaat inrichten zijn er verschillende dingen om over na te denken. Een van deze dingen is wat voor soort bodembedekking je voor het hok wilt gaan gebruiken. Er zijn vele verschillende soorten bodembedekking verkrijgbaar en elk soort bodembedekking heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Hout is een van de meest gebruikte soort bodembedekking voor konijnen hokken. Een andere hele populaire bodembedekker is papier, hennepvezel wordt steeds populairder. Stro of hooi wordt vaak gebruikt als een extra laag bovenop een andere bodembedekker.  

Vrijwel elk konijnenhok heeft baat bij een goede laag bodembedekking. Bodembedekking heeft namelijk meerdere functies. Om een goede keuze te kunnen maken in het soort bodembedekker die je gaat gebruiken moet je eerst weten wat de opties zijn. 

Het nut van bodembedekking 

Een konijnenhok voor binnen heeft in de meeste gevallen een bodem van plastic. Konijnenhokken die bestemd zijn om konijnen buiten te houden kunnen ook een bodem van plastic hebben. De bodem van deze hokken zijn ook vaak gemaakt van hout. Dit zijn beide harde materialen die niet erg comfortabel zijn voor jouw konijn. 

Om een zachte ondergrond te creëren die comfortabel is voor konijnen wordt een bodembedekker gebruikt. Het gaat hierbij vooral om het binnenhok waar konijnen zich kunnen terugtrekken en slapen. Voor een ren is een harde ondergrond zoals stenen geen probleem. 

Naast dat bodembedekking zorgt voor een comfortabele ondergrond draagt het ook bij aan een schoon hok. Wanneer je gebruik maakt van een goede bodembedekker zullen er minder snel nare geuren ontstaan. Daarnaast is het hok makkelijker schoon te maken wanneer vocht door een bodembedekker wordt opgenomen. 

Deze soorten bodembedekking zijn er 

Doordat er zoveel verschillende soorten bodembedekking zijn kan het moeilijk zijn om hier een keuze in te maken. De beste keuze in bodembedekking zal ook niet voor iedereen hetzelfde zijn. Om een goede keuze te kunnen maken is het handig om bekend te zijn met enkele eigenschappen van de verschillende soorten bodembedekking. 

Houtvezel of zaagsel 

Een van de meest gebruikte soorten bodembedekking voor in een konijnenhok is houtvezel. Houtvezel wordt door veel mensen ook wel zaagsel genoemd. Een van de grootste voordelen van houtvezel is dat dit een relatief goedkope optie is. Een ander groot voordeel is dat houtvezel heel gemakkelijk te verkrijgen is. Je kunt houtvezel in elke dierenwinkel en zelfs vaak in de supermarkt vinden. 

Er zitten echter ook enkele nadelen aan het gebruik van houtvezel als bodembedekking. Houtvezel is licht en heeft een losse structuur waardoor het makkelijk alle kanten op kan gaan. Hierdoor zullen de konijnen sneller een rotzooi maken van het hok. Houtvezel kan daarnaast ook vrij stoffig zijn. Ook dit draagt eraan bij dat het hok minder lang netjes en schoon blijft. 

Andere vormen van hout 

Naast de standaard houtvezel zijn er ook nog andere manieren waarop hout als bodembedekker gebruikt kan worden.  

Houtkorrels kunnen een goed stofvrij alternatief zijn voor houtvezel. Houtkorrels hebben van zichzelf een redelijk aanwezige houtgeur. Deze geur zorgt ervoor dat je de nare geuren van ontlasting minder merkt. 

Waar je bij houtkorrels wel op moet letten is dat ze vrij hard kunnen zijn. Dit geldt vooral voor de wat grovere houtkorrels. Vooral voor konijnen met gevoelige pootjes kan het zo zijn dat houtkorrels te hard zijn om op te lopen. 

Misschien nog wel een beter alternatief voor houtvezel zijn beukensnippers. Beukensnippers zijn goed absorberend waardoor urine snel wordt opgenomen. De snippers zijn verkrijgbaar in verschillende voormaten waardoor ze altijd goed bij jouw hok passen.

Het grote voordeel van beukensnippers ten opzichte van houtkorrels is dat beukensnippers een stuk zachter zijn. Deze bodembedekker is daardoor veel comfortabeler om op te lopen en dus voor meer konijnen geschikt. 

Papier

Er zijn verschillende manieren waarop papier als bodembedekker wordt gebruikt in konijnenhokken. Om te beginnen worden er in veel dierenwinkels en tuincentra papierkorrels verkocht. Met deze korrels als bodembedekker blijft het hok lang schoon doordat ze goed vocht opnemen. 

Papierkorrels zijn zacht waardoor ze comfortabel zijn voor konijnen om op te lopen en liggen. De losse structuur van de papierkorrels is een van de factoren die hieraan bijdraagt. Dat de korrels een losse structuur hebben leidt er echter wel toe dat het net als met houtvezel snel een rotzooi kan worden. 

Een andere manier waarop papier als bodembedekker wordt gebruikt is in de vorm van kranten. Vooral vroeger werden kranten veel als bodembedekker gebruikt omdat er minder goede en makkelijk beschikbare alternatieven waren. Ook nu zijn er echter nog mensen die kranten gebruiken voor in het konijnenhok. 

Kranten zijn eigenlijk helemaal niet zo’n goede bodembedekker. Dit komt onder andere doordat kranten snel scheuren wanneer ze nat worden. Kranten kunnen daarnaast niet veel vocht opnemen waardoor het hok snel vies wordt. Tenslotte kunnen konijnen aan de kranten gaan knabbelen wat voor veel rotzooi zal zorgen. 

Tenslotte worden ook papiersnippers wel eens gebruikt als bodembedekker. Hiervoor geldt net als bij kranten dat het niet absorberend genoeg is om het hok goed schoon te houden. Papiersnippers zorgen daarnaast ook voor veel rotzooi. 

Hennepvezel

Hennepvezel wordt steeds populairder als bodembedekker. Dit komt doordat hennepvezel een aantal grote voordelen heeft ten opzichte van hout. Ten eerste is hennepvezel erg absorberend waardoor het hok goed droog en daardoor ook schoner blijft. 

Het tweede grote voordeel van hennepvezel is dat hier  geen stof vanaf komt. Een stofvrije bodembedekker is beter voor de longen van zowel het konijn als de eigenaar. Dat het hok stofvrij blijft draagt ook weer bij aan een schoner verblijf.  

Tenslotte zorgt hennepvezel voor een goede isolatie waardoor het hok in de winter warmer blijft. In de zomer kan deze isolatie er juist aan bijdragen dat het hok niet te warm wordt. 

Hennepvezel is wel prijziger dan bodembedekking van hout of papier. Doordat je relatief gezien minder hennepvezel nodig hebt vallen de kosten uiteindelijk wel mee. 

Stro 

Stro is een bodembedekking die vaak wordt gebruikt in combinatie met een ander soort bodembedekking. Een van de voornaamste redenen hiervoor is dat stro niet goed vocht opneemt. Met alleen stro blijft het hok daarom niet schoon en droog. 

Vooral in de koudere maanden is het aanbieden van stro een van de manieren om jouw konijn warm te houden. Stro werkt isolerend waardoor het hok warmer blijft. Daarnaast gebruiken konijnen stro graag om in te slapen en om een holletje te maken. 

Een bijkomend voordeel is dat konijnen stro ook kunnen eten. Stro bevat geen belangrijke voedingsmiddelen maar konijn zullen er ook niet dik van worden. Het eten van stro is goed voor de spijsvertering van het konijn en zorgt ervoor dat hij zich niet verveelt.  

Stro kan voor rotzooi zorgen doordat het net als zaagsel stoffig kan zijn. Stro kan ook vrij ruw zijn wat niet elk konijn even fijn zal vinden. Het is daarom aan te raden om onderzoek te doen naar de verschillende soorten stro die er verkrijgbaar zijn. 

Naast het losse stro bestaan er ook strokorrels, deze worden echter minder vaak voor konijnen gebruikt. De korrels zijn beter absorberend dan los stro. Stro korrels zijn net als houtkorrels wel erg hard. Hierdoor zijn strokorrels niet erg geschikt als enige bodembedekker. 

Hooi

Er wordt vaak gedacht dat hooi alleen is om te eten maar hooi kan ook heel goed als bodembedekker worden gebruikt. Hooi wordt dan net als stro gebruikt in combinatie met een andere bodembedekker. Hooi is minder ruw dan stro waardoor het beter geschikt is voor konijnen met gevoelige pootjes. 

Omdat konijnen hooi ook graag eten is het belangrijk dat ze apart hooi hebben om te eten. Het hooi dat als bodembedekker wordt gebruikt zal al vrij snel vies worden waardoor het niet meer lekker is om te eten. 

Zand en aarde

Zand en aarde worden ook wel eens gebruikt als bodembedekker. Dit is echter niet erg geschikt voor in een binnenhok. Deze soorten bodembedekker kunnen wel goed worden gebruikt voor in een ren. Konijnen kunnen hier lekker in spelen en graven. Daarnaast is het voor konijnen met gevoelige pootjes een fijne ondergrond om op te lopen.  

Wees je er bewust van dat konijnen heel goed kunnen graven en dus al snel een hele tunnel hebben gemaakt. Als je zand of aarde als bodembedekker gebruikt moet je hier dan ook altijd een harde ondergrond onder hebben liggen. Zorg er hierbij voor dat de konijn ook niet naar de zijkanten kunnen graven. 

Een ander punt om rekening mee te houden is dat je de ondergrond schoon moet kunnen houden. Het kan namelijk zo zijn dat jouw konijn hier graag zijn behoefte doet. Het konijn zelf kan ook sneller vies worden wanneer je deze bodembedekker gebruikt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *