Is een drinkbak of waterfles beter voor een konijn? 

Het drinken van genoeg water is zowel voor mensen als voor dieren ontzettend belangrijk. Er zijn verschillende manieren waarop je water kunt aanbieden aan jouw konijnen. Zo kun je kiezen uit het gebruik van een drinkbak of een waterfles. 

Konijnen kunnen zowel uit een drinkbak als een waterfles drinken. Het drinken uit een drinkbak is natuurlijker voor konijnen. Over het algemeen vinden konijnen het fijner om uit een drinkbak te drinken.

Om een goede keuze te kunnen maken is het belangrijk om alle voor- en nadelen tegen elkaar op te wegen. Wanneer je eenmaal een keuze hebt gemaakt zijn er een aantal dingen om op te letten bij de aanschaf. Dit geldt zowel voor een drinkbak als voor een waterfles. 

Het belang van genoeg water drinken 

Dat water drinken belangrijk is weet iedereen eigenlijk wel. Niet iedereen weet echter waarom het drinken van genoeg water zo belangrijk is. 

Het drinken van genoeg water voorkomt uitdroging bij mens en dier. Daarnaast helpt het drinken van genoeg water bij het verwijderen van afvalstoffen uit het lichaam. Wanneer afvalstoffen zich in het lichaam ophopen kunnen er gezondheidsproblemen ontstaan. 

Het vormen van urinestenen is een probleem dat bij konijnen relatief vaak voorkomt. Wanneer een konijn eenmaal stenen heeft is dit zeer pijnlijk en moeilijk te verwijderen. Het drinken van genoeg water is een van de dingen dat kan helpen tegen het vormen van deze stenen.  

Op het moment dat een konijn geen of veel minder water drinkt is er waarschijnlijk iets goed mis. Je kunt dan het beste zo snel mogelijk contact opnemen met een dierenarts. Ook wanneer een konijn veel meer water drinkt dan normaal kan er iets mis zijn. 

De voordelen van een waterfles ten opzichte van een drinkbak

Een van de grootste voordelen van een waterfles is dat het water schoon blijft. Bij een drinkbak is dit niet het geval. Omdat een drinkbak open is kan hier makkelijk bodembedekking, eten, haar of zelfs uitwerpselen in terecht komen. De konijnen kunnen ook door de drinkbak heenlopen of erin gaan staan waardoor er viezigheid in het water komt. 

Het water in een waterfles wordt eigenlijk alleen vies wanneer dit er voor een te lange tijd in zit. Er kan dan alg gaan ontstaan in de waterfles. Dit zal echter niet snel gebeuren omdat je het water van konijnen minimaal een keer per dag ververst. Bij hoge temperaturen is het zaak om het water vaker te verversen. 

Een ander voordeel van een waterfles is dat je niet elke keer het hok in hoeft om water te verversen. Een waterfles bevestig je namelijk aan de buitenkant van het hok. Hierdoor gaat het verversen van water sneller en loop je geen risico dat er een konijn ontsnapt. 

Dat een waterfles aan de buitenkant van het hok hangt betekent ook dat deze geen ruimte inneemt in het hok. Een drinkbak staat in het hok en kan aardig wat ruimte innemen. Vooral bij een iets kleiner hok is dit een punt om rekening mee te houden. 

Een groot nadeel van een drinkbak is dat deze verschoven kan worden. Hierbij kan het ook gebeuren dat de drinkbak omvalt. Het is belangrijk dat je dit snel in de gaten hebt omdat de konijnen dan zonder water komen te zitten. Bij het gebruik van een waterfles heb je geen last van dit probleem. 

Het laatste grote voordeel van een waterfles is dat je duidelijk kunt zien hoeveel water er is gedronken. Hierdoor merk je het veel sneller op wanneer jouw konijnen meer of minder drinken dan normaal. 

Bij een drinkbak is dit veel minder zeker. Zo kan er bijvoorbeeld water uit het bakje gestoten zijn. Bij hoge temperaturen zal er door de dag heen ook water verdampen. Dit zijn enkele dingen die ervoor zorgen dat het lijkt alsof de konijnen meer gedronken hebben dan eigenlijk het geval is. 

De voordelen van een drinkbak ten opzichte van een waterfles

De meeste huisdieren maken gebruik van een drinkbak om water te drinken. Denk hierbij onder andere aan honden, katten en vogels die gebruikmaken van een drinkbak. Naast konijnen wordt er vooral voor knaagdieren vaak een waterfles gebruikt. Het is misschien leuk om te weten dat cavia’s ook uit een drinkbak kunnen drinken.

Het gebruik van een drinkbak is eigenlijk veel natuurlijker voor een konijn. In het wild hebben konijnen uiteraard ook geen waterfles. Konijnen drinken dan uit open water wat vergelijkbaar is met het drinken uit een drinkbak.  

Er is gebleken dat konijnen het over het algemeen fijner vinden om een drinkbak te gebruiken. Konijnen kunnen hier makkelijker en sneller water uit drinken. Daarbij kunnen er meerdere konijnen tegelijk uit een drinkbak drinken. Ook wanneer je meerdere konijnen hebt hebben ze dus altijd toegang tot water. 

Het onderhouden van een drinkbak is een stuk gemakkelijker dan het onderhouden van een waterfles. Het schoonmaken van een drinkbak is namelijk veel makkelijker. Dit komt doordat een waterfles meerdere onderdelen heeft die apart van elkaar schoon moeten worden gemaakt. Bij een waterfles heb je ook nog eens te maken met moeilijk bereikbare plekken. 

Wanneer een waterfles niet regelmatig grondig wordt schoongemaakt kan deze verstopt raken. Er komt dan geen water meer uit de fles waardoor de konijnen niet meer kunnen drinken. Dit is een probleem dat niet altijd even makkelijk op te lossen is terwijl konijnen wel toegang moeten hebben tot water.  

Daarnaast gaat een drinkbak veel minder snel kapot dan een waterfles. Dit komt doordat een waterfles meer onderdelen heeft die kapot kunnen gaan. Daarbij heb je het vaak veel sneller door wanneer een drinkbak kapot is omdat dit heel duidelijk te zien is. Dat een waterfles kapot is heb je pas door wanneer je ziet dat er geen water uitkomt.

Het drinken uit een drinkbak maakt vrijwel geen geluid. Bij het drinken uit een waterfles is dit wel anders. Je kunt dan de tralies van het hok maar ook het balletje in de fles horen. Wanneer jouw konijnen binnen staan kan het zijn dat je dit een vervelend geluid vind.  

De aanschaf van een drinkbak of waterfles

Je kunt dus zowel voor een drinkbak als een waterfles kiezen. Bij de aanschaf van beide producten zijn er een aantal punten om rekening mee te houden.

Bij zowel een drinkbak als een waterfles is het belangrijk dat deze groot genoeg is. Op deze manier hoef je het water minder vaak aan te vullen. Zo voorkom je ook dat konijnen mogelijk zonder water komen te zitten wanneer je even niet thuis bent. 

Het is in elk geval aan te raden om een reserve op voorraad te hebben. Zowel een drinkbak als een waterfles kan onverwachts stuk gaan. Het is dan belangrijk dat je gelijk een alternatief kunt bieden zodat de konijnen water hebben. Deze kun je ook tijdelijk gebruiken wanneer je de drinkbak of waterfles aan het schoonmaken bent.

Let hierop bij een drinkbak 

Bij het uitkiezen van een drinkbak is het belangrijk om te letten op het materiaal. Niet elk materiaal is namelijk even geschikt voor een drinkbak. Om te beginnen moet het materiaal geen water opnemen. Als dit wel het geval is dan is de drinkbak namelijk al heel snel leeg en zal je hem constant moeten bijvullen. 

Een ander punt om op te letten is dat het bakje geen laag mag hebben die makkelijk loslaat. Wanneer delen van het bakje gaan schilferen en los gaan laten kan dit in het drinkwater van de konijnen terechtkomen. De konijnen zullen dit vervolgens binnen krijgen wat schadelijk is voor hun gezondheid.

Om te voorkomen dat konijnen de bak makkelijk omgooien is het belangrijk om een stevige bak te kiezen. Hoe groter de drinkbak is hoe stabieler deze staat en hoe minder makkelijk hij omvalt. Ook zware bakken zijn minder makkelijk om te gooien. Hoe zwaar een bak is heeft voor een groot deel te maken met het materiaal waar de bak van is gemaakt.

Punten om rekening mee te houden bij een waterfles 

Wanneer je een waterfles gaat gebruiken is het belangrijk dat jouw konijnen hier makkelijk uit kunnen drinken. Dit betekent onder andere dat de fles op de juiste hoogte moet hangen om er makkelijk bij te kunnen. Daarnaast moet de fles stevig vastzitten aan het hok. 

Waterflessen kunnen op verschillende manieren aan het hok bevestigd worden. Voor veel systemen is het een vereiste dat het hok tralies heeft. Let er bij het kopen van een waterfles daarom op of deze goed bevestigd kan worden aan het hok van jouw konijnen.

Er kan maar een konijn tegelijk gebruik maken van een waterfles. Konijnen moeten eigenlijk altijd samenleven met minimaal 1 maatje. Het kan daarom handig zijn om meerdere waterflessen aan het hok te bevestigen. Op deze manier voorkom je dat een konijn niet kan drinken omdat de fles bezet is. 

Niet elk konijn is van jongs af aan al gewend aan het gebruik van een waterfles. Mocht dit bij jouw konijn het geval zijn dan is het aan te raden om ook een drinkbak aan te schaffen. Een konijn leren om een waterfles te gebruiken kan even duren. In de tussentijd is het belangrijk dat een konijn ook een drinkbak tot zijn beschikking heeft. 

Als jouw konijnen buiten leven dan kan het water in de winter bevriezen. Om dit te voorkomen kun je een hoes gebruiken die je om de waterfles heen doet. Je kunt deze het beste alvast aanschaffen voordat het winter wordt. Op die manier ben je er zeker van dat je de hoes gelijk kunt gebruiken wanneer het mogelijk gaat vriezen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *