De verschillen tussen wilde en tamme konijnen 

Wilde en tamme konijn zijn oorspronkelijk van hetzelfde soort. Toch zijn wilde en tamme konijnen op meerdere vlakken heel verschillend. Het is leuk om te weten wat er nou precies anders is aan jouw huisdier dan aan een wild konijn. 

Wilde en tamme konijnen hebben een heel ander uiterlijk waardoor je ze makkelijk van elkaar kunt onderscheiden. Daarnaast vertonen ze heel ander gedrag en leven ze op een totaal andere manier.  

Als je weet waar je op moet letten dan kun je zowel een wild als een tam konijn makkelijk herkennen. Het gedrag van een konijn geeft ook al snel prijs of het een wild of tam konijn is. Tamme konijnen horen echter niet in de natuur en zullen het niet overleven als ze zomaar worden vrijgelaten. 

De verschillen in uiterlijk 

Wilde konijnen zien er anders uit dan tamme konijnen. Er zijn een aantal duidelijke kenmerken die anders zijn. 

Dit komt doordat tamme konijnen al jaren lang worden gefokt. Voor het fokken worden konijnen geselecteerd met de meest gewenste kenmerken. Het fokken van konijnen heeft er ook voor gezorgd dat er vele verschillende soorten konijnen zijn ontstaan. 

Om te beginnen zijn tamme konijnen een stukje groter en zwaarder dan wilde konijnen. Als je een smal konijn ziet dan is dit hoogstwaarschijnlijk een wild konijn. 

Een ander duidelijk kenmerk is de kleur van het konijn. Wilde konijnen hebben een neutrale bruine kleur. Hierdoor zijn ze minder opvallend en kunnen ze zich beter verschuilen voor roofdieren. Tamme konijnen hebben juist vaak allerlei verschillende kleuren. Witte, zwarte en gecombineerde vachtkleuren komen bij tamme konijnen veel voor. 

De oren van wilde konijnen staan eigenlijk altijd recht omhoog. Bij tamme konijnen is dit lang niet altijd het geval. Er worden veel konijnenrassen gehouden waarbij de oren naar beneden hangen. Konijnen met hangoren lopen meer risico op het krijgen van verschillende oorproblemen. 

Het gezicht van een tam konijn ziet er iets anders uit dan die van een wild konijn. Tamme konijnen hebben namelijk een ronder gezicht. Bij wilde konijnen is het gezicht eerder wat hoekig. 

Wanneer je een konijn ziet lopen kun je gelijk al een heel duidelijk verschil zien. Tamme konijnen verplaatsen zich met behulp van kleine bewegingen. Een wild konijn maakt juist veel grotere sprongen. Dit betekent ook dat wilde konijnen zich over het algemeen een stuk sneller verplaatsen dan tamme konijnen.

Wilde konijnen gedragen zich anders

Niet alleen het uiterlijk maar ook de manier waarop de konijnen zich gedragen is anders. Dit komt deels door de manier waarop de konijnen worden grootgebracht. Het verschil in gedrag komt daarnaast ook doordat de hersenen van wilde konijnen iets anders zijn ontwikkeld dan die van tamme konijnen. 

Tamme konijnen zijn minder scherm doordat ze eigenlijk helemaal niet bang hoeven te zijn voor roofdieren. Dit betekent onder andere dat het reactievermogen van tamme konijnen minder snel is. Ook laten tamme konijnen zich makkelijk aanraken en oppakken door mensen. 

Wilde konijnen hebben veel meer skills om in het wild te kunnen overleven. Zo zijn wilde konijnen goed in het graven van hollen. Van hun moeder leren ze welke planten ze wel en niet kunnen eten. Tamme konijnen hebben deze skills niet. 

Tamme konijnen leven langer 

Tamme konijnen hebben een hogere levensverwachting dan wilde konijnen. Dit heeft er grotendeels mee te maken dat tamme konijnen veel minder problemen en gevaren kennen. 

Een van de grootste gevaren voor wilde konijnen zijn de roofdieren waar deze konijnen mee in aanraking kunnen komen. Roofdieren die het gemunt hebben op konijnen zijn onder andere verschillende roofvogels, vossen, wolven en slagen. Daarbij kunnen ook honden en katten die wij als huisdier houden wel eens een konijn vangen. 

Wilde konijnen zijn afhankelijk van de natuur om voedsel te vinden. Op het moment dat een konijn geen geschikt voedsel kan vinden heeft het konijn al snel een probleem. Zeker wanneer er voor langere tijd geen goed voedsel in de omgeving is worden de overlevingskansen steeds lager. 

Een ander probleem voor wilde konijnen is het weer. Het kan voorkomen dat het langere tijd regent en nat is buiten. Konijnen kunnen niet heel goed tegen en dus vormt dit een bedreiging voor de gezondheid van konijnen. Ook hele koude of juist hele warme periodes vormen een uitdaging voor wilde konijnen.

Op het moment dat een tam konijn gewond raakt of ziek wordt kan deze makkelijk naar de dierenarts worden gebracht. Wilde konijnen kunnen uiteraard niet zomaar even langs de dierenarts. Bij ernstige ziekte of verwondingen is het risico dat een wild konijn overlijdt erg groot. 

Tamme konijnen vrijlaten in de natuur

Er zijn nog steeds veel mensen die hun tamme konijn in de natuur vrijlaten. Dit gebeurt vaak wanneer mensen hun konijn niet meer willen. Mensen weten dan niet zo goed wat ze ermee moeten doen. Zulke konijnen kunnen veel beter naar een asiel of andere opvang worden gebracht. 

Helaas zijn er ook mensen die tamme konijnen vrijlaten zodat ze meer vrijheid hebben. Er wordt dan gedacht dat het konijn het veel meer naar zijn zin zou hebben wanneer vrij is. Tamme konijnen kunnen echter helemaal niet overleven in het wild. 

Als je een tam konijn buiten ziet dan kan het ook nog zo zijn dat deze is ontsnapt. In elk geval is het een goed idee om de dierenbescherming of een asiel te raadplegen. 

Een tam konijn heeft nooit geleerd hoe hij zelf voedsel moet vinden. Tamme konijnen zijn dan ook volledig afhankelijk van mensen voor voedsel. Zonder voedsel zal een konijn al snel zwak en ziek worden. 

In de natuur zijn er veel gevaarlijke roofdieren voor een konijn. Wilde konijnen zijn hier alert op maar een tam konijn is dit veel minder. Dit betekent dat tamme konijnen een heel erg makkelijk slachtoffer zijn voor roofdieren. 

Tenslotte regelen mensen een warm en droog huisje voor tamme konijnen. Deze konijnen zijn daardoor niet gewend om zelf een hol te graven om in te schuilen. Tamme konijnen die in het wild zijn losgelaten hebben dan ook geen veilige schuilplaats. 

Omgekeerd is het ook een slecht idee om een wild konijn in huis te nemen. Wilde konijnen zullen mensen niet zomaar dichtbij laten komen. Mocht je wel makkelijk een wild konijn kunnen vangen dan is er hoogstwaarschijnlijk iets mis met het konijn. 

Stel dat je een wild konijn als huisdier zou behandelen dan zou het konijn al snel onwijs ongelukkig worden. Het is namelijk ontzettend stressvol voor een wild konijn om elke keer door mensen benaderd te worden. Ze zullen zich moeilijk kunnen aanpassen aan het feit dat ze nu niet zomaar kunnen vluchten. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *