Konijnen mogen vele verschillende soorten groenten en fruit eten. Het eten van vers groenvoer is erg gezond voor ze. Wel hebben konijnen een gevoelig spijsverteringsysteem en mogen ze niet alle groenten zomaar eten.
Konijnen mogen kleine hoeveelheden bloemkool eten. De stronk van de bloemkool kun je beter niet aan jouw konijn geven. De bladeren van bloemkool zijn juist wel heel erg gezond voor konijnen.
Bloemkool is gezond omdat het vol zit met verschillende vitamines en mineralen. Het eten van te veel bloemkool kan bij konijnen echter leiden tot gasvorming. Niet elk deel van de bloemkool is hierin hetzelfde.
Konijnen mogen bloemkool eten
Konijnen mogen zeker af en toe een stukje bloemkool eten. Bloemkool kan samen met ander groenvoer worden gegeven. Op die manier zorg je voor een goede variatie in voeding.
Zoals veel andere groenten bestaat bloemkool voor het grootste gedeelte uit water. Daarnaast bevat bloemkool ook koolhydraten en eiwitten. Koolhydraten zorgen ervoor dat je door de dag heen voldoende energie hebt. Eiwitten kun je zien als bouwstenen die nodig zijn om nieuwe cellen te maken.
Bloemkool is een zeer voedzame groente die veel vitamines en mineralen bevat. Vooral vitamine K en C vind je veel terug in bloemkool. Calcium en kalium zijn mineralen die veel in bloemkool voorkomen
Het is belangrijk om het geven van bloemkool langzaam op te bouwen. Daarnaast is het beter om konijnen niet elke dag bloemkool te eten te geven. Te veel bloemkool kan namelijk leiden tot gasvorming.
Bloemkool moet net als elk ander vers voer altijd eerst goed gewassen worden. Je kunt dit makkelijk doen door de roosjes of bladeren onder de kraan schoon te spoelen. Op deze manier was je eventuele bestrijdingsmiddelen van de groente af. Ook verwijder je dan gelijk insecten of eitjes hiervan die op groenten kunnen zitten.
De stronk en bladeren van bloemkool
Konijnen mogen niet alleen de witte roosjes van de bloemkool eten. Ze mogen zeker ook de de bladeren van de bloemkool eten. De stronk van een bloemkool kun je beter niet aan konijnen geven.
Welk deel van een bloemkool konijnen het liefste eten verschilt per konijn. Net als mensen heeft elk konijn een andere smaak. Het kan zelfs zo zijn dat jouw konijn helemaal niet van bloemkool houdt. Hier kom je alleen achter door het jouw konijn een keer aan te bieden.
De bladeren van de bloemkool zijn heel erg gezond voor konijnen. De bladeren bevatten onder andere een hele grote hoeveelheid vezels. Vezels zijn onwijs belangrijk voor een goede spijsvertering. Daarbij bevatten bladeren geen stoffen die tot gasvorming kunnen zorgen. Dit alles betekent dat de bladeren eigenlijk nog gezonder zijn dan de witte roosjes van de bloemkool.
Wanneer je zelf bloemkool eet kun je de bladeren aan jouw konijnen geven. Afgescheurde bladeren kun je voor een langere tijd goed houden door ze in de koelkast te bewaren. Op deze manier voorkom je verspilling en hebben de konijnen een hele gezonde snack.
De stronk van bloemkool bevat ook een grote hoeveelheid vezels. De stronk kan wel zorgen voor gasvorming. De gasvorming na het eten van een stukje van de stronk kan zelfs erger zijn dan bij het eten van de roosjes. Hier dien je dan ook uiterst voorzichtig mee te zijn.
Mogen konijnen ook broccoli?
Bloemkool en broccoli worden vaak met elkaar vergeleken vanwege het feit dat ze op elkaar lijken. Het is dan ook niet gek om je af te vragen of konijnen ook broccoli mogen.
Broccoli bevat verschillende vitamines waaronder vitamine A en C. Daarnaast is broccoli een goede bron van ijzer. Voldoende ijzer draagt bij aan een goed afweersysteem en gezonde bloedtoevoer.
Het geven van broccoli aan konijnen is in veel opzichten gelijk aan het geven van bloemkool. Ook het eten van te veel broccoli kan leiden tot gasvorming. Konijnen mogen daarom maar kleine hoeveelheden in een keer eten.
De stronk van een broccoli kan net als bij bloemkool sneller tot gasvorming leiden. De bladeren zijn juist extra gezond voor konijnen.
Hoe zit het met andere soorten kool?
Het eten van te veel bloemkool of broccoli kan bij konijnen dus leiden tot gasvorming. Dit geldt echter niet alleen voor bloemkool maar ook voor alle andere soorten kool. Gasvorming kan bij konijnen veel buikpijn veroorzaken. Geef konijnen daarom nooit te veel of te vaak kool.
Wanneer je een konijn kool geeft is het aan te raden om goed te letten op de gezondheid van het konijn. Mocht er toch een probleem zoals gasvorming ontstaan dan is het belangrijk om op tijd te handelen. Gasvorming is te herkennen aan een aantal symptomen.
Konijnen met gasvorming kunnen een opgezwollen maag hebben. Dit kun je soms zien maar je kunt het ook voelen. Wanneer een konijn ook pijn heeft dan zal hij echter niet graag willen dat je aan zijn buik komt.
De buik van een konijn met gasvorming kan daarbij een borrelend geluid maken. Hoe hard het geluid is verschilt per konijn. Ook kan het geluid dat de buik maakt per konijn iets anders zijn.
Als een konijn last van zijn buik heeft zal hij niet graag bewegen. Het energieniveau van het konijn daalt ook. Konijnen kunnen hierbij in een gekrulde positie gaan liggen. Dit doen ze omdat ze op die manier minder last hebben van hun maag.