Dit moet je weten over hangoor konijnen 

Er zijn onwijs veel verschillende soorten konijnen die als huisdier kunnen worden gehouden. Sommige konijnen soorten hebben staande oren en andere hebben juist hangende oren. Wanneer je een hangoor konijn neemt zijn er een aantal dingen die je moet weten. 

Er zijn vele verschillende soorten hangoor konijnen die er allemaal net iets anders uitzien. Hangoor konijnen kunnen sneller last krijgen van oorproblemen. Denk hierbij onder andere aan oorsmeer, ontstekingen en oormijt. 

Voordat je een hangoor konijn gaat kopen is het handig om te weten welke verschillende soorten er zijn. Daarbij is het belangrijk om te weten dat hangoor konijnen te maken kunnen krijgen met een aantal oorproblemen. Wanneer je bekend bent met de signalen die een konijn afgeeft kun je hier snel op reageren. 

Verschillende soorten hangoor konijnen 

De term hangoor konijn verwijst eigenlijk naar alle konijnen waarbij de oren hangen in plaats van rechtop staan. Dit betekent dat het hangoor konijn geen specifiek ras is. Er zijn daarentegen juist vele verschillende soorten konijnenrassen waarbij de oren hangen. 

Een van de populairste hangoor konijnen is de Franse hangoor. Franse hangoor konijnen zien er ontzettend leuk uit. De Franse hangoor is een vrij groot konijn met een dikke ronde kop. Ze hebben een zachte vacht die allerlei verschillende kleuren kan hebben. 

Konijnen van dit ras hebben niet alleen een heel lief uiterlijk maar ook een leuk karakter. Ze zijn vaak heel erg nieuwsgierig en aanhankelijk. Wel zijn het hele eigenwijze konijnen die graag vanalles ondernemen. Let bij deze konijnen daarom extra goed op dat ze niet kunnen ontsnappen

De Franse hangoor heeft een vrij dikke vacht. Deze vacht is dan ook dikker dan die van veel andere konijnenrassen. Dit betekent dat je er rekening mee moet houden dat de vacht meer verzorging nodig heeft. Zo zul je de vacht regelmatig moeten borstelen om grote klitten te voorkomen. 

Door het formaat van dit konijn kunnen ze ook sneller last krijgen van hun pootjes. Er kan dan pijn ontstaat door ontstekingen en wondjes rond de hakken van het konijn. Om zere pootjes zo veel mogelijk te voorkomen is het belangrijk dat ze de juiste bodembedekking hebben. 

De Duitse hangoor is ook een erg populair konijn. De Duitse hangoor is ontstaan door het kruisen van de Franse en Nederlandse hangoor konijnen. Deze konijnen zijn zeker niet overal op de wereld zo bekend als hier. 

Deze konijnen zijn een stukje minder groot dan de Franse hangoor. Doordat ze minder groot zijn is een Duitse hangoor ook gelijk een stuk minder zwaar dan de Franse langoor. Verder lijken ze wat betreft uiterlijk wel veel op Franse hangoor konijnen. Dit zorgt ervoor dat deze konijnen geschikter zijn voor mensen die niet super veel ruimte hebben. 

Een nog kleiner ras is de Nederlandse Hangoor Dwerg. Omdat ze zo klein zijn is dit een goede optie wanneer je een konijn op het balkon wilt houden. Ook dit soort konijn heeft veel gelijkenissen met de Franse hangoor. Deze konijnen zijn vriendelijk, levendig en enthousiast.  

De Nederlandse Hangoor Dwerg is ontstaan door het kruisen van de Franse hangoor met kleurdwergen. Er zijn vele tentoonstellingen waar dit konijnenras wordt getoond. Deze konijnen zijn ook in meer landen bekend en populair. 

Tenslotte is er nog de Engelse hangoor, dit ras is echter niet populair. De oren van deze konijnen zijn extreem lang waardoor ze over de grond slepen. Dit leidt tot verwondingen en problemen in het vrij bewegen van het konijn.

Oorproblemen die konijnen kunnen krijgen

Hangoor konijnen zijn vatbaarder voor problemen met hun oren. Dit komt doordat er minder luchtcirculatie is om de oren heen. 

Een van de problemen waar hangoor konijnen vaak mee te maken krijgen is oorontsteking. Oorontsteking kan door meerdere dingen worden veroorzaakt. Voorbeelden hiervan zijn bacteriën, insecten of larven en oormijt. 

Er zijn verschillende behandelingen die kunnen worden toegepast bij een oorontsteking. Om te beginnen moeten de oren goed worden schoongemaakt. Daarnaast kan het nodig zijn om de oren schoon te spoelen. Hierna volgt vaak een behandeling in de vorm van een zalf of tabletten. 

Oormijt is ook een probleem dat vaker voorkomt bij hangoor konijnen dan bij andere konijnen. Mijten zijn onder de microscoop heel duidelijk te herkennen. Een mijt prikt in de huid om zich te voeden. Wanneer een konijn oormijt heeft kan dit voor veel jeuk zorgen. 

Konijnen met oormijt moeten worden behandeld met medicijnen. Deze zijn bij de dierenarts te krijgen nadat er een diagnose is gesteld. Aangezien oormijt zeer besmettelijk is zullen ook de andere konijnen in het hok moeten worden behandeld. Daarbij kan het nodig zijn om het hok te behandelen. De mijten kunnen namelijk ook in de omgeving van konijnen goed overleven.  

Tenslotte hebben konijnen met hangende oren vaak last van te veel oorsmeer. Het hebben van oorsmeer is heel normaal en gezond. Oorsmeer heeft als functie om de gehoorgang te beschermen tegen stof en ander vuil. Daarnaast helpt oorsmeer bacteriën en virussen buiten het lichaam te houden. 

Een teveel aan oorsmeer kan daarentegen juist voor problemen zorgen. Wanneer er te veel oorsmeer ontstaat hoopt dit zich op in de oren. Dit kan leiden tot een verstopt gevoel of zelfs pijn in de oren. Ook kan het goed zijn dat het konijn minder goed hoort wat er om hem heen gebeurt. 

Je kunt gemakkelijk zelf checken of jouw konijn oorsmeer heeft. Hiervoor til je de oren op en bekijk je de binnenkant van de oren. Als jouw konijn te veel aan oorsmeer heeft zal dit vrij snel opvallen. 

Oorsmeer kun je zelf verwijderen met behulp van speciale middeltjes voor huisdieren. Het is het beste om dit regelmatig bij te houden. Op die manier voorkom je dat het konijn last kan gaan krijgen van een teveel aan oorsmeer. In ernstige situaties kun je het verwijderen van oorsmeer beter bij de dierenarts laten doen. 

Signalen die wijzen op oorproblemen 

Er zijn dus meerdere oorproblemen waar een konijn last van kan krijgen. Wanneer je weet waar je op moet letten kun je deze problemen eerder opmerken. Je kunt vervolgens ook sneller ingrijpen om te voorkomen dat klachten verergeren. 

Een heel duidelijk signaal dat er iets mis kan zijn met de oren is het schuin houden van de kop. Konijnen doen dit wanneer ze pijn hebben aan een oor. Bij oorproblemen kan een oor ook zwaar aanvoelen waardoor ze hun kop scheef gaan houden. 

Het schudden van de kop kan ook voortkomen uit een probleem met de oren. Naast schudden is krabben een veelvoorkomend signaal bij oorproblemen. Krabben en schudden doen konijnen beide wanneer ze jeuk hebben. 

Oorproblemen kun je niet alleen herkennen aan het gedrag van het konijn. Je kunt vaak ook zien dat er iets mis is door naar de oren te kijken. Korsten, haarverlies en een rode of verdikte huid zijn allemaal tekenen dat er iets mis is. Bij een ontsteking aan het oor kan er ook een grote hoeveelheid pus ontstaan. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *