Zo weet je of jouw konijn blind is 

Niet alleen mensen maar ook konijnen kunnen blind of slechtziend zijn. Een konijn kan natuurlijk moeilijk zelf aangeven dat hij niet (goed) ziet. Gelukkig zijn er wel een aantal signalen waaraan je kunt merken dat jouw konijn problemen heeft met zijn zicht. 

Slecht zicht bij konijnen kun je onder andere herkennen aan dat ze je niet opmerken. Daarbij kunnen ze onzeker worden en tegen dingen aan gaan lopen. Soms kun je aan de ogen van het konijn zien dat hier iets mee aan de hand is. 

Slecht zicht bij een konijn is vrij gemakkelijk te herkennen. Er zijn allerlei problemen die tot slecht zicht kunnen leiden. Er zijn echter ook dingen die je kunt doen om oogproblemen bij konijnen te voorkomen. 

Zo herken je een konijn met slecht zicht

Dat een konijn niet goed kan zien zul je als baasje al vrij snel doorhebben. Konijnen die niet goed zien zullen niet reageren wanneer je dicht bij hun ogen komt. Ze reageren alleen op geluid en aanrakingen. Als een konijn je niet (goed) kan zien zal hij sneller schrikken. Ze weten immers niet dat je in de buurt bent. 

Dat een konijn niet goed kan zien kun je ook merken aan zijn gedrag. Het konijn botst vaker tegen dingen aan of heeft moeite met het vinden van dingen. Als een konijn zijn verblijf goed kent dan zal dit minder snel opvallen. Verplaats je echter iets in het verblijf dan is de kans groot dat jouw konijn hier last van heeft. 

Soms kun je vermoeden dat een konijn minder ziet omdat er iets met het oog is. Bijvoorbeeld omdat het oog er troebel uitziet. In enkele gevallen zul je merken dat een konijn moeite heeft om zijn ogen te openen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij ernstige infecties. 

Om zeker te weten hoe het zicht van jouw konijn is zul je langs de dierenarts moeten. Bij de dierenarts kunnen ze je vertellen of er iets aan de hand is. Daarbij kunnen ze je gelijk informeren over eventuele mogelijke oplossingen. 

Konijnen die blind of slechtziend zijn kunnen nog een prima leven leiden. Het is hierbij wel belangrijk om extra rekening te houden met het konijn. Benader hem altijd rustig en voorzichtig zodat hij niet constant schrikt. Daarbij is het fijn als je zijn verblijf altijd hetzelfde houdt zodat hij precies weet waar alles staat. 

Redenen voor slecht zicht bij konijnen 

Dat een konijn blind is of slecht ziet kan verschillende redenen hebben. Een konijn kan met een oogaandoening geboren worden. Het komt echter ook vaak voor dat een oogaandoening later in het leven ontstaat. In principe kan bijna elke oogaandoening ervoor zorgen dat een konijn slecht gaat zien. Het is daarom belangrijk om direct in te grijpen wanneer je denkt dat er iets mis is. 

Een van de bekendste oogaandoeningen is staar. De meeste mensen zullen bekend zijn met staar omdat dit ook veel bij mensen voorkomt. Staar kan zowel zijn aangeboren als door bepaalde omstandigheden ontstaan. 

Bij staar wordt de lens die achter de pupil zit troebel, hierdoor zie je wazig. Je kunt dit vanaf de buitenkant van het oog ook zien. Bij konijnen wordt staar vaak veroorzaakt door de E. cuniculi parasiet. Deze nestelt zich zelfs in de buik van de moeder al in het oog van het ongeboren konijn.

Daarnaast kan een oog beschadigd raken door een verwonding. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer een konijn in zijn oog gekrabt wordt. Ook wanneer er een voorwerp in zijn oog komt kan dit een beschadiging veroorzaken. Een voorwerp kan in dit geval van alles zijn van bodembedekking tot eten of speelgoed. 

Een van de oogproblemen die makkelijk te zien is zijn uitpuilende ogen. Uitpuilende ogen kunnen verschillende redenen hebben waardoor het lastig is om de ernst in te schatten. Als het subtiel is dan is dit vaak het effect van stress. Puilen de ogen relatief ver uit dan kan er ook zeker sprake zijn van een ontsteking achter het oog. 

Niet alleen de ogen zelf maar ook de oogleden spelen een grote rol in goed zicht. Als de oogleden naar binnen krullen dan kunnen ze de ogen beschadigen. Het opkrullen van de oogleden is vaak het gevolg van een infectie van de oogleden. Als de oogleden geïnfecteerd zijn kan het ook lastiger zijn voor konijnen om hun ogen goed te openen. Hierdoor wordt het zicht van het konijn aanzienlijk minder. 

De ogen van konijnen beschermen 

Niemand wil dat zijn of haar konijn blind wordt. Helaas is niet elke oogaandoening te voorkomen. Wel zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het risico hierop zo klein mogelijk te maken. 

Om te beginnen is het belangrijk om de ogen van jouw konijnen regelmatig te controleren. Check of ze er anders uitzien en of er zich viezigheid rond de ogen bevindt. Hoe sneller je ziet dat er iets mis is hoe groter de kans op een goed herstel is. Ook wanneer je merkt dat jouw konijn zich anders gedraagt is het zaak om bij de dierenarts langs te gaan. 

Ontstekingen aan het oog zelf komen vrij vaak voor. Deze ontstaan voornamelijk door stof en andere viezigheid die in de ogen terechtkomt. Een stofvrije bodembedekking kan helpen om dit te voorkomen. Het helpt ook om hooi niet boven de kop van het konijn te plaatsen. De kans is dan namelijk groot dat er tijdens het eten deeltjes in de ogen van het konijn kunnen vallen. 

Mocht er viezigheid in de ogen van het konijn terechtgekomen zijn dan kun je dit zelf verwijderen. Er is speciale ooggel voor dieren te koop die hierbij kan helpen. Dit soort gel kan ook gebruikt worden om de ogen te kalmeren wanneer deze geïrriteerd zijn.  

Langharige konijnen kunnen al snel last krijgen van haar in hun ogen. Om dit te voorkomen kun je de haren rond de ogen voorzichtig kort knippen. Op deze manier voorkom je gelijk dat er viezigheid ophoopt in het haar rond de ogen. 
Wat lang niet iedereen weet is dat een goede lengte van de tanden belangrijk is voor gezonde ogen. De tanden van konijnen blijven altijd doorgroeien en slijten door te knagen. Mochten de tanden toch te lang worden dan kan dit zorgen voor druk op de traanbuizen. Hierdoor gaan de ogen van het konijn tranen waardoor het kan lijken alsof hij huilt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *