Verspilling van voedsel bij konijnen voorkomen 

We zijn ons met z’n allen steeds meer bewust van verspilling. Meer en meer mensen nemen maatregelen om onder andere voedselverspilling tegen te gaan. Hoe zit het eigenlijk met voedselverspilling bij konijnen en hoe kun je dit voorkomen?

Voedselverspilling bij konijnen is goed te voorkomen door voedsel op de juiste manier aan te bieden. Daarbij is het belangrijk om voedsel in de juiste hoeveelheden te geven. Hoeveel verspilling je kunt voorkomen heeft onder andere te maken met het gedrag van jouw konijnen.  

Konijnen krijgen verschillende soorten voeding waaronder hooi, brokjes en groenvoer. Deze verschillende soorten voeding vragen om een eigen aanpak tegen verspilling. Het ene soort voedsel zal sneller weggegooid moeten worden dan een andere soort. 

Verspilling van hooi voorkomen 

Konijnen zijn over het algemeen vrij nette dieren. Hierdoor blijft de verspilling in voedsel beperkt. Verspilling van voedsel is slecht voor zowel het milieu als de portemonnee. Daarom is het altijd fijn als je ervoor kan zorgen dat er nog minder voedsel verspilt wordt.  

Het grootste gedeelte van het dieet van een konijn bestaat uit hooi. Dit betekent ook gelijk dat hier vaak het meeste wordt verspild. In veel gevallen is er met een aantal kleine aanpassingen al veel winst te behalen. 

Wanneer konijnen hooi eten kan er tijdens het eten een deel op de grond vallen. Sommige konijnen eten dit vervolgens nog op maar andere konijnen eten dit niet meer. Als het eenmaal op de grond ligt is de kans groot dat ze er doorheen gaan lopen of erop poepen of plassen. Het hooi is dan niet meer eetbaar en zal moeten worden weggegooid. 

Daarbij is het belangrijk om het verblijf zo schoon mogelijk te houden. Hoe schoner het verblijf is hoe minder snel gevallen hooi vies wordt. Je zou immers zelf waarschijnlijk ook niet van een vieze vloer willen eten. 

Het kan helpen om jouw konijnen zindelijk te maken. Het hooi wat op de grond ligt kan langer worden gegeten omdat het niet zo snel vies wordt. Ze zullen dan ook minder snel op hun eten poepen of plassen. Schoon hooi dat op de grond ligt kun je rustig opnieuw aan jouw konijnen voeren. 

Konijnen vinden het fijn om te eten terwijl ze hun behoefte doen. Het is dan ook niet gek dat het eten van veel konijnen zich dicht bij het toilet bevindt. Wel is het handig om het voer zo te plaatsen dat het niet direct in het toilet valt. Hooi dat in het toilet valt zal al snel vies en niet meer eetbaar zijn. 

Je kunt verspilling ook voorkomen door ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk hooi op de grond terechtkomt. Een van de manieren waarop je dit kunt doen is door te letten op de structuur van het hooi. Door te gaan voor steviger hooi met langere stengels valt het minder snel uit een ruif. Hetzelfde geldt voor wanneer je bijvoorbeeld een voederbal gebruikt. 

De manier waarop je het hooi geeft speelt ook een belangrijke rol in verspilling. Hooi dat in een ruif zit kan er vrij gemakkelijk uitvallen en vervolgens vies worden. In plaats van een ruif kun je proberen om gebruik te maken van een slowfeeder. Je hebt ook tunnels waar je het hooi in stopt waardoor het minder snel overal in het verblijf terechtkomt.  

Tenslotte kun je spelen met de hoeveelheid hooi die je tegelijkertijd geeft. Konijnen moeten altijd hooi tot hun beschikking hebben. Dit betekent echter niet dat je al het hooi voor de hele dag in een keer moet geven. Door meerdere keren op een dag kleinere hoeveelheden te geven kun je mogelijk verspilling beperken. 

Ondanks dat het belangrijk is om zo min mogelijk te verspillen is het ook belangrijk dat je vies hooi weggooit. Dit hooi kan niet meer gegeten worden en vervuilt het hok van het konijn. Konijnen mogen geen vies hooi eten omdat anders de gezondheid van het konijn in gevaar komt. 

De brokjes die konijnen eten 

Naast hooi eten konijnen ook voer in de vorm van brokjes. Brokjes worden over het algemeen minder snel verspilt dan hooi. Toch is het handig om op de volgende punten te letten. 

Om verspilling te voorkomen is het goed om jouw konijnen de juiste hoeveelheid te geven. Wanneer konijnen te veel eten in een keer krijgen is de kans op verspilling groter. Daarnaast moet je hier voorzichtig mee zijn omdat konijnen ook te veel kunnen eten

Als er toch brokjes blijven liggen dan hoef je deze zeker niet weg te gooien. In veruit de meeste gevallen kun je het bakje gewoon aanvullen en worden de brokjes later alsnog gegeten. 

Een andere tip is om een stevig voerbakje te gebruiken. Hiermee wordt bedoeld dat het bakje niet zomaar omvalt of stuk gaat. Het bakje moet hoog genoeg zijn zodat de brokjes er tijdens het eten niet makkelijk uitvallen. De randen moeten daarentegen ook niet te hoog zijn omdat konijnen dan niet comfortabel kunnen eten. De kans op verspilling door het omvallen van het bakje wordt dan ook groter.  

Behalve simpele brokjes kun je jouw konijn ook snoepjes of andere snacks geven. Hierbij is het vooral belangrijk dat je niet te veel geeft. Konijnen mogen vaak maar kleine hoeveelheden snoepjes. Dit omdat ze anders al snel te dik kunnen worden. Raadpleeg de verpakking voor informatie over exacte hoeveelheden.  

Groenvoer wordt vaak verspilt 

De belangrijkste reden voor verspilling van groenvoer is dat er te veel wordt gegeven. Groenvoer is maar zeer beperkt houdbaar. Als het niet meer vers is kan het slap en bruin worden of zelfs gaan schimmelen. Op dat punt kun je het beter uit het hok halen om ziekte en ongedierte zoals ratten te voorkomen. 

Veel groenvoer kun je in de koelkast bewaren om het langer houdbaar te houden. Laat het voer wel even op kamertemperatuur komen voordat je het aan konijnen geeft. Konijnen kunnen namelijk buikpijn krijgen van te koud voedsel

Een leuke bijkomstigheid is dat konijnen groenvoer eten van voedsel dat we normaal weg zouden gooien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het loof van een wortel dat door veel mensen weg wordt gegooid. Op deze manier helpen jouw konijnen zelfs om verspilling van regulier voedsel te voorkomen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *