Zo bescherm je jouw konijnen tegen katten

Veel mensen die konijnen als huisdieren houden hebben deze in de tuin. Het is heerlijk voor konijnen om lekker in de tuin rond te kunnen rennen. Een van de dingen waar je wel rekening mee moet houden is dat katten het op konijnen gemunt kunnen hebben. 

Katten kunnen konijnen als prooi zien en een konijn zeer ernstig verwonden. Door je tuin af te sluiten kunnen katten niet meer in de tuin komen. Het verjagen van katten kan ook goed helpen. 

Niet alle katten zullen konijnen proberen te vangen, toch zijn er wel degelijk gevaren. Het is daarom handig om te weten hoe je katten uit de tuin kunt houden. Daarbij is het belangrijk dat je rekening houdt met eventuele eigen katten. 

Het gevaar van katten 

Katten zijn van nature roofdieren en sommige katten komen regelmatig met een prooi thuis. Vaak gaan katten voor relatief kleine dieren zoals muizen, ratten of kleine vogels. Katten kunnen echter ook grotere dieren zoals konijnen aanvallen. Als je jouw konijnen los in de tuin laat rondlopen dan is het belangrijk om hier bedacht op te zijn. 

Wel is het zo dat kleinere konijnen over het algemeen meer gevaar lopen dan grotere konijnen. Een Vlaamse reus kan net zo groot of zelfs groter zijn dan een kat waardoor het geen interessante prooi is. 

Het grootste gevaar is dat een kat het konijn echt als een prooi aanvalt. Een kat kan hierbij flink doorbijten en een konijn ernstig verwonden. In zulke gevallen kan een konijn hier zelfs aan overlijden. 

Wat echter meer voorkomt is dat een kat een klap uitdeelt aan een konijn. Dit kan zowel een aanval zijn als uit speels gedrag voortkomen. Omdat katten erg scherpe nagels hebben kunnen er al snel verwondingen ontstaan. 

De plek van een verwonding speelt een grote rol in de ernst hiervan. Wanneer een konijn bijvoorbeeld precies in zijn oog geraakt wordt is er kans op blindheid. Ook de rest van de kop van het konijn is gevoelig voor verwondingen. Andere gevaarlijke plekken zijn onder andere de buik en nek van een konijn. 

Een ander gevaar van katten is dat ze konijnen veel stress kunnen bezorgen. Zelfs wanneer een kat niet bij de konijnen kan komen of niet aanvalt kan dit het geval zijn. Konijnen zijn prooidieren en kunnen een kat in de buurt als een grote bedreiging zien. Stress kan bij konijnen tot allerlei gezondheidsproblemen leiden. 

Zo houd je katten uit de tuin 

De meest effectieve manier om konijnen te beschermen tegen katten is door te zorgen dat katten niet bij de konijnen kunnen. Dit kun je doen door de tuin of het balkon af te sluiten voor katten. 

Een van de manieren om je tuin af te sluiten voor katten is door deze met gaas dicht te maken. Op deze manier hou je niet alleen katten maar ook andere roofdieren buiten de tuin. Denk hierbij onder andere aan steenmarters en roofvogels. 

Katten zijn erg behendige dieren waardoor ze makkelijk over schuttingen heen klimmen. Het kan helpen om een schutting neer te zetten waar ze moeilijk overheen komen. Hierbij kun je denken aan een gladde schutting waar ze zich niet makkelijk aan vast kunnen houden. 

Daarbij lopen sommige katten ook nog over de schutting heen. Je kunt dit onmogelijk maken door iets op de schutting te plaatsen. Als ze er niet meer overheen kunnen lopen is de kans automatisch kleiner dat ze de tuin in komen. Een bijkomend voordeel is dat katten moeilijker over de schutting heen komen wanneer hier iets op is geplaatst. 

Het is begrijpelijk dat niet iedereen zijn tuin volledig af wil sluiten. Een reden hiervoor kan bijvoorbeeld zijn dat je zelf ook katten hebt die graag naar buiten gaan. Gelukkig zijn er ook nog andere opties om katten uit de tuin te weren. 

Een andere oplossing kan zijn om de katten consequent de tuin uit te jagen. Wanneer katten constant uit de tuin gejaagd worden zullen ze steeds minder vaak de tuin in komen. Doe dit altijd op een zo diervriendelijk mogelijke manier. Een bekende methode is om katten nat te spuiten met een plantenspuit. 

Als je zelf ook nog andere huisdieren hebt dan kunnen deze zeker helpen. Als er honden los lopen dan durven veel katten al snel niet meer in de tuin te komen. De kans is dan ook groot dat ze niet in de tuin komen wanneer de hond niet eens in de tuin aanwezig is. Katten zijn dan toch minder geneigd om de tuin in te komen omdat ze de hond ruiken. 

Je kunt geuren goed inzetten om katten uit de tuin te houden. Er zijn bepaalde planten die een geur verspreiden waar katten niet van houden. Enkele voorbeelden hiervan zijn munt, lavendel en siernetel. Daarbij houden ze niet zo van kruiden als nootmuskaat, mosterd, komijn en rozemarijn.  

Er zijn tegenwoordig ook allerlei middeltjes te koop om katten te weren. Let hierbij wel goed op dat deze niet schadelijk zijn voor de konijnen. Een van de hulpmiddelen waarmee katten uit de tuin gehouden kunnen worden is met ultrasoon geluid. Dit is echter geen goede optie wanneer de konijnen hier ook last van hebben. 

Wat als je zelf katten hebt?

Dat katten een gevaar kunnen opleveren betekent niet dat katten en konijnen niet samen kunnen leven. Onder de juiste omstandigheden kunnen katten en konijnen juist heel goed samenleven.

Niet alleen honden maar ook katten houden andere katten uit de tuin. Veel katten zien de tuin als hun territorium en verdedigen dit. Hierdoor zullen andere katten niet snel de tuin in komen. Doen ze dit wel dan is de kans groot dat jouw katten ze al snel de tuin uit jagen. Als je zelf katten hebt is de kans op vreemde katten in de tuin dus al gelijk een heel stuk kleiner.

Komen er toch andere katten in de tuin en wil je hier iets aan doen? Let dan goed op wat voor middelen je hiervoor inzet. Je wilt uiteraard voorkomen dat jouw eigen katten hier last van hebben. Eigen katten zullen dan niet meer zo snel de tuin in komen en komen hierdoor mogelijk moeilijker en minder thuis.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *