In tegenstelling tot konijnen staan cavia’s er niet bepaald om bekend goede springers te zijn. Toch kan het zo zijn dat je jouw cavia regelmatig ziet springen. Cavia’s kunnen eigenlijk best wel goed en relatief hoog springen.
Een cavia kan tot wel 20 cm hoog springen. Cavia’s springen onder andere om op een hoge plek te komen zodat ze overzicht hebben. Daarnaast kan een cavia ook springen uit blijdschap.
Wist je dat er best wel wat verschillende redenen zijn voor cavia’s om te springen? Cavia’s kunnen erg hoog springen in verhouding tot hoe groot ze zijn. Er zijn dan ook een aantal punten om rekening mee te houden wanneer je cavia’s hebt.
Een cavia kan hoog springen
Je zult het misschien niet verwachten maar cavia’s kunnen relatief gezien vrij hoog springen. Cavia’s kunnen tijdens een sprong een hoogte tot wel 20 cm bereiken. Niet alle cavia’s zullen deze hoogte echter bereiken. Een gemiddelde cavia behaalt een hoogte tussen de 10 en 20 cm.
Jonge cavia’s zie je over het algemeen vaker springen dan oudere cavia’s. Dit betekent echter zeker niet dat oudere cavia’s nooit springen. Als een cavia ouder wordt kan hij onder andere last krijgen van stijfheid. Daarbij gaan de spieren en gewichten achteruit wanneer een cavia ouder wordt. Dit kunnen redenen zijn voor oudere cavia’s om minder te springen.
Hoeveel een cavia springt is grotendeels afhankelijk van het karakter van een cavia. Het is vooraf dan ook moeilijk om te bepalen of een cavia veel zal (blijven) springen. Springen kan bij een cavia niet echt worden aangeleerd.
Als jouw cavia veel springt is dit in principe niets om je zorgen over te maken. Het kan daarentegen zelfs een heel goed teken zijn. Als jouw cavia minder springt dan hoeft dit echter ook helemaal geen probleem te zijn.
Wat je in ieder geval niet moet doen is een cavia verplichten om te springen. Springen van grote hoogte is niet goed voor het lijf van een cavia. Ze kunnen hierdoor in ernstige gevallen onder andere botbreuken oplopen.
Daarbij vinden cavia’s dit ook heel eng en kunnen ze hierdoor veel stress ervaren. Cavia’s kunnen niet goed diepte zien, dit komt door de stand van hun ogen. Ze weten daardoor niet hoe hoog iets precies is.
Waarom een cavia springt
Wanneer een cavia springt kan dit vele verschillende redenen hebben. Cavia’s die als huisdier worden gehouden hebben over het algemeen andere redenen om te springen dan cavia’s in het wild.
Als je jouw cavia veel ziet springen dan is dit een heel goed teken. Cavia’s springen namelijk vaak op het moment dat ze het naar hun zin hebben. Hierbij rennen ze ook nog weleens een aantal rondjes door hun verblijf.
Het kan dan ook goed zo zijn dat jouw cavia een sprongetje maakt wanneer je met eten aankomt. Ook wanneer jouw cavia zijn maatje ziet kan hij een sprongetje van blijdschap maken.
het ineens opspringen van cavia’s heeft zelfs een naam gekregen. Dit wordt ook wel popcorning genoemd. Als je een cavia dit ziet doen dan zul je waarschijnlijk wel begrijpen waarom. De sprong heeft namelijk zeker iets weg van de sprong van een maiskorrel die in popcorn verandert.
Cavia’s zijn van nature prooidieren en moeten in de natuur hun omgeving goed in de gaten houden. Een van de manieren waarop ze dit doen is door een hogere plek te zoeken. Op het moment dat ze wat hoger zitten hebben ze een beter overzicht. Ze zien roofdieren dan eerder aankomen. Ze zullen echter niet snel (voor hun grootte) extreme hoogtes opzoeken.
De cavia’s die wij nu als huisdier houden hebben deze eigenschap nog steeds. Ze zijn graag wat hoger omdat ze zo een goed overzicht hebben van hun omgeving. Geef ze daarom vooral een plek waar ze op kunnen springen om hoger te zijn. Dit kan zo simpel zijn als het dak van hun schuilplek waar ze op kunnen staan.
Een andere reden voor wilde cavia’s om te springen is wanneer ze op zoek zijn naar voedsel. Wanneer voedsel zich hoger bevindt kunnen cavia’s springen om hier bij te komen. Daarnaast kan een cavia over obstakels heen springen om zo bij voedsel te komen.
Tenslotte kunnen cavia’s springen om aan roofdieren te ontkomen. Op het moment dat een cavia op de vlucht is kunnen ze gekke sprongen maken. Dit alles in een poging om een roofdier kwijt te raken.
Houd hier zeker rekening mee
Dat een cavia springt is leuk om te zien. Het is echter wel zo dat je hier ook rekening mee moet houden. Dat cavia’s hoog kunnen springen betekent natuurlijk ook dat ze makkelijk op hoge plekken kunnen komen.
De meeste verblijven voor cavia’s zijn aan de bovenkant gesloten. Hierdoor kan jouw cavia niet zomaar uit het hok springen. De bovenkant van het hok gaat vaak open om bijvoorbeeld te voeren of schoon te maken. Als je het hok te lang open laat staan zonder dat je erbij bent kunnen cavia’s zeker ontsnappen.
Om cavia’s meer ruimte te geven kun je ze los in een ren laten. De ren moet uiteraard hoog genoeg zijn zodat ze er niet overheen kunnen springen. Let er hierbij op dat ze bijvoorbeeld een huisje of speelgoed kunnen gebruiken als opstapje. Wanneer dit tegen de ren aan staat kunnen ze vanaf hier verder springen over de ren heen.
Wanneer cavia’s los rondlopen is het belangrijk om ze goed in de gaten te houden. Ondanks dat ze grote hoogtes over het algemeen vermijden zijn er ook cavia’s die toch naar beneden springen. Dit is ook een reden om cavia’s altijd goed vast te houden wanneer je ze in je handen hebt.