Is een cavia een leuk huisdier voor kinderen 

Cavia’s zijn hartstikke leuke huisdieren die door veel mensen worden gehouden. Het is dan ook niet gek dat kinderen graag een cavia als huisdier willen. Als ouder kun je je dan afvragen of een cavia eigenlijk wel een geschikt huisdier is voor kinderen. 

Cavia’s kunnen goed worden gehouden in een gezin met kinderen. Wanneer je een cavia neemt dan ligt de uiteindelijke verantwoordelijkheid voor de verzorging bij de ouders. Voor hele jonge kinderen kan het lastig zijn om goed met een cavia om te gaan. 

Kinderen kunnen een hoop voordelen ervaren door het houden van een huisdier. Er zijn een aantal kenmerken die een cavia een geschikt huisdier maken. Wel is het belangrijk om te weten wanneer je beter geen cavia kunt nemen. 

Cavia’s kunnen zeker geschikte huisdieren zijn 

Om te beginnen kun je zeker cavia’s houden wanneer je kinderen hebt. Als je zelf graag cavia’s wilt en kinderen hebt dan kan dit zeker. Het is dan belangrijk om de kinderen te leren hoe je op de juiste manier met een cavia omgaat.

Niet elk kind zal even makkelijk tijd met een cavia door kunnen brengen. Dit hangt onder andere af van hun leeftijd en gedrag. Er moet namelijk voorzichtig met cavia’s om worden gegaan. Cavia’s zijn vrij kwetsbare dieren die snel gewond kunnen raken. Een val uit de handen van een kind kan ernstige gevolgen hebben voor een cavia. 

Daarbij moet er in de omgang ook rekening gehouden worden met de gevoelens van cavia’s. Een cavia is erg klein ten opzichte van een kind en kan zich hierdoor makkelijk bedreigd voelen. Daarbij houden cavia’s niet zo van drukte en harde geluiden. 

Ook wanneer jouw kind graag een huisdier wilt kan een cavia een goede optie zijn. Cavia’s hebben relatief gezien vrij weinig verzorging nodig. Oudere kinderen kunnen daardoor (deels) zelf voor cavia’s zorgen. Dit leidt ertoe dat ze voelen dat ze verantwoordelijk zijn voor de verzorging van de cavia’s. 

Het houden van cavia’s kan kinderen ook in andere opzichten bijdragen aan hun ontwikkeling. Zo leert een kind al snel hoe ze met dieren om moeten gaan. Dit kan ze zeker helpen om ook makkelijker met mensen om te kunnen gaan. Kinderen kunnen door het houden van een huisdier leren hoe ze met de gevoelens van anderen om moeten gaan. 

Daarnaast kunnen ze een goede band met het dier opbouwen. Een cavia zal je niet veroordelen op hoe je eruit ziet of wat je leuk vind. Kinderen kunnen hun cavia echt zien als een vriend waar ze altijd op kunnen rekenen. Er is ook gebleken dat kinderen socialer kunnen worden door het houden van een huisdier. 

Cavia’s zijn onder andere erg geschikte huisdieren omdat ze zo vriendelijk zijn. Je kunt cavia’s vrij gemakkelijk tam maken. Het zijn ook sociale en nieuwsgierige dieren die graag bij je zijn en alles in de gaten houden. Je zult ze door de dag heen dan ook veel in het verblijf bezig zien. 

Een van de grote voordelen aan cavia’s is dat ze kinderen niet snel zullen verwonden. Cavia’s zijn over het algemeen geen dieren die zomaar bijten. Ze kunnen je ook niet krabben op de manier dat een kat dit kan. Wel kunnen scherpe nagels pijn doen wanneer ze bijvoorbeeld op schoot zitten. 

Wanneer je misschien beter geen cavia’s kunt nemen 

Ondanks dat cavia’s zeer geschikte huisdieren kunnen zijn is dit niet voor iedereen zo. Cavia’s en andere knaagdieren worden vaak gezien als makkelijke huisdieren. Vergis je hier echter niet in, elk dier heeft tot op zekere hoogte verzorging nodig. Verdiep je eerst goed in de verzorging van een cavia voordat je besluit cavia’s te nemen. 

Je zult elke dag tijd en moeite moeten stoppen in het verzorgen van de cavia’s. Kinderen vinden het over het algemeen wel leuk om cavia’s te voeren. Maar andere klusjes zoals het verschonen van het hok laten ze al snel links liggen. Deze dingen moeten echter wel gebeuren en komen dan dus bij de ouders te liggen. 

Daarbij komt het vaak voor dat kinderen na een tijdje minder geïnteresseerd zijn in de cavia’s. Houd er daarom rekening mee dat de gehele verzorging van de cavia’s uiteindelijk bij de ouders komt te liggen. 

Cavia’s kunnen voor kinderen uiteindelijk erg tegenvallen. Dit komt vooral doordat een kind niet altijd een realistisch beeld van dit huisdier heeft. Cavia’s zijn hele andere soorten huisdieren dan bijvoorbeeld honden en katten. 

Ze zien er erg lief en zacht uit maar ze houden eigenlijk niet per se van knuffelen. Zeker voor jonge kinderen kan dit lastig te begrijpen zijn. Daarbij is het voor jonge kinderen moeilijker om op de juiste manier met een cavia om te gaan. Een cavia is geen dier die je leuke dingen kunt leren. Daarbij kun je niet echt met een cavia spelen zoals je dat met een hond of kat kan. 

Wanneer de kinderen met de cavia’s bezig zijn zul je toezicht moeten houden. Houd er dus rekening mee dat je hier veel mee bezig zult zijn. Dit vanwege het feit dat kinderen ook onbewust dingen kunnen doen die de cavia’s niet leuk vinden. 

Tenslotte zijn er nog een aantal praktische punten om rekening mee te houden. Om te beginnen moeten cavia’s altijd met minimaal een soortgenoot worden gehouden. Dit betekent dat je aardig wat ruimte nodig hebt om ze te houden. Een kinderkamer is geen handige plek voor cavia’s, onder andere omdat ze ‘s nachts actief kunnen zijn. 

Daarbij kost het houden van huisdieren uiteraard geld. Kinderen hebben niet zelf het geld om een huisdier te onderhouden. Alle kosten voor de verzorging en eventuele dierenartskosten komen daarom bij de ouders terecht. 
Houd er ook zeker rekening mee dat cavia’s gemiddeld 5 tot 6 jaar oud worden. Mocht jouw kind na een paar weken op de cavia zijn uitgekeken heeft hij nog een lang leven voor zich. Het is voor cavia’s erg stressvol om vaak te moeten verhuizen. Het is dan ook zeer wenselijk dat een cavia wel zijn hele leven in een huishouden verblijft.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *