Kunnen cavia’s samen met katten worden gehouden?   

Cavia’s en katten zijn beide heel populaire huisdieren. Daarnaast zijn het beide huisdieren die door de meeste mensen binnen worden gehouden. Het is dan ook niet gek dat veel mensen zich afvragen of je cavia’s en katten samen kunt houden. 

Het is zeker weten mogelijk om cavia’s en katten samen in een huis te houden. Hierbij is het wel belangrijk dat er toezicht wordt gehouden wanneer cavia’s en katten samen loslopen. Daarbij moeten ze beide een eigen plek hebben waar ze zich terug kunnen trekken.  

Wanneer je cavia’s en katten samen wilt houden moet je rekening houden met het natuurlijke instinct van deze beide dieren. Door te zorgen voor een goede leefomgeving vergroot je de kans op een geslaagde koppeling. Je hebt echter niet altijd evenveel invloed op de band die deze dieren met elkaar zullen hebben. 

Katten kunnen cavia’s als prooi zien 

Een van de belangrijkste punten om rekening mee te houden is dat katten van nature roofdieren zijn. Cavia’s zijn juist prooidieren en kunnen zichzelf moeilijk verdedigen. Daarbij zijn cavia’s een stuk kleiner dan bijvoorbeeld konijnen welke ook wel eens met katten worden gehouden. Dit betekent dat een kat een mogelijke bedreiging kan zijn voor een cavia. 

Elke kat en situatie is anders. Er kan dan ook geen eenduidig antwoord worden gegeven op de vraag of een kat een cavia zal aanvallen. Dit kun je zelf het beste inschatten door na te gaan hoe jouw kat zich gedraagt. 

Er zijn aardig wat katten die buiten komen en regelmatig met prooien thuiskomen. In zo’n geval zul je extra voorzichtig moeten zijn met het voorstellen van een cavia. De kans is dan namelijk groter dat de kat de cavia als prooi kan zien. Hierbij is het erg belangrijk om te letten op de lichaamstaal van de kat. Daarbij moet je de kennismaking mogelijk in kleinere stappen opdelen en hier veel tijd voor vrijmaken.  

Naast dat er katten zijn die een cavia als prooi zien kan het ook zo zijn dat ze ermee willen spelen. Vooral bij jongere katten zie je dat ze nog erg speels kunnen zijn. Katten begrijpen niet altijd dat ze niet met een cavia kunnen spelen. Het is belangrijk om ook hier bedacht op te zijn aangezien ze tijdens het spelen onbedoeld een cavia kunnen verwonden. 

Daarentegen kun je ook juist een kat hebben die van zichzelf eigenlijk helemaal niet zo actief is. De kans dat zo’n kat een bedreiging vormt voor een cavia is al een stuk kleiner. Hetzelfde geldt voor oudere katten die meestal ook al wat rustiger aan doen. Toch is het ook in zo’n situatie belangrijk om altijd op je hoede te zijn. 

Tijdens de eerste kennismaking zul je al snel merken hoe jouw kat op cavia’s reageert. Elke kat en cavia is hierin anders en dit is niet altijd even goed te voorspellen. De reactie van deze dieren kan weleens heel anders zijn dan je van tevoren had verwacht. Aan de hand van het gedrag tijdens de eerste kennismaking kun je een betere inschatting maken over mogelijke gevaren. Je kunt dan ook een aangepast plan maken voor hoe verder. 

Zo zorg je voor een fijne leefomgeving 

Als je hebt besloten dat je zowel cavia’s als katten gaat houden, moet je zorgen voor een fijne leefomgeving. Dit betekent dat beide dieren zich hier veilig in voelen. 

Om te beginnen zullen beide dieren aan elkaar moeten wennen. Laat de dieren eerst rustig wennen aan elkaars aanwezigheid terwijl de cavia’s nog in hun verblijf zitten. De geur van katten in de buurt kan voor cavia’s al een spannende situatie zijn. Wanneer ze zich helemaal comfortabel voelen in hun verblijf kun je de dieren langzaam aan elkaar introduceren. 

Tijdens de kennismaking is het belangrijk om goed te letten op de lichaamstaal van beide dieren. Je kunt het al snel zien wanneer een cavia of juist de kat zich niet op zijn gemak voelt. 

Stress bij een cavia is te herkennen aan het feit dat ze overal erg schrikkerig op reageren. Ze zullen zich al snel terugtrekken en vertonen vluchtgedrag. Een cavia die zich ernstig bedreigd voelt en geen uitweg ziet zal in de aanval gaan. 

Er zijn een aantal duidelijke tekenen dat een kat gestresst is. Het veelvuldig wassen/likken van zichzelf is een van de tekenen dat een kat stress ervaart. Een kat die zich niet comfortabel voelt bij een situatie zal waarschuwingen afgeven. Dit houdt onder andere in dat de staart dik wordt en hij gaat blazen of grommen. 

Wanneer je merkt dat jouw kat de cavia toch als prooi ziet kun je dit gedrag afleren. Het is zeer belangrijk om hier consequent in te zijn en jouw cavia hier niet onder te laten leiden. In het geval dat het gedrag niet snel is afgeleerd kun je beide huisdieren mogelijk beter gescheiden houden. Je wilt ten alle tijden voorkomen dat jouw cavia constant bang is omdat hij zich bedreigd voelt. 

Vervolgens is het belangrijk dat er altijd toezicht is wanneer de dieren in dezelfde ruimte loslopen. Dit geldt zelfs wanneer je de meest rustige dieren hebt die elkaar nooit iets doen. Er blijft altijd een kans dat het toch misgaat en een ongeluk is zo gebeurd. Door constant toezicht te houden kun je veel vervelende situaties voorkomen. 

Zelfs wanneer de cavia’s in hun verblijf zitten is het belangrijk om op te letten of ze zich wel comfortabel voelen. Cavia’s voelen zich over het algemeen niet op hun gemak wanneer er constant een kat bij het verblijf zit. Als een kat ook nog eens met zijn poten het verblijf in kan komen moet hier iets aan gebeuren. In enkele gevallen is het uiteindelijk beter om beide dieren in een andere ruimte te houden. 

Een vriendschap is niet gegarandeerd 

Online kom je onwijs veel video’s tegen van verschillende huisdieren die beste vrienden lijken te zijn. Ook cavia’s en katten kunnen wel eens hele goede vrienden worden. Dit uit zich onder andere in het veel bij elkaar zijn en tegen elkaar aan slapen. 

Toch zijn dit soort bijzondere vriendschappen tussen verschillende soorten zeker niet gegarandeerd. In de meeste gevallen zullen de dieren elkaars gezelschap vooral accepteren. Je kunt hier eigenlijk niets aan veranderen en kunt een vriendschap niet afdwingen. 

Op het moment dat beide dieren elkaars aanwezigheid accepteren kun je dit al zien als een geslaagde koppeling. De dieren kunnen in dan alle rust hun eigen leven leiden zonder dat ze last van elkaar hebben. 

Cavia’s zijn groepsdieren en hechten veel waarde aan het leven met soortgenoten. Het leven met een huisdier van een andere soort is geen goede vervanging voor een soortgenoot. Dit heeft er onder andere mee te maken dat beide dieren een andere manier van communiceren hebben 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *