Een cavia is een schemerdier 

Wanneer je cavia’s hebt zul je waarschijnlijk wel merken dat ze zowel ‘s nachts als overdag actief zijn. Je vraagt je daarom misschien af of cavia’s dag- of nachtdieren zijn. Ook wanneer je overweegt om cavia’s te nemen is dit handig om van tevoren te weten. 

Een cavia is een schemerdier en dus geen dag- of nachtdier. Dit betekent dat ze vooral rond zonsopkomst en -ondergang actief zijn. Overdag en ‘s nachts doen cavia’s korte dutjes om uit te rusten. 

Cavia’s hebben een heel bijzonder slaapritme dat heel anders is dan dat van ons. Daarnaast is het slaapritme van tamme cavia’s niet helemaal hetzelfde als dat van wilde cavia’s. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om te zorgen dat jullie beide een goede nachtrust krijgen. 

Het slaapritme van een cavia 

Cavia’s zijn van nature eigenlijk helemaal geen dag- of nachtdieren zoals soms wordt gedacht. Het zijn namelijk schemerdieren net als konijnen. Zoals de naam al zegt zijn cavia’s dus vooral actief wanneer het buiten schemert. Dit is rond zonsopkomst en zonsondergang wanneer het niet helemaal licht maar ook niet helemaal donker is buiten. 

Het slaapritme van cavia’s is dan ook heel anders dan dat van mensen. Om te beginnen slapen cavia’s maar een aantal uur per dag. Voor een volwassen, gezonde cavia gaat het om zo’n 4 uur per dag. 

Daarbij slapen cavia’s niet aan een stuk door maar doen ze juist meerdere korte dutjes. Hoe lang deze dutjes zijn verschilt sterk per cavia. Over het algemeen duren deze dutjes niet langer dan 10 tot 30 minuten. 

Wanneer een cavia zijn dutjes doet verschilt ook heel erg per individu. De ene cavia doet meer dutjes overdag en de ander juist meer ‘s nachts. Het een is niet beter dan het andere en elke cavia zal hier een beetje zijn eigen voorkeur in hebben. 

De reden hiervoor is dat cavia’s van nature prooidieren zijn. Wanneer je als prooidier slaapt kun je niet opletten en ben je dus extra kwetsbaar. Door korte dutjes te doen is de kans kleiner dat je tijdens je slaap door een roofdier wordt gevonden. Dit betekent ook dat de kans op overleven een stuk groter wordt. 

Naast dat cavia’s korte dutjes doen kunnen ze ook met hun ogen open slapen. Hierdoor kunnen ze zelfs in hun slaap reageren wanneer er een roofdier in de buurt is. Tegelijkertijd heeft een roofdier niet zo snel door dat de cavia slaapt en dus een makkelijke prooi is. 

Aangezien cavia’s maar zo kort en weinig slapen is het niet moeilijk te geloven dat ze geen winterslaap houden. Als een cavia in de winter buiten ineens heel veel slaapt is er waarschijnlijk iets mis. Het is dan belangrijk om snel te onderzoeken wat er aan de hand is. 

Dat cavia’s geen nachtdieren zijn maakt ze ook meer geschikt als huisdier voor kinderen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld hamsters die je overdag niet vaak actief zult zien. 

Het verschil tussen wilde en tamme cavia’s 

Tamme cavia’s hebben uiteraard een heel andere manier van leven dan wilde cavia’s. Dit betekent ook dat ze een ander slaapritme kunnen aannemen. Tamme cavia’s passen zich vaak aan aan de levensstijl van hun baasje. 

Dit betekent dat veel cavia’s overdag actiever zijn dan ‘s nachts. Cavia’s zijn echte gezelschapsdieren en genieten van aandacht en aanwezigheid van mensen. Ze zullen dan ook vooral actief zijn wanneer jij dat ook bent. Daarbij zijn ze actief wanneer ze eten krijgen, dit is voor veel cavia’s ook overdag. 

Cavia’s in het wild slapen graag beschut zodat ze niet te veel opvallen. Hoewel ze niet bang hoeven te zijn voor prooidieren geldt hetzelfde voor de meeste tamme cavia’s. Voor cavia’s die buiten worden gehouden is het extra belangrijk om een goed holletje te hebben om in te slapen. Dit vanwege het feit dat de temperatuur buiten lager ligt en minder stabiel is dan binnen. 

Dieren kunnen net als mensen dromen in hun slaap. Een cavia kan in zijn slaap zelfs bewegen en geluiden maken. Schrik dus niet wanneer je ineens een piep hoort terwijl de cavia’s slapen. De kleine bewegingen die cavia’s wel eens in hun slaap maken kunnen er ook juist heel lief en grappig uitzien. 

Zo zorg je voor een goede nachtrust

Het is belangrijk dat zowel jij als jouw cavia’s een goede nachtrust krijgen. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de nachtrust van beide te bevorderen.

Ten eerste zijn cavia’s sneller geneigd om zich rustig te houden wanneer het donker is. Je kunt hier uiteraard voor zorgen door alle lichten uit te doen. Een klein lampje kan er daarentegen voor zorgen dat het schemerig lijkt en de cavia juist actief zal zijn. 

Kan je de kamer niet helemaal donker maken dan kun je er voor kiezen om het hok af te dekken. Je kunt hiervoor gebruikmaken van een groot doek of zeil. Let er hierbij wel op dat de cavia’s ten alle tijde genoeg frisse lucht krijgen. Het afdekken van het hok is een oplossing voor kortere periodes, cavia’s moeten ook genoeg licht krijgen. 

Indien je cavia’s hebt die veel ‘s nacht actief zijn is de slaapkamer misschien niet de beste plek voor ze. Als ze je ‘s nacht wakker houden is het nodig om ze te verplaatsen. Door ze in een andere kamer te laten leven heb je minder last van de geluiden die ze maken. 

Als je jouw cavia’s buiten houdt is het ook belangrijk dat ze ‘s nachts een donker plekje hebben. Dit is niet het geval wanneer het hok bijvoorbeeld naast een lantaarnpaal of lamp met sensor staat. Wanneer dit licht te fel is kan hun dag- nachtritme verstoord worden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *