Dit moet je weten over een konijn in de rui  

Als konijnen eigenaar zal je het al snel merken als jouw konijn in de rui gaat. Het konijn verliest dan namelijk veel meer haar dan normaal. Mocht je geen konijnen hebben dan ken je dit fenomeen misschien wel van andere (huis)dieren. 

De rui dient om de vacht van een konijn geschikt te houden bij veranderende weersomstandigheden en temperaturen. De rui kan echter ook tot problemen leiden zoals klitten en problemen met de spijsvertering. Je kunt jouw konijn onder andere helpen door de vacht regelmatig te borstelen. 

Niet alleen konijnen buiten maar ook konijnen binnen krijgen met de rui te maken. Wist je dat konijnen de rui niet altijd even makkelijk doorlopen en dat er ook problemen kunnen ontstaan? Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om jouw konijn de rui door te helpen. 

Waarom konijnen in de rui gaan 

Konijnen gaan in de rui wanneer de temperatuur verandert. Zo maken ze zich klaar voor een nieuw seizoen. Dit gebeurt vooral in de lente wanneer de temperaturen hoger worden en in de winter als het kouder wordt. Ze ruilen dan hun wintervacht in voor een dunnere zomervacht of juist andersom. 

Voor konijnen die buiten leven is dit zeer belangrijk om te overleven. Een geschikte vacht zorgt er namelijk voor dat ze het in de zomer niet te warm krijgen. Misschien nog wel belangrijker is dat de dikke vacht de winter beschermt tegen de kou. 

Tegenwoordig worden er ook veel konijnen binnen gehouden. Binnen wordt de temperatuur gereguleerd en is het wisselen van de vacht niet zo belangrijk. Ondanks dat de temperatuur binnen vrij stabiel is gaan zelfs konijnen hier vaak toch in de rui. Wel verliezen deze konijnen over het algemeen minder vacht. 

Hoeveel haar een konijn tijdens de rui kwijtraakt en hoe lang dit duurt verschilt sterk per konijn. Het kan zelfs per jaar of periode van het jaar verschillen. Hetzelfde geldt voor de tijd die tussen de laatste en de nieuwe rui inzit. Dit heeft onder andere te maken met de temperaturen en hoe de laatste rui is geweest. 

Problemen tijdens de rui

Een van de problemen waar je tijdens de rui mee te maken krijgt is dat losse haren overal terechtkomen. Hier kan je zelf als eigenaar last van hebben wanneer je konijnen binnen houdt. Door regelmatig te stofzuigen is dit probleem makkelijk te verhelpen. Daarnaast zijn er speciale rollers en borstels te koop om haren van meubels en kleding te verwijderen. 

Konijnen kunnen echter zelf ook last hebben van losse haren in hun verblijf. In de natuur blijven deze haren achter aan bijvoorbeeld bomen en bosjes waar ze langs komen. Wanneer je konijnen als huisdier houdt blijven deze haren daarentegen in hun omgeving aanwezig. 

Dit haar kunnen ze vervolgens binnen krijgen wanneer het bijvoorbeeld in hun hooi terechtkomt. Hierdoor kunnen er verstoppingen en andere darmklachten ontstaan. Konijnen kunnen niet overgeven zoals onder andere katten dit doen om ingeslikte haren kwijt te raken. Om dit soort problemen te voorkomen is het belangrijk om regelmatig haar uit het hok te verwijderen. Mogelijk is het ook nodig om het hooi vaker te verschonen. 

Een ander probleem waar konijnen tijdens de rui mee te maken kunnen krijgen zijn klitten. Vooral bij langharige konijnen is dit een veelvoorkomend probleem. Hoe langer de haren zijn hoe makkelijker ze in de knoop kunnen raken. 

Klitten kunnen pijnlijk zijn omdat ze aan de huid kunnen gaan trekken. Dit is zeker het geval bij grote klitten die gaan hangen. De huid kan hier in de loop van tijd geïrriteerd van raken waardoor meer irritaties ontstaan.

Daarbij kan vuil zich makkelijk ophopen in klitten. Vooral rond de achterpoten en op de buik komen er makkelijk uitwerpselen in de klitten terecht. Klitten rond de neus en ogen kunnen makkelijk nat en vervolgens hard worden. Vervolgens kunnen hierdoor irritaties en ontstekingen ontstaan. Met een borstel zoals deze kun je klitten makkelijk verwijderen en tegelijkertijd losse haren weghalen.

Het kan voorkomen dat een konijn een dunne vacht krijgt of een kale plek heeft tijdens de rui. Dit is over het algemeen geen probleem en herstelt relatief snel. Toch kan het zo zijn dat je twijfelt of het wel gaat om een rui of dat er iets anders aan de hand is. Kale plekken kunnen namelijk ook een symptoom zijn van onder andere infecties, parasieten, stress en allergieën. 

Houd het gedrag van jouw konijn altijd goed in de gaten. Omdat het oorspronkelijk prooidieren zijn laten ze niet snel zien dat ze zich niet lekker voelen en mogelijk kwetsbaar zijn. Mocht je het idee hebben dat jouw konijn ander gedrag vertoont is het zaak om een dierenarts in te schakelen.

Zo kun je jouw konijn helpen

Je kunt het proces van verharen enigszins vergemakkelijken en versnellen door losse haren uit te kammen. Er zijn verschillende soorten kammen en borstels die je hiervoor kunt gebruiken. In plaats van een borstel kun je ook een speciale vacht verzorgingshandschoen gebruiken. Zo’n handschoen is ook perfect voor konijnen die niet van borstels houden. Op deze manier kun je gelijk de uitgevallen haren bij elkaar houden en weggooien. Dit is een groot voordeel omdat het verblijf van de konijnen een stuk netter zal blijven. 

Als je losse plukken haar makkelijk ziet zitten mag je deze ook voorzichtig lostrekken. Hierbij is het zeer belangrijk dat je dit voorzichtig doet. Je zou het zelf immers ook niet fijn vinden als iemand jouw haar eruit probeert te trekken. Het trekken aan haar wat nog vast zit doet pijn en kan de huid van het konijn beschadigen. 

Er zijn ook speciale trimsalons voor konijnen. Hier kun je terecht wanneer je zelf geen tijd hebt om de vacht van jouw konijn goed te verzorgen. Ook wanneer je er niet zoveel verstand van hebt of het spannend vind biedt dit een goede uitkomst. 

Tenslotte is het leuk om te weten dat konijnen elkaar ook helpen. Konijnen verzorgen zowel tijdens als buiten de rui elkaars vacht. Konijnen doen dit echter alleen als ze elkaar leuk vinden. Je kunt het dan ook zien als een soort teken van vriendschap. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *