Zo leer je jouw konijn een high five

Konijnen zijn hele slimme huisdieren die je verschillende kunstjes kan leren. Een van de bekende kunstjes die vaak aan een konijn wordt geleerd is het geven van een high five. Door de juiste stappen te volgen kun je jouw konijn een high five leren geven. 

Vrijwel elk konijn kan leren om een high five te geven. Het leren van een kunstje aan een konijn gaat echter in kleine stapjes. Voor het leren van een high five is dan ook veel training en geduld nodig.  

Naast een high five kan een konijn ook andere kunstjes leren, sommige hiervan kunnen erg goed van pas komen. Bij het aanleren van een high five wordt er gebruik gemaakt van een clicker en een beloning. Mocht het je zelf niet lukken om een kunstje te leren dan kun je ook altijd nog hulp inschakelen van een trainer.   

Een high five leren 

Het belangrijkste bij het aanleren van een high five of een ander kunstje is om veel te oefenen. Bij het aanleren van een high five leer je het konijn eerst om zijn pootjes naar jouw hand te verplaatsen. Dit doe je door het konijn te lokken met een beloning. Wanneer het konijn zijn pootjes op jouw hand zet gebruik je de clicker en geef je de beloning. Dit herhaal je een aantal keer. 

Wanneer de eerste stap zonder problemen wordt uitgevoerd kun je het een beetje moeilijker maken. Dit doe je door je hand een klein stukje van de grond af te houden. Blijf het konijn belonen elke keer dat hij met zijn pootjes jouw hand aanraakt. Je kunt nu elke keer iets hoger gaan totdat je op de gewenste hoogte bent. 

Om de high five af te maken kun je nu je hand steeds rechter gaan houden. Het kan even duren voordat het konijn door heeft wat de bedoeling is. Blijf het konijn vooral belonen voor elke goede stap. Het geven van de uiteindelijke high five zal niet in een dag lukken. Het is beter om na een aantal keer oefenen te stoppen en op een ander moment door te gaan. 

Andere kunstjes die een konijn kan leren 

Behalve de high five zijn er nog veel meer leuke kunstjes die je aan jouw konijn kunt leren. Konijnen kunnen dit vrij gemakkelijk leren omdat het hele slimme dieren zijn. Een relatief makkelijk kunstje om aan te leren is het rechtop staan. Hierbij houd je de beloning elke keer een stukje hoger totdat het konijn volledig rechtop kan staan

Een ander leuk kunstje dat vaak aan konijnen wordt geleerd is het draaien van een rondje. Om dit kunstje te leren lok je het konijn met een beloning om een rondje te draaien. Ook hierbij kan het even duren voordat het konijn doorheeft wat de bedoeling is. 

Er zijn ook kunstjes waarbij je gebruik maakt van een voorwerp. Je kunt een konijn bijvoorbeeld leren om een bal te rollen. Met een kleine hindernis kun je jouw konijn leren om eroverheen te springen. 

Kunstjes die erg handig zijn 

Naast dat er heel veel kunstjes zijn die leuk zijn om aan te leren zijn er ook een aantal hele nuttige kunstjes. Een van deze kunstjes is het zelf in een vervoersmandje gaan. Wanneer een konijn heeft geleerd om dit zelf te doen is het veel makkelijker om met het konijn weg te gaan. 

Een soortgelijk kunstje is het zelf teruggaan in het hok. Ook op schoot komen op commando is een erg handig kunstje. Deze kunstjes zijn zeker aan te raden voor konijnen die het niet fijn vinden om opgepakt te worden. 

Het gebruik van een clicker 

Om een konijn een kunstje te leren is het belangrijk om een beloning te gebruiken. Hierbij wordt er daarnaast vaak gebruik gemaakt van een clicker. Zoals de naam al doet vermoeden wordt er met een clicker een klikkend geluid gemaakt. De eerste stap bij het leren van een kunstje is het konijn leren dat ze bij dit geluid wat lekkers krijgen. 

Het leren herkennen van de clicker doe je door te klikken en het konijn vervolgens direct te belonen. Herhaal dit vervolgens een aantal keer achter elkaar voor een paar dagen. Na enkele keren oefenen zal het konijn het geluid gaan herkennen. 

Om te checken of het konijn het geluid herkent kun je een keer klikken en kijken wat het konijn doet. Wanneer het konijn op zoek is naar de beloning ben je er zeker van dat het konijn de clicker herkent. Mocht dit niet het geval zijn dan kun je de eerder benoemde oefening nog een aantal keer herhalen.  

Waarmee kun je een konijn belonen?

Het belonen van een konijn wordt gedaan door het konijn wat lekkers te geven. Wat dit precies is maakt niet zoveel uit en zal per konijn verschillen. Niet elk konijn vind namelijk dezelfde snacks lekker. 

Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van kleine stukjes fruit zoals appel. Er zijn ook snoepjes en brokjes die speciaal gemaakt zijn voor konijnen die je hiervoor kunt gebruiken. Deze party rollis van Vitakraft zijn bijvoorbeeld erg geschikt om af en toe te geven. Let er hierbij vooral op dat het kleine stukjes zijn die een konijn makkelijk kan opeten tijdens het trainen. 

Het leren van kunstjes is leuk voor een konijn

Naast dat je het als baasje waarschijnlijk heel erg leuk vind als jouw konijn een kunstje kan is het voor konijnen leuk. Het leren van een kunstje is een verrijking voor het konijn. Een konijn dat vaak kunstjes doet of op een andere manier wordt gestimuleerd zal een stuk gelukkiger zijn dan een konijn die alleen maar in een hok zit. 

Door het leren van kunstjes versterk je tegelijkertijd de band met jouw konijn. Het konijn zal tijdens de trainingen steeds meer aan jou wennen en minder schuw worden. Konijnen die in het begin nog erg schuw zijn zullen al snel meer zelfvertrouwen krijgen. Zelf leer je jouw konijn steeds beter kennen waardoor je jouw konijn beter begrijpt.  

Het kan soms voorkomen dat het lijkt alsof een konijn geen zin heeft om een kunstje te leren. Hier is echter in veruit de meeste gevallen een goede reden voor. Zo kan het zo zijn dat je op het verkeerde moment wilt gaan trainen. Wanneer het konijn kort daarvoor eten heeft gekregen bijvoorbeeld. Op zo’n moment kan de motivatie een stuk lager zijn om een kunstje te doen voor wat lekkers. Probeer in dit geval eens te trainen voordat je jouw konijn eten geeft. 

Een ander veelvoorkomend probleem is dat het konijn niet snap wat je van hem vraagt. Ook hierdoor kan het lijken alsof jouw konijn geen zin heeft om iets te leren. Probeer in dit geval een stapje terug te doen en het kunstje langzaam op te bouwen. 

Lessen volgen met jouw konijn 

Er zijn vele online lessen te vinden die je gratis kunt volgen. Hierbij gaat het voornamelijk om video’s die je kunnen helpen om jouw konijn een kunstje te leren. Daarnaast kun je ook video’s gebruiken om te leren hoe je jouw konijn beter kunt verzorgen.  

Wanneer je behoefte hebt aan feedback kun je er ook voor kiezen om privé lessen volgen met jouw konijn. Er zijn meerdere trainers die zich hierin specialiseren en je graag helpen met eventuele problemen. Deze lessen zijn zowel online als fysiek te volgen. 

Het volgen van lessen met een konijn is ook zeer geschikt voor kinderen. Kinderen vinden het vaak heel erg leuk wanneer een konijn een kunstje kan. Ook leren kinderen op deze manier om te gaan met het konijn. Wel is er veel geduld nodig tijdens de trainingen waardoor het niet voor elk kind even geschikt zal zijn. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *