Zo verzorg je de vacht van een cavia      

Wij mensen zijn veel met ons haar bezig, we knippen, stijlen en wassen het regelmatig. Ook verzorgen we graag de vacht van bepaalde dieren zoals honden en paarden. Je vraagt je daardoor misschien af hoe je de vacht van cavia’s het beste kunt verzorgen. 

De vacht van een cavia heeft over het algemeen niet veel verzorging nodig. Het af en toe borstelen van de vacht is bij de meeste cavia’s genoeg. Bij langharige cavia’s moet dit vaker gebeuren. 

Er zijn gevallen waarin het wel van belang kan zijn om de vacht van jouw cavia’s extra te verzorgen. Je kunt dan ook vele verschillende producten kopen om hierbij te helpen. Als je een langharige cavia hebt dan zijn er zeker een aantal dingen die je moet weten. 

De cavia vacht heeft niet veel verzorging nodig

De vacht van de meeste cavia’s is relatief kort en steil. Ze verzorgen deze vacht zelf en verzorgen ook de vacht van hun maatjes. Hierdoor heeft de vacht van een cavia niet veel extra verzorging van ons nodig. 

Het kan fijn zijn om de vacht van een cavia af en toe te borstelen. Op deze manier verwijder je vuil en losse haren uit de vacht. Vooral tijdens de rui is het goed om wat vaker te borstelen. Je kunt jouw cavia op die manier helpen om zijn losse haren kwijt te raken. 

Ook wanneer je jouw cavia’s buiten houdt is er vaak extra verzorging nodig. Ze krijgen buiten namelijk sneller te maken met viezigheid in hun vacht. Het is belangrijk om de vacht goed schoon te houden om klitten en huidproblemen te voorkomen. 

Niet elke cavia vind het even prettig om geborsteld te worden. Dit is per cavia heel erg verschillend en vooraf moeilijk in te schatten. Als jouw cavia’s het niet zo fijn vind dan is het beter om het niet te vaak te doen. Hiermee bezorg je de cavia alleen maar onnodige stress. 

Cavia’s kunnen net als veel andere huisdieren te maken krijgen met vlooien. Het is daarom een goed idee om de vacht regelmatig te controleren. Dit geldt zeker wanneer je het idee hebt dat jouw cavia last heeft van jeuk. Een goed moment om dit te doen is wanneer je jouw cavia aan het borstelen bent. Je bent dan immers al met de vacht bezig. 

De meeste cavia’s zijn geen enorme fan van water. Cavia’s kunnen wel zwemmen maar bevinden zich in het wild ook liever niet in het water. Daarbij krijgen cavia’s het sneller koud wanneer ze nat zijn. Dit maakt ze vatbaarder voor ziektes. 

Je kunt een cavia daarom beter niet onnodig wassen met water. Was een cavia alleen wanneer het echt nodig is. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij vuil wat je er niet op een andere manier uit krijgt. Bedenk hierbij altijd goed of het nodig is dat de hele cavia wordt gewassen. Vaak is het al voldoende om een klein deel nat te maken.  

Langharige cavia’s hebben extra verzorging nodig 

Er zijn ook zeker cavia’s met een vacht die meer verzorging nodig heeft. Zo heb je verschillende caviarassen met een langharige vacht.  Enkele voorbeelden hiervan zijn Sheltie, Coronet en de Peruvian cavia. 

Daarnaast zijn er nog cavia’s die lang, krullend haar hebben. Deze cavia’s hebben nog meer verzorging nodig. Dit vanwege het feit dat de krullen snel in de klit kunnen raken. De bekendste rassen die dit haartype hebben zijn de Texel en Merino cavia.  

Cavia’s met een lange vacht moeten vaker geborsteld worden dan cavia’s die dit niet hebben. De lange vacht kan namelijk makkelijker in de klit raken. Daarbij is de kans ook groter dat er zich viezigheid ophoopt in de vacht. Deze viezigheid kan vast komen te zitten in de klitten of vastplakken aan nat haar. 

Naast het borstelen kun je het haar ook knippen om klitten te voorkomen. Dit kun je gemakkelijk zelf doen als je weet hoe het moet. Het is hierbij uiteraard zeer belangrijk om voorzichtig te zijn. Je wilt jouw cavia immers niet per ongeluk verwonden. 

Vind je het spannend om zelf te knippen of weet je niet zo goed hoe dit moet? Dan kun je jouw cavia ook naar een trimsalon brengen. Er zijn verschillende trimsalons in het hele land die zich specialiseren in het knippen van huisdieren, waaronder cavia’s. 

producten die je kunt gebruiken

Wanneer je cavia’s als huisdier hebt zijn er een aantal dingen handig om te hebben. Dit zijn onder andere een zachte borstel, borstel met pinnen en kam met tandjes. Daarbij kun je ook altijd gebruikmaken van een handschoen met puntjes. Op deze manier kun je wel losse haren verwijderen maar heeft jouw cavia niet het idee dat hij geborsteld wordt. Ideaal dus voor cavia’s die niet zo van het borstelen houden. 

Als je jouw cavia’s ook zelf wilt trimmen dan zul je een schaar nodig hebben. Kies hierbij voor een trimschaar die geschikt is voor kleine huisdieren. Om het knippen makkelijk te houden is het belangrijk om een scherpe schaar te gebruiken. Dit is ook comfortabeler voor de cavia omdat een botte schaar aan de haren kan trekken. 

Er zijn tegenwoordig allerlei producten te koop die de vacht van jouw huisdier nog beter zouden moeten maken. Denk hierbij onder andere aan shampoo, conditioner, glans spray en zelfs droogshampoo. Dit zijn allemaal producten die je kunt gebruiken als je dat wilt. Het is echter helemaal niet noodzakelijk om zulke producten te gebruiken. 

Houd altijd goed in de gaten hoe jouw cavia op producten reageert. Cavia’s kunnen net als mensen allergische reacties op bepaalde producten hebben. Ze kunnen te maken krijgen met jeuk, een droge of rode huid, schilfers en wondjes. Als je dit ziet gebeuren stop dan onmiddellijk met het gebruik van het product. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten al snel. Is dit niet het geval, raadpleeg dan een dierenarts.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *