Hoeveel mag een cavia eten? 

Wij mensen bepalen zelf wat en hoeveel we ergens van eten, huisdieren kunnen dit daarentegen niet zelf bepalen. Veel huisdieren kunnen ook niet goed zelf bepalen hoeveel ze moeten eten waardoor ze weleens te veel eten. Het is daarom belangrijk om te weten hoeveel voer je jouw cavia’s moet geven om ze gezond te houden. 

Het dieet van een cavia bestaat voornamelijk uit brokjes en hooi. Brokjes worden gegeven zoals op de verpakking wordt aangegeven en hooi mogen ze onbeperkt eten. Daarnaast mogen cavia’s grote hoeveelheden groenvoer en een beperkt aantal snacks eten. 

Hoeveel je jouw cavia’s te eten moet geven hangt vooral af van het soort voeding. Cavia’s kunnen namelijk verschillende soorten voeding krijgen. Denk hierbij aan brokjes, hooi en groenvoer. 

Zoveel brokjes mag je jouw cavia geven 

Een groot deel van het dieet van een cavia bestaat uit brokjes/krachtvoer. Er zijn hier vele verschillende varianten in. Dit voer zit vol met benodigde voedingsstoffen en het is belangrijk dat cavia’s hier genoeg van binnenkrijgen. Geef jouw cavia’s daarom altijd speciale voeding voor cavia’s en geen voer voor bijvoorbeeld hamsters of konijnen

De hoeveelheid die een cavia hiervan mag eten is echter beperkt. Als ze meer eten dan ze verbranden kunnen cavia’s al snel te dik worden en gezondheidsproblemen ervaren. 

Op de verpakking van dit soort voeding staat aangegeven hoeveel een cavia hiervan mag eten. Het verschilt per merk en soort brokjes hoeveel ze hiervan mogen. De hoeveelheid brokjes die ze mogen is afhankelijk van hun gewicht. Een cavia die meer weegt zal ook meer moeten eten dan een lichtere cavia. 

Daarbij hangt de benodigde hoeveelheid energie en dus voeding af van hoeveel een cavia verbrandt. Cavia’s die in de winter buiten zitten kunnen behoefte hebben aan meer voedsel. Dit vanwege het feit dat ze meer verbranden om zich warm te houden. Cavia’s die erg actief zijn hebben soms ook extra voeding nodig. 

Als je meerdere cavia’s hebt is het bijna onmogelijk om elke cavia precies de goede hoeveelheid voer te laten eten. Het belangrijkste in deze situatie is dat er genoeg eten is voor alle cavia’s. Dit betekent dat je minimaal de benodigde hoeveelheid brokjes voor alle cavia’s moet geven. In bepaalde situaties kan het verstandig zijn om iets extra te geven. Bijvoorbeeld wanneer je merkt dat de ene cavia veel sneller eet waardoor de ander minder binnenkrijgt.

Daarnaast is het zeer belangrijk dat alle cavia’s rustig de kans krijgen om te eten. Als je merkt dat een cavia niet kan eten omdat hij steeds wordt weggejaagd, moet er actie worden ondernomen. Om te beginnen is het goed om na te gaan waar dit gedrag vandaan kan komen. Is de ene cavia bijvoorbeeld heel dominant of is het voedsel te beperkt. 

Let op met voeding die bestaat uit verschillende soorten brokjes. Cavia’s hebben de neiging om de lekkerste brokjes eruit te halen en andere te laten liggen. Hierdoor kunnen ze belangrijke voedingsstoffen missen. Om selectief eetgedrag te voorkomen is het belangrijk om niet te veel te geven en bij te vullen wanneer het bakje leeg is. 

Cavia’s mogen onbeperkt hooi eten 

Een nog groter deel van het dieet van een cavia bestaat uit hooi. Hooi kan zowel als bodembedekker worden gebruikt als worden gegeten. Als bodembedekker wordt echter een ander soort hooi gebruikt dan om te voeren. Lees hier meer over verschillende soorten hooi en de verschillen met stro. 

Hooi is erg gezond en belangrijk voor de spijsvertering van cavia’s. Cavia’s kunnen hier dan ook niet te veel van eten. Dit betekent dat je jouw cavia’s onbeperkt hooi mag voeren. Sterker nog, het is zelfs belangrijk dat jouw cavia’s dit altijd onbeperkt tot hun beschikking hebben. 

Niet alle cavia’s eten even goed hun hooi op. Als je merkt dat jouw cavia’s weinig hooi eten kan je proberen om hooi met een smaakje te geven. Veel cavia’s vinden dit lekkerder waardoor ze beter hun hooi gaan eten. Wel loop je hierdoor het risico dat ze normaal hooi helemaal links laten liggen. 

Een variatie aan groente en fruit is belangrijk

Het eten van een verscheidenheid aan groenten en fruit is zeer gezond voor cavia’s. Cavia’s kunnen hier namelijk veel vitamines en mineralen uit halen. 

Wel zit er een groot verschil tussen groenten en fruit. Groenten mag namelijk in grotere hoeveelheden worden gegeven dan fruit. Dit is zo omdat fruit veel suiker bevat en cavia’s hier problemen van kunnen ondervinden. Zo kunnen ze te dik worden en problemen krijgen met hun spijsvertering.

Er zijn daarnaast nog een aantal punten om op te letten wanneer je jouw cavia’s groenvoer geeft. Om te beginnen moeten cavia’s langzaamaan aan dit voer wennen. Wanneer ze dit niet eerder kregen en ineens een grote hoeveelheid groenvoer krijgen kunnen ze last krijgen van hun spijsverteringstelsel. 

Een ander punt om op te letten is dat ze niet te veel van een soort groente of fruit krijgen. Ook dit kan zorgen voor problemen met de spijsvertering. Geef ze in plaats daarvan juist veel verschillende soorten groenvoer. Let hierbij natuurlijk wel altijd goed op of ze bepaalde soorten groenten en fruit wel mogen eten. Sommige soorten zijn namelijk giftig of op een andere manier schadelijk voor cavia’s. 

Cavia’s mogen beperkt snacks eten 

Naast de standaard voeding wil je jouw cavia’s misschien ook wel eens een keer extra verwennen. Bijvoorbeeld als beloning omdat je ze iets aan het leren bent en ze iets goed hebben gedaan. Natuurlijk kunnen ze ook gewoon een snack krijgen omdat ze zulke leuke beestjes zijn en iets lekkers verdienen. 

Je kunt snacks ook heel goed in speelgoed verwerken waardoor ze moeite moeten doen om het te krijgen. Het voelt dan ook echt als een beloning voor ze wanneer ze het te pakken hebben. Tegelijkertijd hebben ze iets om te doen waardoor ze worden uitgedaagd en zich niet zullen vervelen. 

In dierenwinkels, tuincentra, online en zelfs in de supermarkt kun je vele verschillende snacks voor cavia’s vinden. Door al deze keuze kan het lastig zijn om een goede snack uit te kiezen. Let vooral op de voedingswaarden en probeer te gaan voor een gezondere snack. Na verloop van tijd zul je merken welke snacks jouw cavia’s lekker vinden en welke minder. 

Cavia’s mogen hier zeker niet te veel van eten. Dit vanwege het feit dat dit soort snacks relatief veel suiker en weinig voedingsstoffen bevatten. Op de verpakking staat aangegeven hoeveel een cavia ervan mag eten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *