Wat te doen met een cavia die bijt?

Cavia’s zijn onwijs leuke huisdieren die niet snel iemand kwaad zullen doen. Toch kan het helaas voorkomen dat een cavia gaat bijten. Dit is erg vervelend en het is heel begrijpelijk dat je hier zo snel mogelijk een oplossing voor wilt. 

Er zijn meerdere redenen voor een cavia om te bijten, waaronder pijn, angst en irritatie. Vaak is de oorzaak te achterhalen en kan het probleem zo worden opgelost. Cavia’s bijten elkaar wanneer ze vechten, dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij het koppelen van cavia’s.

Behalve dat cavia’s soms mensen bijten, kunnen ze ook elkaar gaan bijten. Een cavia bijt eigenlijk nooit zonder reden en daarom is het goed om bekend te zijn met de mogelijke oorzaken. Wanneer je de oorzaak voor het bijten hebt achterhaald kan dit gedrag makkelijker opgelost worden. 

Knabbelen is anders dan bijten 

Om te beginnen is het goed om te weten dat er een groot verschil zit tussen knabbelen en bijten. Knabbelen is heel normaal gedrag voor een cavia, het is immers niet voor niets een knaagdier. Wanneer een cavia ergens op knabbelt doet hij dit vaak om het te onderzoeken. Cavia’s hebben geen handen zoals wij die hebben waarmee ze alles kunnen voelen. In plaats daarvan gebruiken ze hun handen. 

Het is dan ook helemaal niet gek als jouw cavia op je handen of aan je kleding knabbelt. Dit kan in het begin spannend zijn maar zal niet snel echt pijn doen. Knabbelen doen cavia’s namelijk vrij voorzichtig en zachtjes. Niet iedereen vindt het echter even fijn als een cavia aan ze knabbelt. Je kunt er daarom voor kiezen om dit gedrag af te leren. 

Als je een paar keer hard auw zegt zullen de meeste cavia’s al snel begrijpen dat dit niet de bedoeling is. Dit heeft er onder andere mee te maken dat ze niet van dit soort onverwachte geluiden houden. Overdrijf hierin zeker niet en probeer de cavia ook niet op een of andere manier te straffen. Op deze manier schrik je de cavia alleen maar af waardoor hij niet graag meer bij je komt. 

Wanneer een cavia je gericht bijt is dit een eenmalige beet in plaats van het knabbelen wat langer duurt. Een beet van een cavia kan behoorlijk pijn doen. Cavia’s zijn ook zeer geschikte huisdieren voor kinderen. Dit komt mede doordat ze erg zachtaardig zijn en niet snel agressief reageren. Als een cavia toch mensen bijt is dit dan ook zeker een probleem. 

Redenen waarom cavia’s bijten 

Wanneer een cavia bijt is hier eigenlijk altijd wel een reden voor. Een van de meest voorkomende redenen waarom een cavia bijt is uit angst. Er zijn meerdere mogelijke oorzaken van angst bij cavia’s. Zodra je de reden voor de angst weet weg te halen zal ook het gedrag van de cavia veranderen. 

Andere tekenen van angst bij cavia’s zijn vluchten en verstoppen of juist verstijven. Op het moment dat een cavia heel erg bang is kan deze gaan gillen. Dit zijn allemaal tekenen om serieus te nemen en om actie op te ondernemen. 

Een cavia hoeft echter niet per se heel angstig te zijn om te bijten. Ze kunnen dit ook doen om te laten merken dat ze iets niet leuk vinden. Dit kan onder andere het geval zijn wanneer ze voor hun gevoel te veel worden opgepakt of aangeraakt. Daarnaast is dit mogelijk het geval wanneer ze niet op de juiste manier worden opgepakt. Hetzelfde geldt voor wanneer je ze aanraakt op een manier die ze niet fijn vinden.

Ook pijn is een reden voor cavia’s om te bijten. Cavia’s kunnen hun pijn niet goed op een andere manier uiten. Wanneer een cavia ergens pijn heeft en je raakt ze hier aan kunnen ze dan ook gaan bijten. Dit hun manier om aan te geven dat ze iets niet fijn vinden. Heb je een vermoeden dat dit het geval is bij jouw cavia? Raadpleeg dan vooral een dierenarts om jouw cavia te laten checken. 

Tenslotte kan een beet van een cavia ook per ongeluk komen. Dit is bijvoorbeeld nog weleens het geval wanneer cavia’s te enthousiast eten aan willen pakken. Ook wanneer je vechtende cavia’s uit elkaar wilt halen kun je per ongeluk slachtoffer worden van een beet.

Wat te doen als je bent gebeten?

Gelukkig is de kans dat je door jouw cavia wordt gebeten niet zo heel groot. Toch is het wel handig als je weet wat je moet doen als jijzelf of iemand anders is gebeten. 

Het eerste wat je zou moeten doen is de wond schoonmaken. Dit doe je het beste door hem even onder de kraan te houden. Vervolgens kun je de wond desinfecteren met een ontsmettend middel. 

Vervolgens is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Cavia’s kunnen ziektes met zich meedragen die ze op mensen kunnen overdragen. Mogelijk is het nodig om voor de zekerheid een vaccinatie te halen. 

Cavia’s die elkaar bijten 

Een ander probleem kan zijn dat een cavia geen mensen maar juist een andere cavia bijt. Bijten komt vooral veel voor bij vechtende cavia’s en ze kunnen elkaar hier flink mee verwonden. Het is dan ook zaak om cavia’s snel uit elkaar te halen wanneer ze vechten. 

Let goed op wanneer je vechtende cavia’s uit elkaar wilt halen. Cavia’s zullen in deze situatie geen rekening houden met jouw handen. Hierdoor kun je zelf gebeten worden en gewond raken. Gebruik in zo’n situatie daarom altijd stevige, dikke handschoenen of een ander beschermingsmiddel. 

Dit gedrag zie je onder andere bij het koppelen van cavia’s. De cavia’s kennen elkaar dan nog niet en bepalen op deze manier onder andere de rangorde. Dat cavia’s in eerste instantie met elkaar vechten betekent gelukkig niet meteen dat ze nooit maatjes zullen worden. 

Bij cavia’s onderling kan een beet ook zeker betekenen dat ze het gedrag van de ander niet leuk vinden. Ze geven op deze manier een duidelijke waarschuwing dat de ander er echt mee moet stoppen. 

Cavia’s wassen elkaar niet zoals sommige andere dieren dit doen. Als cavia’s aan elkaars haren lopen te trekken dan is dit geen goed teken. Dit duidt op dominant gedrag en de cavia waarbij dit gedaan wordt voelt zich zeer waarschijnlijk niet fijn. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *