Help, mijn konijn eet karton

Konijnen knagen graag overal aan, hierbij krijgen ze af en toe ook wat binnen. Karton is een van de materialen waar konijnen graag aan knabbelen. Maar wat als jouw konijn gericht karton aan het eten is? 

Dat een konijn af en toe een kleine hoeveelheid karton binnenkrijgt is niet erg. Het moet echter niet zo zijn dat het konijn regelmatig of grote hoeveelheden karton eet. Een konijn dat te veel karton binnenkrijgt kan namelijk problemen krijgen met de spijsvertering. 

Karton wordt veel gebruikt als speelgoed voor konijnen. Het is daarom handig om te weten wat de mogelijke oorzaken voor het eten van karton kunnen zijn. Daarbij is het goed om te weten hoe je met dit gedrag om moet gaan.  

Karton wordt veel gebruikt voor konijnen 

Karton is een materiaal waar konijnen vaak mee in aanraking komen. Zo is er heel erg veel speelgoed dat karton bevat of zelfs volledig uit karton bestaat. Een van de bekendste voorbeelden hiervan is een knaagspeelblok of rol. 

Niet alleen kant en klaar speelgoed bevat vaak karton, je kunt ook zelf heel makkelijk speelgoed maken van karton. Je kunt jouw konijnen kartonnen dozen geven om mee te spelen en als schuilplaats te gebruiken. Ook wc-rolletjes zijn zeer populair als simpel speelgoed voor konijnen. 

Konijnen hebben vaak de neiging om aan karton te knagen. Tijdens dit knagen kunnen ze kleine hoeveelheden karton binnen krijgen. Dit is in veruit de meeste gevallen niet direct schadelijk en hoeft in principe geen probleem te zijn. Indien de uitwerpselen hetzelfde blijven en het konijn geen afwijkend gedrag vertoont is er niets aan de hand. 

Waar je wel op moet letten is dat er geen schadelijke materialen aan het karton zijn toegevoegd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan inkt of tape dat op de doos zit. Ook karton met een plastic laagje is zeer ongeschikt voor konijnen. Deze materialen kunnen juist wel schadelijk zijn voor de gezondheid van het konijn.

Dit is ook een punt om op te letten wanneer jouw konijn er echt niet van eet. Tape kan namelijk in de vacht van het konijn blijven plakken. Je kunt het konijn bezeren wanneer dit er vervolgens weer afgetrokken moet worden. Indien er nietjes in de doos zitten kunnen konijnen zich hier zelfs flink aan bezeren. 

Wat als jouw konijn karton eet

Het is nooit de bedoeling dat een konijn met opzet grote hoeveelheden karton opeet. Karton is niet goed verteerbaar, wat betekent dat konijnen het niet goed af kunnen breken. Dit kan vervolgens tot verstoppingen in de darmen leiden. Konijnen zijn erg gevoelig voor spijsverteringsproblemen en de gevolgen kunnen zeer ernstig zijn. 

Sommige konijnen eten toch te veel karton en dan is het verstandig om maatregelen te nemen. Houd het konijn extra in de gaten op het moment dat je het idee hebt dat er veel karton verdwijnt. Konijnen kunnen het karton direct of juist op de grond gevallen stukjes opeten. Merk je dat jouw konijn dit ook doet, grijp dan zo snel mogelijk in. 

Een van de manieren waarop je het eten van karton kan stoppen is uiteraard door het karton weg te halen. Mocht jouw konijn een doos bijvoorbeeld toch heel leuk vinden, dan kun je het later nog een keer proberen. Een andere optie is om karton in een andere vorm te geven. De kans bestaat dat het konijn dan minder geneigd is om het gelijk weer op te eten. 

Houd hierbij toezicht zodat je het karton weer weg kunt halen als het konijn er toch weer te veel van gaat eten. Laat het konijn niet zomaar met karton achter om te voorkomen dat hij in een keer een grote hoeveelheid eet. 

Blijft het konijn na meerdere pogingen toch karton eten? Dat is het misschien toch beter om jouw konijn geen karton meer te geven. Probeer vooral speelgoed van andere soorten materialen uit. Er is vast iets anders te vinden waar jouw konijn blij van wordt. 

Waarom konijnen karton eten 

Dat een konijn karton eet heeft niet altijd een specifieke reden. Sommige konijnen hebben nou eenmaal de neiging om dit te doen. Er kan echter ook een reden zijn dat jouw konijn dit gedrag vertoont. Het komt soms voor dat een konijn dit nooit deed maar nu wel ineens doet. In beide gevallen is het belangrijk om na te gaan of hier mogelijk een reden voor kan zijn. 

Het eten van karton kan komen doordat het konijn geen goed alternatief heeft om op te knabbelen. Konijnen zouden altijd schoon hooi moeten hebben om op te knagen en van te eten. Daarnaast kan het helpen om konijnen nog iets extra’s te geven om aan te knabbelen. Wilgentakken of knabbelspeelgoed zijn hiervoor een goede keuze. Omdat ze dit niet altijd tot hun beschikking hebben zullen ze hier benieuwd naar zijn en het is ook nog eens gezond voor ze. 

Een konijn dat karton eet kan dit ook uit verveling doen. Konijnen zijn erg slimme dieren, wanneer ze niet genoeg worden uitgedaagd of gestimuleerd gaan ze zich al snel vervelen. Verveling komt ook vaak voor wanneer een konijn niet samenleeft met een soortgenoot. Konijnen zijn echte groepsdieren en jij bent niet de hele dag door met jouw konijn. Konijnen moeten daarom eigenlijk altijd met minimaal één soortgenoot worden gehouden. 

Konijnen kunnen zomaar aparte dingen gaan eten wanneer ze last hebben van hun maag of darmen. Dit kan ook zeker het geval zijn wanneer ze spontaan karton beginnen te eten. Als een konijn hier last van heeft dan zijn er vaak ook nog andere signalen. Let op de uitwerpselen, het gedrag en het eetpatroon van jouw konijn en of deze afwijkt van normaal.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *