Kan een konijn gapen?           

De meeste mensen gapen regelmatig en vaak ook zonder duidelijke reden. Wanneer je huisdieren hebt heb je die waarschijnlijk ook wel eens zien gapen. Wist je dat konijn ook uitgebreid kunnen gapen. 

Konijnen kunnen zeker gapen, niet elk konijn gaapt echter even vaak. Waarom een konijn gaapt is niet precies duidelijk. Wel zijn er andere dingen die ze ook vaak doen wanneer ze gapen. 

Sommige konijnen gapen vaak op een bepaald moment. Vaak wordt er gedacht dat gapen betekent dat je moe bent. Dit is echter lang niet altijd zo, wel zijn er signalen waaraan je kunt merken dat een konijn moe is. 

Gapen kan meerdere redenen hebben 

Wanneer wij mensen gapen kan dit verschillende redenen hebben. Er wordt door veel mensen gedacht dat je gaapt als je moe bent. Maar ook wanneer je iemand anders ziet gapen is het vaak zo dat je zelf ineens moet gapen. Het is waarschijnlijk zelfs zo dat gapen te maken heeft met de temperatuur van je hersenen. 

Ook konijnen kunnen gapen, het ene konijn doet dit meer dan de ander. Daarnaast gaapt ook niet elk konijn even duidelijk. Sommige konijnen doen hun bek heel erg ver open voor een grote gaap. Dit hoeft echter lang niet altijd zo duidelijk te zijn. Het is niet helemaal duidelijk waarom konijnen precies gapen. Toch zijn er konijnen die altijd op ongeveer hetzelfde moment gapen. 

Konijnen doen dit onder andere wanneer ze net wakker worden. Daarentegen kan een konijn ook juist gapen voordat ze gaan slapen. Een ander populair moment voor konijnen om te gapen is net na het eten. Het lijkt er daarom soms toch op dat konijnen gaan gapen wanneer ze moe zijn. 

Wanneer konijnen gapen, zijn er ook een aantal andere dingen die ze vaak doen. Zo rekken konijnen zich vaak uit voor of na het gapen. Ze strekken hierbij hun pootjes of maken zelfs hun hele lichaam lang. 

Daarbij kunnen konijnen na een gaap overgaan op het doen van binkies. Hierbij springen konijnen met vier poten tegelijk de lucht in. Het konijn kan hierbij ook nog een draai in de lucht maken. Dit is een teken dat jouw konijn het onwijs naar zijn zin heeft. 

Tekenen dat een konijn moe is 

Ondanks dat gapen niet altijd betekent dat een konijn moe is kun je deze indruk wel krijgen. Het kan dan fijn zijn om te weten of jouw konijn inderdaad moe is. Er zijn een aantal signalen waaraan je kunt merken dat dit zo is. 

Om te beginnen zal het konijn er een beetje suf uitzien en zich ook zo gedragen. Dit uit zich onder andere in het niet volledig openen van de ogen. Een konijn dat moe is zal daarbij minder snel reageren op prikkels. Mogelijk heeft jouw konijn het daarom niet direct door als je hem roept. 

Op het moment dat jij moe bent zal je waarschijnlijk niet de behoefte voelen om van alles te gaan ondernemen. Hetzelfde geldt voor konijnen, een konijn is een stuk minder actief wanneer hij moe is. 

Wanneer een konijn moe is zal hij waarschijnlijk niet lang daarna gaan slapen. Ook wanneer een konijn net wakker is kan hij nog even suf zijn. Als je jouw konijn wakker maakt zul je misschien wel merken dat hij nog niet direct heel scherp is. Sommige konijnen hebben wat meer tijd nodig om volledig wakker te worden. Nadat een konijn heeft geslapen en al even wakker is zou hij niet suf of moe over moeten komen. 

Het dichthouden van de ogen en niet scherp reageren zijn ook tekenen van ziekte. Mocht je vaker het idee hebben dat jouw konijn moe is, dan moet je dit zeker in de gaten houden. Als een konijn daarbij ook nog eens minder gaat eten is er mogelijk iets met hem aan de hand. Je kunt dan het beste advies vragen aan een dierenarts. 

Waarom jouw konijn moe is

Wat precies de reden is dat een konijn moe is, is lang niet altijd te achterhalen. Dat is ook niet zo gek aangezien wij mensen ook moe kunnen zijn zonder duidelijke reden. Toch zijn er wel een aantal momenten waarop konijnen vaak moe lijken te zijn. 

Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen lichamelijke en geestelijke vermoeidheid. Beide kunnen ervoor zorgen dat een konijn moe is. 

Geestelijke vermoeidheid komt voor wanneer konijnen veel nieuwe indrukken hebben gehad. Dit is onder andere het geval wanneer ze nieuwe mensen leren kennen. Een ander goed voorbeeld is tijdens het verhuizen of koppelen van konijnen. Ook wanneer je met een konijn op pad bent kost dit ze vaak veel energie. Eenmaal thuis zullen ze zich al snel terugtrekken om een dutje te doen. 

Deze vermoeidheid kan ook optreden wanneer konijnen veel na moeten denken. Dit kan zijn nadat je een denkspel met ze hebt gedaan. Hetzelfde geldt voor wanneer je ze speelgoed hebt gegeven dat ze mentaal uitdaagt. Ook het leren van trucjes vraagt veel energie van een konijn. 

Lichamelijke vermoeidheid heeft daarentegen heel andere redenen. Konijnen zijn zeer actieve dieren die vaak druk bezig zijn. Op dagen dat een konijn veel in de weer is geweest kan hij hier zeker moe van zijn. Dit zie bijvoorbeeld terug wanneer ze veel hebben gespeeld of buiten hun verblijf hebben gerend. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *