Kan een cavia goed graven?     

Heb je wel eens een cavia zien graven? Cavia’s zitten dicht bij de grond en hebben relatief kleine pootjes. Je vraagt je hierdoor mogelijk af hoe en of cavia’s eigenlijk kunnen graven.

Cavia’s kunnen niet goed graven omdat ze hier niet de juiste bouw voor hebben. Daarbij hoeven ze in de natuur helemaal niet te kunnen graven om te overleven. Ook voor de cavia’s die wij als huisdier houden is het niet belangrijk om te kunnen graven. 

Door hun korte pootjes en langwerpige, mollige lichaam heeft een cavia niet bepaald de bouw om goed te kunnen graven. Daarbij hebben cavia’s van nature niet de neiging om te graven omdat ze dit niet nodig hebben om te overleven. Wist je dat er eigenlijk wel een aantal voordelen zitten aan het feit dat cavia’s niet graven?

Cavia’s hebben niet de bouw om goed te kunnen graven 

Cavia’s kunnen helemaal niet zo goed graven, dit heeft te maken met hun lichaamsbouw. Cavia’s hebben relatief korte en kleine pootjes. Doordat ze kleine pootjes hebben, kunnen ze niet veel zand of aarde tegelijk wegschuiven. 

Er is daarnaast best wel wat kracht nodig om zand of aarde te verplaatsen. Cavia’s hebben de kracht niet om dit met hun kleine pootjes te doen. Ze kunnen daardoor ook niet in hardere ondergronden graven. Ook hier heb je namelijk relatief veel kracht voor nodig. Ze hebben wel nagels maar ook dat gaat ze niet helpen om echt een kuil te graven. 

Daarbij zitten ze door hun korte pootjes met hun lichaam dicht bij of zelfs op de grond. Ze kunnen met hun lichaam dan ook niet zo ver van de grond af komen. Hierdoor kunnen ze zand niet makkelijk onder zich langs schuiven zoals konijnen dit doen. Dit zou betekenen dat ze het zand langs zich heen moeten schuiven. Het is echter niet natuurlijk of makkelijk voor cavia’s om dit met hun korte pootjes te doen. 

Ondanks dat cavia’s niet echt graven gebruiken ze hun pootjes wel om hier en daar wat weg te schuiven. Hierbij gebruiken ze tegelijkertijd ook hun snuit om zichzelf te helpen. Denk hierbij aan het wegschuiven van bodembedekker of plukjes hooi. Dit doen ze onder andere wanneer ze op zoek zijn naar wat te eten of ergens bij willen. Ook tijdens het spelen willen ze dit nog wel eens laten zien. 

Cavia’s hoeven niet te kunnen graven 

In de natuur leven cavia’s vooral op grasvlaktes in verschillende landen in Zuid-Amerika. Daarnaast leven cavia’s ook langs het bos, in moerassen, rotsachtig gebied en berglanden. Dit zijn niet allemaal gebieden waar een cavia gemakkelijk een hol kan graven. Het graven van een hol is dan ook niet de tactiek waar cavia’s voor gaan. 

Er zijn echter verschillende andere dieren die wel graven of op een andere manier een schuilplek voor zichzelf maken. Deze schuilplekken kunnen na verloop van tijd leeg komen te staan. Bijvoorbeeld omdat het dier verder is getrokken of op een andere plek een nieuwe schuilplaats heeft gemaakt. Het komt in de natuur ook voor dat een dier overlijdt en daardoor een lege schuilplaats achterlaat.  

Cavia’s maken goed gebruik van deze leegstaande schuilplaatsen. Ze trekken hier namelijk graag in om hier hun eigen schuilplaats van te maken. Ze laten dus als het ware andere dieren een schuilplaats voor hen maken. 

Een leegstaande schuilplaats is echter zeker niet de enige optie voor een cavia wanneer hij een schuilplaats zoekt. Zo gebruiken cavia’s die in bergachtig gebied leven de spleten tussen rotsen als schuilplaats. Cavia’s die op grasvlaktes of langs het bos leven maken hun schuilplaats onder andere in bosjes. 

Naast een geschikte schuilplaats is ook voeding erg belangrijk. Het dieet van een cavia bestaat voornamelijk uit gras en ander groenvoer. Ook voor hun eten hoeven ze dus niet goed te kunnen graven. 

Wel maken cavia’s paadjes van hun schuilplek naar plekken met veel voedsel. Op deze manier is de weg duidelijk en kunnen ze veiliger oversteken. Dit soort paadjes worden ook van schuilplaats naar schuilplaats gemaakt. Cavia’s leven in grote groepen en kunnen zo makkelijk schuilplaatsen aan elkaar verbinden. 

Niet graven kan voor ons een voordeel zijn 

Dat een cavia niet kan graven is voor hen dus niet per se een nadeel. Het kan voor ons als baasje zelfs een voordeel zijn. 

Zo hoef je er geen rekening mee te houden dat ze op deze manier kunnen ontsnappen. Dit geeft je meer keuze in ondergronden wanneer je jouw cavia’s buiten houd. Je hoeft ook niets in te graven zoals je bij konijnen zou doen om te voorkomen dat ze onderlangs ontsnappen. 

Tegelijkertijd blijft het verblijf netter wanneer er niet gegraven wordt in de bodembedekker of ondergrond. Tijdens het graven kan dit namelijk door het hele verblijf vliegen en overal op terecht komen. Als een huisdier goed zijn best doet kan er zelfs aardig wat in de omgeving rond het verblijf terechtkomen. Er blijft na het graven uiteraard ook nog eens een gat over wat lang niet altijd even handig is. 

Tenslotte hoef je cavia’s geen plek te bieden om te kunnen graven. Wanneer je iets van een zandbak neerzet ben je al snel veel ruimte in het verblijf kwijt. Dat cavia’s dit niet nodig hebben betekent dat er meer ruimte overblijft voor cavia’s om rond te rennen en te spelen. Je kunt deze ruimte uiteraard ook benutten door er speelgoed neer te zetten waar ze wel wat aan hebben.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *