Zo weet je of jouw cavia zwanger is 

Wanneer een mannelijke en vrouwelijke cavia samen worden gehouden kan een cavia zwanger raken. Zwangerschap van een huisdier kan zowel bewust als onbewust tot stand komen. In beide gevallen wil je waarschijnlijk zo snel mogelijk weten of jouw cavia zwanger is. 

De meest bekende symptomen van een zwangerschap zijn gewichtstoename en het groeien van de buik. Later in de zwangerschap kun je de baby’s ook voelen en zien bewegen. Daarnaast kan het gedrag van een cavia veranderen wanneer ze zwanger is. 

Er zijn een aantal symptomen waaraan je kunt merken dat een cavia zwanger is. Wanneer jouw cavia zwanger blijkt te zijn is het goed om te weten hoe je haar het beste kunt helpen. Daarnaast is het ook handig om te weten hoe je een zwangerschap bij cavia’s kunt voorkomen. 

De symptomen van een zwangerschap 

Als je denkt dat jouw cavia zwanger is kan dit erg spannend zijn. Om te beginnen is het belangrijk om vast te stellen of jouw cavia wel zwanger kan zijn. Cavia’s worden zo’n 5 tot 6 jaar oud en na een jaar al als volwassen gezien. Ze worden dan ook al relatief snel geslachtsrijp. Na zo’n 5 tot 6 weken kunnen ze al geslachtsrijp zijn. 

Dit betekent dat ze vanaf jonge leeftijd al zwanger kunnen raken. Heeft jouw cavia na of rond deze leeftijd met een geslachtsrijp en niet gecastreerd mannetje gezeten? Dan kan het zo zijn dat er een bevruchting heeft plaatsgevonden.

Er zijn meerdere symptomen waaraan je een zwangerschap bij cavia’s kunt herkennen. Een van de eerste symptomen die je kunt opmerken is dat de cavia meer eet. Dit kun je makkelijk opmerken aan het feit dat het voer sneller op is. 

Daarnaast kan het gedrag van de cavia gaan veranderen. Dit komt door het feit dat er tijdens een zwangerschap veel hormonen aanwezig zijn. Cavia’s kunnen feller reageren en meer territoriaal gedrag vertonen. Daarentegen kan een cavia hierdoor ook juist veel aanhankelijker worden. 

Wanneer een cavia zwanger is zal deze na ongeveer 4 weken zichtbaar aankomen. Je kunt dan zien dat ze steeds iets dikker wordt. Als je het gewicht van de cavia bijhoudt zul je ook zien dat het gewicht toeneemt. 

Als de cavia al langer zwanger is, dan kun je de jongen in de buik voelen. Dit kan vanaf ongeveer 6 weken. Je kunt dit het beste voelen door je handen aan de zijkant op de buik van de cavia te plaatsen. Voorkom dat de cavia stress ervaart door de cavia niet constant op te tillen. De cavia omdraaien of in de buik duwen om beter te kunnen voelen kan een cavia ook veel stress bezorgen. 

Wanneer je de baby cavia’s eenmaal kunt voelen zal het niet lang duren voordat je ze ook kunt zien. Het zijn kleine bewegingen van de buik waaraan je kunt zien dat de cavia’s in de buik bewegen. Op welk moment ze actief zijn en of ze veel zullen bewegen is moeilijk te voorspellen. 

De symptomen van een zwangerschap bij cavia’s zijn niet altijd even duidelijk. Hierdoor worden ze ook lang niet altijd opgemerkt. Zeker wanneer je er niet bewust van bent dat jouw cavia zwanger kan zijn kan dit gebeuren. Een bekend voorbeeld hiervan is wanneer mensen denken dat ze 2 mannetjes of vrouwtjes bij elkaar hebben zitten. 

Wat te doen bij een zwangerschap

Bij een serieuze verdenking van zwangerschap is het verstandig om een dierenarts te raadplegen. De dierenarts kan controleren of de cavia inderdaad zwanger is en of er complicaties zijn. Dit doet hij met behulp van een fysiek onderzoek of een echo. De cavia heeft een gemiddelde draagtijd van ongeveer 65 dagen. De draagtijd kan echter oplopen tot wel 75 dagen. 

Zwangere cavia’s hebben op zich geen hele bijzondere verzorging nodig. Een zwangere cavia kan namelijk heel erg goed voor zichzelf zorgen. Toch zijn er wel een aantal punten om op te letten. Er zijn ook wat kleine dingen die je kunt doen om jouw cavia een beetje te helpen. 

Een zwangere cavia kan in principe hetzelfde eten als normaal. Het is juist verstandig om het eetpatroon zo veel mogelijk gelijk te houden. Dit om eventuele problemen met de spijsvertering te beperken. Wel zal de cavia meer eten dan dat ze voorheen deed. 

Het stabiel houden van de temperatuur is een ander punt om op te letten. Door de temperatuur constant te houden voorkom je dat een cavia het te koud of warm krijgt. Schommelingen in de temperatuur of een te lage temperatuur kunnen leiden tot een verzwakt immuunsysteem. Hierdoor wordt een cavia sneller ziek en dat is zeker voor een zwangere cavia erg zwaar. 

Tijdens de zwangerschap kun je zeker nog met jouw cavia spelen en knuffelen. Kijk hierbij vooral naar hoe jouw cavia reageert en wat ze wilt. Het is nu extra belangrijk dat je de buik van de cavia goed ondersteunt wanneer je haar oppakt. Daarbij kan het zo zijn dat ze haar ontlasting niet goed meer in kan houden. Als ze eerst niet buiten het verblijf plaste/poepte is de kans groot dat dit nu wel kan gebeuren. 

Verder is het vooral belangrijk om de cavia goed in de gaten te houden. Blijft de cavia genoeg eten en drinken? Beweegt genoeg en komt ze nog steeds aan? Door op dit soort dingen te letten zul je sneller merken wanneer er mogelijk iets mis is. Hierdoor kun je sneller hulp vragen en is de kans op een goede uitkomst groter. 

Voorkomen dat een cavia zwanger word

Als je niet wilt dat jouw cavia zwanger wordt dan zul je hiervoor enkele maatregelen moeten treffen. Dit kan betekenen dat je geen mannelijke en vrouwelijke cavia samenhoudt. Cavia’s moeten echter wel altijd minimaal met z’n tweeën leven. Het houden van meerdere vrouwelijke cavia’s is zeer gebruikelijk en helemaal geen probleem. Twee of meer mannelijke cavia’s samenhouden kan ook maar is vaak wat lastiger. 

Mocht je wel een mannelijke en vrouwelijke cavia willen, dan zul je moeten nadenken over castratie of sterilisatie. Het castreren van de man is een gebruikelijke keuze omdat dit een makkelijkere operatie is. Dit betekent dat er minder risico’s aan verbonden zijn en het vaak ook goedkoper is. 

Houd er rekening mee dat cavia’s elkaar relatief snel kunnen dekken. Dit kan al tijdens het koppelen van cavia’s gebeuren. Het is daarom verstandig om een van de cavia’s te laten castreren/steriliseren voordat ze bij elkaar gezet worden. Uitzondering hierop is uiteraard wanneer ze heel jong al bij elkaar zitten en nog niet aan een operatie toe zijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *