Waarom konijnen een staart hebben       

Verschillende dieren hebben ook allemaal verschillende soorten staarten. Veel dieren gebruiken hun staart specifiek voor een bepaald doeleinde. De staart van konijnen is echter zo klein dat je je kunt afvragen waarom ze een staart hebben.  

De staart van konijnen heeft niet één enkele hele duidelijke functie. Hij is onder andere handig voor onderlinge communicatie. Daarnaast draagt de staart bij aan het verspreiden van geur en mogelijk aan het bewaren van evenwicht. 

Verschillende soorten dieren hebben ook verschillende soorten staarten. Hoe een staart eruit ziet heeft onder andere te maken met de functie van de staart. Zelfs de kleine staart van een konijn heeft bepaalde functies. 

Verschillende soorten staarten en functies 

Vrijwel alle dieren hebben een staart en zelfs de dieren die dit niet hebben hadden er ooit wel een. Ook wij mensen hadden vroeger ooit een staart. Tegenwoordig is dit niet meer zo, maar we hebben nog wel een staartbeen (ook wel stuitje genoemd). Door de tijd heen is de staart onnodig gebleken en langzaamaan verdwenen. 

Elk dier heeft een ander soort staart. Dit is de staart die door de tijd heen het beste is gebleken voor dit specifieke dier. Het ene dier heeft een langere staart terwijl de ander juist een korte staart heeft. Ook de dikte, sterkte en beharing van de staart verschilt tussen dieren onderling. Zelfs binnen eenzelfde soort kunnen staarten erg verschillen afhankelijk van het ras. 

De meeste dieren gebruiken hun staart voor een bepaald doel. Zo gebruiken veel dieren hun staart om mee te communiceren. Bekende voorbeelden hiervan zijn honden en katten. Ze gebruiken hun staart daarnaast ook om hun evenwicht te behouden.  

Andere dieren gebruiken hun staart weer op een hele andere manier. Denk hierbij bijvoorbeeld aan koeien en paarden die hun staart gebruiken om insecten weg te jagen. Tegelijkertijd beschermt de staart de anus en vulva van deze dieren. 

Bepaalde apensoorten gebruiken hun staart zelfs om aan te hangen. Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen hoe sterk de staart van deze dieren hiervoor moet zijn. 

De staart van enkele dieren is echter zo klein dat ze hier eigenlijk niet veel mee kunnen. Toch hebben ze hun staart na al deze jaren nog steeds. Dit zou kunnen betekenen dat de staart toch op een of andere manier een functie heeft. Zo ook de staart van konijnen. 

Hiervoor gebruikt een konijn zijn staart 

De staart van konijnen wordt ook wel pluim genoemd. Er is niet één enkele duidelijke reden waarom konijnen een staart hebben. De staart van konijnen is zo klein dat je misschien denkt dat ze hier niets mee kunnen. Toch lijkt de kleine staart van konijnen wel een aantal voordelen te hebben. 

Wilde konijnen hebben een bruine kleur waardoor ze niet zo snel opvallen. De onderkant van de staart heeft bij deze konijnen een lichte tot witte kleur. Als een konijn gaat rennen is deze kleur goed te zien. De witte staart is extra herkenbaar wanneer ze deze bewegen. Dit wordt gebruikt om andere konijnen te waarschuwen voor gevaar.  

De witte staart komt niet alleen van pas voor het waarschuwen van anderen. De opvallende staart helpt konijnen ook om elkaar makkelijk te kunnen zien. Jonge konijnen kunnen door de witte staart sneller hun moeder terugvinden. 

De kans is groot dat ook bij konijn de staart bijdraagt aan het evenwicht. Wanneer een konijn rondspringt zie je de staart van het konijn meegaan. Daarbij is dit een heel bekende en veelvoorkomende functie van de staart van dieren. Het is alleen moeilijk om te bewijzen dat dit bij konijnen ook echt het geval is. 

Konijnen kunnen hun staart heen en weer bewegen. Dit is niet zomaar, op deze manier kunnen ze namelijk hun geur beter verspreiden. Konijnen gebruiken geur onder andere om hun territorium af te bakenen. 

Tamme konijnen en hun staart 

Konijnen die als huisdier worden gehouden zullen hun staart een stuk minder gebruiken dan wilde konijnen. Dit komt doordat tamme konijnen het niet nodig hebben om hen te helpen te overleven. De kleine en pluizige staart van konijnen draagt echter wel bij aan hun schattigheid.

De staart van tamme konijnen ziet er ook heel anders uit dan die van wilde konijnen. Waar de staart van wilde konijnen een duidelijk patroon heeft, kan die van tamme konijnen heel erg verschillen. 

De kleur, lengte, dikte en beharing zijn allemaal afhankelijk van het ras van het konijn. Het kan zelfs per ras verschillen of de staart een beetje hangt of meer rechtop staat. Zo is de kleur van het konijn erg bepalend voor de kleur van de staart. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *