Mogen konijnen vlees en dierlijke producten eten? 

Wanneer we konijnen als huisdier houden willen we natuurlijk het beste voor ze. Voeding speelt een grote rol in de gezondheid van konijnen. Het is dan ook belangrijk om je af te vragen of ze bepaalde voedingsmiddelen wel mogen voordat je ze geeft. 

Een konijn eet van nature geen vlees, vis of andere dierlijke producten. Dit betekent dat hun lichaam ook niet gewend is om dit te verwerken. Je kunt jouw konijn dit daarom beter niet geven aangezien ze er erg ziek van kunnen worden. 

Om te begrijpen of konijnen bepaalde producten mogen, is het belangrijk om te weten wat ze in de natuur eten. Hierbij moet er worden nagedacht over de samenstelling van bepaalde producten. Daarnaast is het goed om te weten dat konijnen ook een bepaald instinct hebben.

Konijnen mogen geen vlees of vis eten 

Konijnen zijn van nature echte planteneters. Ze eten vooral grote hoeveelheden gras, aangevuld met een verscheidenheid aan groenten en fruit. Voor de konijnen die we als huisdier houden vervangen we het gras dat ze normaal zouden eten met hooi. Als aanvulling hierop kun je ze groenvoer en snacks geven.

Dit betekent dus dat konijnen die in het wild leven geen andere dieren eten. Dat is ook niet gek gezien het feit dat konijnen prooidieren en geen jagers zijn. Hun spijsverteringstelsel is helemaal niet gewend om vlees te verwerken. Hetzelfde geldt voor het gebit dat ze hebben, de tanden zijn volledig afgestemd op plantaardig voedsel. 

Vlees heeft een heel andere opbouw dan groenvoer. Dit betekent onder andere dat vlees veel moeilijker te verteren is. Het lichaam heeft daarom langer nodig om vlees te verteren ten opzichte van plantaardig voedsel. Er zijn hierin ook nog onderlinge verschillen per vleessoort. 

Of een konijn dat als huisdier wordt gehouden vlees eet is moeilijk te voorspellen. Sommige konijnen zullen het nooit eten omdat ze zich er niet door aangetrokken voelen. Konijnen weten van nature vaak wel wat goed of slecht voor ze is. Toch kun je er niet zomaar vanuit gaan dat ze het niet zullen eten als ze het tegenkomen. Dit geldt zowel voor rauw als gaar vlees.  

Omdat konijnen niet gewend zijn om vlees te verwerken kun je jouw konijn beter geen vlees laten eten. Wanneer een konijn toch vlees eet kunnen de gevolgen groot zijn. Een konijn kan hierdoor namelijk ernstige spijsverteringsproblemen krijgen. Konijnen zijn vrij gevoelige dieren en het is zeker geen uitzondering als een konijn hieraan overlijdt.   

Het niet kunnen verwerken van vlees is niet het enige probleem. Vlees kan allerlei bacteriën bevatten waar ze behoorlijk ziek van kunnen worden. Het risico hierop is groter wanneer het gaat om rauw vlees. Maar ook vlees dat gaar is kan hierdoor toch gezondheidsrisico’s opleveren. Wij mensen zijn een stuk groter en kunnen meer hebben dan een konijn. De gevolgen van een infectie zijn voor een konijn al snel een stuk ernstiger. 

Vlees en vis zijn hele andere producten die toch vaak met elkaar worden vergeleken. Een konijn zal niet zomaar vrijwillig gaan zwemmen. Konijnen zijn namelijk helemaal geen dieren die van water houden. Ze zullen in de natuur dan ook geen vissen tegenkomen. Laat staan dat ze zomaar een vis vangen en deze opeten. Hetzelfde wat voor het eten van vlees geldt, geldt dan ook voor vis.  

Ook andere dierlijke producten mogen konijnen niet 

Vlees en vis zijn natuurlijk niet de enige dierlijke producten die wij mensen eten. Er zijn heel erg veel verschillende dierlijke producten die door veel mensen worden gegeten. Denk hierbij onder andere aan eieren en melk. Maar ook kaas, yoghurt en boter bestaan voor het grootste deel uit dierlijke producten. 

Al deze dierlijke producten komen niet voor in het dieet van een wild konijn. Tegelijkertijd horen deze producten dus ook niet thuis in het dieet van tamme konijnen. Voor alle dierlijke producten geldt dat konijnen ze niet goed kunnen verwerken. Dit houdt dus in dat konijnen hier enorm ziek van kunnen worden. 

In principe is het het beste om konijnen helemaal geen menselijk voedsel te geven. Deze producten bevatten namelijk veel stoffen die niet geschikt zijn voor konijnen. Daarbij wordt er vaak suiker toegevoegd terwijl konijnen juist helemaal niet veel suiker mogen eten. Het eten van te veel suiker kan leiden tot spijsverteringsproblemen en overgewicht. Waar echter lang niet iedereen aan denkt is dat heel veel voedingsmiddelen dierlijke producten bevatten. Een voorbeeld van zo’n product is ijs.

Niet alleen het dierlijke product is schadelijk voor konijnen maar ook dingen waar deze producten en zijn verwerkt. Het konijn krijgt immers nog steeds het dierlijke, moeilijk te verwerken, product binnen. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *