De kenmerken en verzorging van Teddy konijnen  

Wanneer je hebt besloten een konijn te nemen is het goed om onderzoek te doen naar de verschillende rassen. Een van de populaire konijnenrassen die veel wordt gehouden is het Teddy konijn. Hier lees je alles wat je over het ras zou moeten weten. 

Teddy konijnen worden gekenmerkt door hun lange, pluizige vacht. Deze vacht heeft wel wat extra verzorging nodig. Ze komen in allerlei kleuren en zijn relatief klein. 

Naast de uiterlijke kenmerken heeft elk ras ook een aantal kenmerkende karaktereigenschappen. Om deze konijnen goed te kunnen verzorgen moet je onder andere weten hoe je de vacht gezond houdt. Tenslotte zijn er een aantal punten om op te letten bij de aankoop van deze konijnen. 

De kenmerken van een Teddy konijn 

Teddy konijnen kunnen sterk verschillen in uiterlijk. Zo kunnen ze allerlei verschillende kleuren hebben. Hetzelfde geldt voor de kleur van de ogen en eventuele tekeningen. Daarnaast kunnen de oren in lengte verschillen en zowel rechtop staan als hangen. 

Een ding hebben alle Teddy konijnen echter met elkaar gemeen en dat is hun langharige vacht. De vacht van een Teddy konijn kan enigszins in lengte verschillen maar is altijd langer dan de standaard vacht. Daarbij heeft de vacht ook een kenmerkende zachte structuur. De haren zijn vrij dun en niet zo stijf als de haren van vele andere konijnenrassen. 

Wat Teddy konijnen ook voor veel mensen aantrekkelijk maakt is hun formaat. Deze konijnen blijven namelijk relatief klein. Dit betekent dat ze geen extra groot verblijf nodig hebben. Daarbij draagt hun kleine formaat bij aan het schattige uiterlijk. 

Teddy konijnen kunnen verder worden onderverdeeld in verschillende Teddy soorten. Er wordt vooral onderscheid gemaakt tussen de Teddy dwerg en Teddy Widder konijnen. Zoals de naam al doet vermoeden zijn Teddy dwerg konijn erg klein. Teddy Widder konijnen zijn iets groter dan de Teddy dwerg konijnen. Een belangrijk kenmerk van de Teddy Widder zijn de hangende oren. 

Misschien nog wel belangrijker dan de uiterlijke kenmerken is het karakter van een konijn. Belangrijk hierbij is om te onthouden dat elk konijn zijn eigen karakter heeft. Je kunt aan de hand van het ras niet helemaal voorspellen hoe elk konijn zich uiteindelijk zal gedragen.

Teddy konijnen hebben een vrij standaard karakter voor konijnen. Net zoals vrijwel alle andere rassen hebben ze veel energie en moeten ze veel bewegen. Daarbij zijn ze ook heel erg nieuwsgierig en sociaal. Ze zijn graag in de buurt van mensen en andere konijnen. Tenslotte zijn het hele slimme dieren die zich snel vervelen. 

Het is dan ook belangrijk dat ze genoeg bewegingsruimte hebben. Ondanks hun kleine formaat moeten ze dus wel genoeg ruimte hebben om hun energie kwijt te kunnen. Ook moeten ze genoeg te doen hebben. Je kunt ze bijvoorbeeld speelgoed geven zodat ze een leuke uitdaging hebben. 

Een Teddy konijn heeft extra verzorging nodig

De lange vacht van Teddy konijnen zorgt er wel voor dat het houden van deze konijnen wat extra werk kost. Dit is ook iets om rekening mee te houden wanneer je een konijn voor jouw kind gaat uitzoeken. Kinderen hebben zelf meestal niet de verantwoordelijkheid om deze extra zorg constant te bieden. 

De vacht van Teddy konijnen hoeft in principe niet getrimd te worden zoals dat van bepaalde andere konijnenrassen. Wel moet de vacht goed worden onderhouden. Dit betekent onder andere dat je het konijn regelmatig moet borstelen om klitten te voorkomen en te verwijderen. 

Het kan soms nodig zijn om de vacht van deze konijnen bij te knippen. Bijvoorbeeld wanneer je merkt dat er veel uitwerpselen in blijven hangen. Grote klitten die je er niet uit kunt borstelen moeten ook weg worden geknipt. Deze klitten kunnen al snel aan de huid van het konijn gaan trekken. 

Lang haar op het gezicht kan in de ogen terechtkomen wat tot irritaties kan leiden. Ook kan het lange haar vastplakken rond de ogen waarna het hard wordt. Om dit te voorkomen kun je het haar hier een beetje bijknippen. 

De meeste konijnen kunnen prima buiten worden gehouden. Teddy konijnen hebben echter niet zo’n dikke vacht. De haren zijn dunner waardoor de huid meer wordt blootgesteld aan kou. Hierdoor kunnen deze konijnen het sneller koud krijgen. Dit is een belangrijk punt om rekening mee te houden wanneer je jouw konijnen buiten wilt houden. 

Let hierop bij het kopen van een Teddy konijn 

Zoals bij elk ras zijn er een aantal punten om extra op te letten. Teddy konijnen hebben een relatief ronde kop. Dit betekent dat er minder ruimte is voor de tanden. Hierdoor kunnen ze sneller problemen krijgen met hun gebit. Om dezelfde reden komt het ook voor dat de traanbuisjes te nauw zijn. Dit leidt juist tot problemen met de ogen. Denk hierbij aan tranende of ontstoken ogen. 

Helaas let niet elke fokker even goed op de gezondheid van de konijnen. Een goede fokker laat zijn konijnen testen op erfelijke ziektes. Gebeurd dit niet, dan is de kans aanwezig dat er konijnen met ziektes worden verkocht. Hier kom je soms pas achter wanneer het konijn ouder wordt. Het is dan ook verstandig om naar de papieren van de ouders te vragen. 

Als je zelf graag een nestje zou willen is het belangrijk dat het konijn niet te klein is. Vooral bij Teddy dwerg konijnen komt het nog wel eens voor dat de vrouwtjes eigenlijk te klein zijn. Wanneer dit het geval is zijn de nakomelingen vaak niet levensvatbaar. Daarbij is het erg zwaar voor het lichaam van het kleine konijn om jongen te dragen. 

Dit soort problemen kun je het beste voor zijn door naar een professionele fokker te gaan. Een professionele fokker geeft om de gezondheid van de konijnen. Omdat dit niet altijd het geval is, is het belangrijk om zelf op dit soort punten te letten.  
Teddy konijnen kunnen (lange) hangoren hebben. Konijnen met hangoren kunnen sneller last krijgen van oorontstekingen. Daarnaast komen ook oormijt en een overvloed aan oorsmeer vaker voor bij deze konijnen. Wanneer je voor een hangoor konijn gaat is het handig om ook dit artikel te lezen over hangoor konijnen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *