Site pictogram Harigehuisdieren

Alles wat je moet weten over vechtende cavia’s  

Vechten is niet iets wat je zomaar uit het niets met anderen doet. Cavia’s vechten ook niet graag, maar het is wel hun manier om problemen met elkaar op te lossen. Als je cavia’s hebt is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de oorzaken en gevolgen van een gevecht. 

Cavia’s vechten vaak vanuit dominantie en om voedsel of een slaapplek. Wanneer cavia’s met elkaar vechten moeten ze snel worden gescheiden. Vervolgens is het belangrijk dat er wordt gekeken hoe ze samen verder kunnen leven. 

Om gevechten te voorkomen is het belangrijk om bekend te zijn met de redenen voor een gevecht. Als er eenmaal een gevecht bezig is moet er zo snel mogelijk en op de juiste manier worden ingegrepen. Daarbij is het handig als je al weet waar je na een gevecht op moet letten. 

Waarom cavia’s met elkaar vechten 

Er zijn verschillende redenen waarom cavia’s met elkaar kunnen gaan vechten. De meeste gevechten ontstaan tijdens het koppelen van cavia’s. De cavia’s moeten dan nog aan elkaar wennen en het klikt lang niet altijd in een keer. Dit is ook een moment waarop cavia’s vechten om een rangorde te bepalen. 

Wanneer je twee mannetjes (beren) samen hebt zitten is de kans op een gevecht groter. Een gevecht bij beren is vrijwel altijd een gevolg van dominantie. De een wil de baas zijn over de ander of wil hem niet in zijn gebied hebben. 

Hormonen spelen hierin ook een grote rol. Een bekend voorbeeld hiervan is tijdens het paringsseizoen. Cavia’s kunnen zich dan ineens heel anders gaan gedragen dan dat ze normaal doen. 

Een andere veel voorkomende reden voor vechten is het op dezelfde plek willen zijn. Daarnaast is voedsel een belangrijke reden voor een gevecht. Het gaat dan voornamelijk om het innemen van de ander zijn slaapplek of het niet willen delen van voedsel.

Voorkomen is beter dan genezen 

Het is uiteraard beter om een gevecht te voorkomen dan om hem op te lossen. Gevechten zijn lang niet altijd te voorkomen maar toch zijn er wel een aantal punten om op te letten. 

Je kunt gevechten dan ook deels voorkomen door de cavia’s in al hun behoefte te voorzien. Zorg ervoor dat ze genoeg ruimte hebben. Hierbij is het ook belangrijk dat ze een hele ruime schuilplaats hebben. Wanneer ze meer ruimte hebben gaan ze zich minder snel aan elkaar irriteren en is de kans op vechten kleiner. 

Een ander punt om op te letten, is dat ze genoeg te doen hebben en zich niet gaan vervelen. Wanneer ze zich vervelen kunnen er namelijk ook irritaties ontstaan die vervolgens tot een gevecht kunnen leiden. Tenslotte moet er voldoende voedsel aanwezig zijn zodat ze hier geen ruzie over kunnen krijgen. Dit voedsel moet makkelijk bereikbaar zijn voor meerdere cavia’s tegelijk. 

Soms kun je van tevoren al merken dat het niet lekker zit tussen de cavia’s. Dit is onder andere het geval wanneer een van de cavia’s erg bang is voor de ander. Vaak wil een angstige cavia vluchten en zich verstoppen. Een bange cavia kan daarentegen ook juist agressief worden of gaan gillen. 

Een gevecht ontstaat eigenlijk nooit zomaar ineens. De cavia’s hebben elkaar van te voren waarschijnlijk al een aantal keer gewaarschuwd of geïrriteerd. Dit kan er onder andere uitzien als het opjagen van elkaar. Ook bijten of klappertanden kan erop wijzen dat er iets aan de hand is tussen de cavia’s 

Heb je het idee dat jouw cavia’s elkaar de laatste tijd niet lekker liggen? Dan is het belangrijk om op zoek te gaan naar de oorzaak. Let op wanneer de cavia’s vervelend tegen elkaar doen en waar het gedrag vandaan komt. Mogelijk kun je al met een aantal kleine aanpassingen de rust laten terugkeren. Het kan echter ook voorkomen dat het met de tijd van het jaar te maken heeft en dat hormonen opspelen. 

Bij bepaalde dieren kan het lastig zijn om te zien of ze nou aan het spelen of aan het vechten zijn. Bij cavia’s is een gevecht echter vrij duidelijk te herkennen. Vechten gaat er bij cavia’s namelijk vrij heftig aan toe. 

Cavia’s die met elkaar vechten bijten en trekken plukken haar uit elkaar. Wanneer ze bijten gaan ze vaak voor de oren of poten van de ander. Ze bespringen elkaar en gebruiken ook hun poten om elkaar te verwonden. 

Zo stop je een gevecht 

Wanneer cavia’s met elkaar vechten is een van de belangrijkste dingen om het gevecht zo snel mogelijk te stoppen. De beste manier om dit te doen is door de cavia’s van elkaar te scheiden. 

Let tijdens het scheiden van de cavia’s ook zeker goed op je eigen gezondheid. Als je zomaar je hand tussen vechtende cavia’s stopt is de kans groot dat je gewond raakt. Cavia’s zullen geen onderscheid maken tussen jou of de cavia waar ze ruzie mee hebben. Niet alleen kan dit behoorlijk pijn doen maar je kunt er ook een infectie door oplopen. Het is bij verwondingen door huisdieren daarom belangrijk om altijd een huisarts te raadplegen. 

Wil je een cavia oppakken om ze uit elkaar te halen? Gebruik dan altijd beschermende handschoenen of een andere vorm van bescherming. Je kunt bijvoorbeeld ook een dikke handdoek of stevige ovenwant als bescherming gebruiken. 

Je kunt de cavia’s echter ook op een andere manier fysiek van elkaar scheiden. Dit kun je onder andere doen door iets tussen de cavia’s in te plaatsen. Een stuk karton of bord voldoet hier prima voor. De cavia’s zien elkaar niet meer en kunnen nu rustig van elkaar worden gescheiden. 

Wat te doen na een gevecht 

Op het moment dat het gevecht is gestopt en de rust is teruggekeerd moet er worden gekeken naar vervolgstappen. Er zijn meerdere dingen waar nu aandacht aan moet worden besteed. 

Om te beginnen moeten de cavia’s goed worden onderzocht. Kijk hierbij naar eventuele wonden of andere verwondingen. Indien er verwondingen zijn moeten deze op de juiste manier worden behandeld. Hierbij is het verstandig om een dierenarts te raadplegen. 

Vervolgens kan er worden gekeken naar of de cavia’s nog samen kunnen leven. In veruit de meeste gevallen is het gelukkig niet zo dat ze nooit meer samen kunnen. Echter is het wel belangrijk om de reden voor het gevecht te achterhalen. Dit bepaalt voor een groot deel of, hoe en wanneer ze weer samen kunnen. 

Probeer de cavia’s niet te lang van elkaar gescheiden te houden. Dit vanwege het feit dat het dan juist lastiger wordt om ze weer samen te zetten. Wanneer de cavia’s weer samengaan is het goed om extra toezicht te houden. In ieder geval tot ze weer helemaal aan elkaar gewend zijn. Als ze geen vijandig gedrag vertonen dan is de kans groot dat ze het alweer hebben bijgelegd.

Mobiele versie afsluiten