Site pictogram Harigehuisdieren

Alles wat je moet weten over vlooien bij konijnen    

Zo goed als iedereen heeft weleens gehoord van vlooien. Vooral mensen die honden en/of katten hebben krijgen hiermee te maken. Wat niet iedereen weet is dat konijnen ook last kunnen hebben van vlooien. 

Een van de duidelijkste symptomen van vlooien is jeuk. Je kunt de vlooien en uitwerpselen van de vlooien soms zelfs op je huisdier zien zitten. Vlooien zijn goed te bestrijden met speciale middelen die de vlooien en eitjes doden. 

Ondanks dat bijna iedereen er wel een keer mee te maken krijgt kunnen vlooien ernstige schade aan je huisdier toebrengen. Als je eenmaal vlooien bij een huisdier hebt gevonden is het belangrijk om niet alleen dit huisdier te behandelen. Ook eventuele andere huisdieren en de omgeving moeten worden behandeld. 

De symptomen van vlooien bij konijnen 

Om te beginnen is het goed om te weten wat vlooien nou precies zijn. Vlooien zijn parasieten die zich voeden met het bloed van dieren. Hiervoor bijten ze het dier om vervolgens zijn bloed op te zuigen. Je kunt ze herkennen als kleine, platte, zwarte beestjes. Ze kunnen erg ver springen en zijn lastig te pakken wanneer je ze ziet. 

Vlooien leven dus in de omgeving van en op huisdieren. Op mensen kunnen vlooien niet overleven. Toch is het zo dat vlooien wel af en toe mensen bijten. Vooral wanneer er veel vlooien in de omgeving leven kun je hier last van krijgen. Na een beet kun je een rood jeukend plekje overhouden. 

Het is belangrijk om de symptomen van vlooien te herkennen. Hoe sneller je door hebt dat jouw konijnen last hebben van vlooien, hoe sneller je kan ingrijpen. Snel ingrijpen is belangrijk om de overlast voor de konijnen te beperken. Daarbij krijgen de vlooien zo geen tijd om zich te vermenigvuldigen. 

Een heel duidelijk symptoom bij vlooien is dat konijnen veel jeuk ervaren. Je zult dan ook zien dat ze veel met hun poten krabben of zichzelf bijten om de jeuk te verminderen. Een andere manier waarop ze de jeuk verlichten is door tegen dingen aan te gaan schuren. Het krabben of op een andere manier proberen de jeuk te verlichten kan huidirritaties en zelfs wonden veroorzaken. 

Je kunt jouw konijnen makkelijk controleren op vlooien. Hiervoor houd je de haren aan de kant en ga je op zoek naar deze beestjes. Vlooien laten zich echter niet altijd even snel zien. Als je geen vlooien ziet zijn er nog een aantal andere dingen waar je op kunt letten. 

Een van deze dingen waar je naar kunt kijken is of je uitwerpselen van de vlooien ziet. Dit zijn hele kleine zwarte puntjes in de vacht en op de huid van het konijn. Ook kun je rode plekjes zien op de huid van het konijn. Deze plekjes ontstaan door de beet van een vlo en de irritatie van de huid die vervolgens ontstaat. 

Vlooien zijn niet alleen vervelend maar ook nog eens gevaarlijk. Vlooien kunnen namelijk ziektes overbrengen. Daarnaast kan een konijn zelfs last krijgen van bloedarmoede wanneer deze erg vaak wordt gebeten. Gelukkig valt dit in veruit de meeste situaties heel erg mee. 

Zo kun je vlooien bestrijden 

Wanneer je eenmaal hebt vastgesteld dat jouw konijnen last hebben van vlooien is het belangrijk om ze te behandelen. Er zijn vele verschillende producten die je hiervoor kunt gebruiken. 

Niet elk middel bevat echter dezelfde werkzame stoffen. Dit kan leiden tot een verschil in werkzaamheid. Kies altijd voor een middel dat niet alleen de vlooien maar ook de eitjes en larven doodt. Wanneer dit niet het geval is kunnen de eitjes alsnog uitkomen en blijft het probleem bestaan. 

Verder heb je nog de keuze uit onder andere pipetjes en sprays. Er zou geen verschil moeten zitten in hoe werkzaam de middelen zijn. Kies dan ook vooral het product dat het makkelijkste is voor jou en jouw konijnen. 

Naast zo’n behandeling kun je een fijne kam gebruiken om de beestjes uit het haar te kammen. Dit is een goede manier om direct een deel van de vlooien te doden. Eenmaal uit het haar kun je ze dood drukken tussen een keukenpapiertje. Je kunt ze ook doden door ze over te brengen in een bakje met schoonmaakazijn of afwasmiddel.

Konijnen kunnen goed samenleven met andere huisdieren zoals katten. Wanneer je meerdere huisdieren in huis hebt kunnen vlooien makkelijk overspringen van het ene naar het andere huisdier. Merk je dat één huisdier vlooien heeft, dan zul je alle andere huisdieren daarom ook moeten behandelen. 

Gebruik in elk geval producten die speciaal voor dat specifieke huisdier zijn gemaakt. Producten voor katten kunnen lang niet altijd voor konijnen worden gebruikt en andersom. Verkeerd gebruik van deze producten kan zeer schadelijk of zelfs dodelijk zijn. Let ook altijd op dat je de juiste hoeveelheden gebruikt. Hoeveel je van een product moet gebruiken is afhankelijk van het gewicht van het huisdier en kan per product verschillen. 

Vlooien leven dus niet alleen op het huisdier maar zeker ook in de omgeving. Om echt van vlooien af te komen is het daarom nodig om ook de omgeving van het huisdier te behandelen. Te beginnen met het verblijf van de konijnen.

Verder is het nodig om alles in huis grondig schoon te maken. Gooi kleding die je aan hebt gehad en eventuele kussens en dekens in de ruimte van de huisdieren in de was. Reinig meubels en de vloer met hiervoor geschikte producten. 

Daarbij zijn er ook speciale middelen waarmee je de vlooien in de omgeving kunt bestrijden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een spray die je in huis kunt gebruiken. Ook bij deze producten is het zeer belangrijk om de gebruiksaanwijzing aandachtig te bestuderen. Zo kan het zijn dat er voor een bepaalde tijd geen levende wezens in de ruimte aanwezig mogen zijn. 

Mobiele versie afsluiten