De keuze maken tussen een mannelijk of vrouwelijk konijn 

Wanneer je besluit om konijnen als huisdier te houden zijn er meerdere dingen waar je over na moet denken. Een van deze dingen is of je een mannelijk (rammelaar) of vrouwelijk (voedster) konijn wilt. Om hier een goede keuze in te kunnen maken moet je wel weten met welke verschillen je rekening moet houden. 

Elk konijn heeft een eigen karakter en dit is niet direct aan het geslacht te wijten. Wanneer je konijnen neemt zou je er altijd minimaal 2 moeten nemen en bij voorkeur een rammelaar en een voedster. Bij een combinatie van 2 voedsters of rammelaars is de kans groter dat ze na verloop van tijd ruzie krijgen. 

Er zijn meerdere verschillen tussen rammelaars en voedsters waar je rekening mee kunt houden. Je zou altijd minimaal 2 konijnen moeten houden en er zijn hierbij combinaties die beter of juist minder goed werken. Tot slot kan het handig zijn om te weten hoe je het geslacht van een konijn bepaalt. 

De verschillen tussen rammelaars en voedsters

Elk konijn heeft een eigen karakter en het is van tevoren moeilijk te voorspellen hoe dit zich gaat ontwikkelen. Toch is het wel zo dat rammelaars vaak wat rustiger zijn dan voedsters. Voedsters kunnen wat feller reageren, dit geldt zeker op momenten dat hormonen opspelen. Bij een koppel is de voedster ook vrijwel altijd de baas. De rammelaar zal dit in veruit de meeste gevallen gemakkelijk accepteren. 

Tegelijkertijd kunnen rammelaars wel erg territoriaal zijn. Het beschermen van hun territorium is in het wild de voornaamste taak van rammelaars. Dit hoeft geen probleem te zijn zolang er geen andere rammelaars in het territorium komen. Territoriaal gedrag betekent zeker niet direct dat het konijn agressief is tegen mensen zoals soms nog wel eens wordt gedacht. 

Voedsters zijn vaak ook wat drukker en moeten meer te doen hebben dan rammelaars. Ze zijn actiever in spelletjes en maken meer gebruik van speelgoed dat je ze geeft. Dit zie je in de natuur vrij duidelijk terug. De voedsters zijn daar constant actief en bezig met zaken zoals het graven van tunnels en het maken van nestjes. 

Een van de dingen waar je mee te maken kunt krijgen wanneer je een voedster neemt is schijnzwangerschap. Er zijn meerdere oorzaken die tot een schijnzwangerschap kunnen leiden en hier is weinig aan te doen. Tijdens een schijnzwangerschap kan het konijn feller reageren dan dat je gewend bent. 

Bij een rammelaar kun je juist last krijgen van sproeien. Het konijn laat dan op meerdere plekken urine achter om zijn territorium af te bakenen. 

Meerdere konijnen samen houden 

Konijnen zijn groepsdieren en moeten daarom eigenlijk altijd met minimaal één ander konijn worden gehouden. Als je meerdere konijnen neemt dan moet je ook rekening houden met welke combinaties goed werken. 

Vaak wordt er gekozen om een rammelaar en voedster samen te houden. Dit is een combinatie waarvan is gebleken dat het vaak goed gaat. Hierbij is het belangrijk dat een van de twee is gecastreerd of gesteriliseerd. Is dit niet het geval dan kun je al snel een nestje verwachten. 

Vaak wordt ervoor gekozen om de ram te laten castreren. Een van de redenen hiervoor is dat dit eerder kan dan bij de voedster. Een ander voordeel is dat het castreren van een ram een minder ingrijpende ingreep is. 

Je kunt er ook voor kiezen om twee voedsters bij elkaar te houden. Het is dan het beste dat de konijnen al op jonge leeftijd samen zijn. Toch blijft het van tevoren heel moeilijk te voorspellen of het ook op latere leeftijd goed blijft gaan. 

Wil je twee rammelaars bij elkaar houden, dan is het zeker belangrijk dat ze al van jongs af aan samen zijn. Daarbij moeten beide op jonge leeftijd gecastreerd worden. Wanneer dit niet het geval is is de kans groot dat ze gaan vechten. Het houden van twee konijnen van dezelfde soort is lang niet altijd even succesvol als het houden van een combinatie. 

Zo bepaal je het geslacht 

Het bepalen van het geslacht van een konijn is erg lastig. Het is daarom het beste om dit door een gespecialiseerd iemand te laten doen. Dit kan bijvoorbeeld een fokker of een dierenarts zijn. Wil je toch zelf kijken? Dan is dit waar je op moet letten. 

Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat het geslacht moeilijk te bepalen is wanneer een konijn jong is. Pas wanneer het konijn een paar maanden oud is, wordt het verschil duidelijker. 

Een van de verschillen om op te letten is de afstand van de geslachtsopening tot de anus. Bij rammelaars zit deze opening verder van de anus af dan bij voedsters. Wanneer je hier niet bekend mee bent kan het echter lastig zijn om te bepalen wat de afstand is. Je zult de konijnen moeten vergelijken om hier een beter beeld van te krijgen. 

Daarnaast zegt de vorm van de geslachtsopening wat over het geslacht. Bij rammelaars is deze opening rond en bij voedsters meer een spleet. 

Wanneer de konijnen verder ontwikkeld zijn, worden de verschillen steeds duidelijker. Bij de rammelaars groeien de ballen. Het kan dan ook zo zijn dat je het geslachtsdeel naar buiten ziet komen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *