Site pictogram Harigehuisdieren

De reden dat een cavia piept 

Cavia’s kunnen vele verschillende soorten geluiden maken. Een van de meest kenmerkende geluiden die een cavia maakt is een piep. Als je een cavia hebt ontmoet dan is de kans heel groot dat je hem ook hebt horen piepen. 

Wanneer een cavia zachtjes piept betekent dit dat hij tevreden is. Het harde piepen van een cavia geeft aan dat hij iets van je wilt. Het gaat in dat geval vaak om aandacht of eten. 

Op het moment dat je weet waarom cavia’s piepen kun je jouw cavia’s beter begrijpen. Hetzelfde geldt voor de andere geluiden die cavia’s kunnen maken. Niet alleen tamme maar ook wilde cavia’s gebruiken deze geluiden om te communiceren. 

De verschillende redenen waarom een cavia piept

Er is niet een duidelijke reden aan te wijzen waarom cavia’s piepen. Cavia’s piepen over het algemeen heel veel om allerlei verschillende redenen. Als je de reden wilt achterhalen is het belangrijk om ook te kijken naar het overige gedrag van de cavia. 

Er kan onderscheid gemaakt worden in verschillende soorten piepen. Om te beginnen kan een cavia een relatief zacht piepend geluid maken. Dit is een goed teken, de cavia heeft het dan namelijk naar zijn zin en is ontspannen. 

Dit zachte piepende geluid wordt onder andere gemaakt wanneer cavia’s in hun verblijf aan het spelen zijn. Ze kunnen daarentegen ook piepen wanneer ze rustig in hun huisje zitten. Daarnaast maken cavia’s dit geluid vaak wanneer ze uit hun verblijf zijn. Dit geldt zowel voor wanneer ze simpelweg bij je in de buurt zijn als wanneer je ze lekker aan het aaien bent. 

Je kunt het zachte piepen ook wel vergelijken met het kletsen dat wij als mensen doen. Cavia’s zijn heel sociale dieren en maken graag geluidjes. Misschien is jouw cavia wel hele verhalen aan jou of zijn maatje aan het vertellen. Net als dat sommige mensen tegen zichzelf praten piepen cavia’s ook rustig tegen zichzelf.

Een cavia kan daarentegen ook juist heel erg hard gaan piepen. Dit is een geluid dat mensen als erg vervelend kunnen ervaren. Het harde piepende geluid van een cavia is echter niet te voorkomen wanneer je cavia’s als huisdier houdt. Mocht het zo zijn dat je dit een erg vervelend geluid vind dan kun je misschien beter geen cavia’s nemen. 

Aangezien cavia’s niet de hele nacht slapen zoals wij dat doen kunnen ze ‘s nachts ook gaan piepen. Dit is zeker iets om rekening mee te houden wanneer je een plek kiest voor jouw cavia’s. 

Hard piepen is vaak een teken dat de cavia iets van je wilt. Mogelijk wil hij je aandacht wanneer hij je langs zijn verblijf ziet lopen of wanneer je de kamer binnenkomt. Op deze momenten kan hij ook gaan piepen omdat hij graag zijn verblijf uit wil en bij je wilt zijn. 

Cavia’s kunnen ook zeker heel hard piepen wanneer ze iets te eten willen of denken dat ze iets gaan krijgen. Ze kunnen bepaalde geluiden linken aan eten en deze heel erg goed herkennen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het openen van de koelkast of het geritsel van een zakje. 

Andere geluiden die een cavia maakt 

Naast dat cavia’s veel piepen kunnen ze ook nog andere geluiden maken. Hier wordt soms minder aandacht aan besteed omdat ze minder vaak voorkomen en minder duidelijk kunnen zijn. Toch is het wel belangrijk om te weten wat deze geluiden betekenen om zo jouw cavia’s beter te begrijpen. 

Een van de geluiden die je een cavia kunt horen maken is een brommend geluid. Dit geluid kun je vergelijken met het gespin van een kat. Brommen betekent bij cavia’s dat ze het niet zo naar hun zin hebben. Ze zijn geïrriteerd of vinden iets niet fijn. 

Een ander geluid waarmee ze aangeven dat ze niet blij zijn is klappertanden. Cavia’s maken dit geluid vooral om soortgenoten iets duidelijk te maken. Als er niet naar dit geluid geluisterd wordt kan een cavia in de aanval gaan. Als je merkt dat jouw cavia’s dit geluid maken is het goed om een extra oogje in het zeil te houden. 

Tenslotte kunnen cavia’s ook nog gillen. Dit is een geluid dat je als het goed is niet snel of vaak zal horen. Wanneer een cavia gilt voelt hij zich ernstig bedreigd en is hij in paniek. Er zijn verschillende redenen waarom een cavia bang kan zijn. Bij een gillende cavia is het belangrijk om de reden zo snel mogelijk te achterhalen en direct in te grijpen. 

Cavia’s in het wild

Cavia’s die als huisdier worden gehouden maken geluid om hun baasje iets duidelijk te maken. Ze maken echter ook geluiden tegen elkaar om zo te communiceren. Cavia’s in het wild maken geen geluiden tegen mensen maar zeker wel tegen soortgenoten. 

Veel van de geluiden die cavia’s in huis tegen elkaar maken, maken ze in het wild ook naar elkaar. Zo kunnen ze elkaar onder andere duidelijk maken wanneer ze iets niet fijn vinden. Mannelijke cavia’s maken ook bepaalde geluiden om te laten weten dat ze willen paren. 

Naast de geluiden die ze maken communiceren ze ook met hun lichaamstaal. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat cavia’s goed weten hoe de ander zich voelt en wat hij wil. Voor tamme cavia’s geldt hetzelfde. In dit opzicht verschillen wilde en tamme cavia’s dus eigenlijk niet zo heel veel van elkaar. 
Naast de geluiden is het een goed idee om je ook te verdiepen in de lichaamstaal van een cavia. Er zijn bepaalde geluiden en bewegingen die vaak samen voorkomen. Weet jij bijvoorbeeld wat het betekent wanneer een cavia trilt?

Mobiele versie afsluiten