Site pictogram Harigehuisdieren

De redenen waarom een konijn stampt   

Wanneer je een konijn hebt wil je hem of haar natuurlijk zo goed mogelijk begrijpen. Konijnen kunnen verschillende signalen afgeven waarmee ze je iets duidelijk willen maken. Stampen is een van de signalen die konijn afgeven als ze willen laten merken dat er iets is. 

De meest voorkomende redenen voor stampen zijn boosheid en angst. Verder kunnen konijnen ook stampen om een ander te waarschuwen of als ze een ander konijn horen stampen. Tenslotte stampen tamme konijnen om aandacht te krijgen van hun baasje. 

Er zijn vele verschillende redenen voor konijnen om te stampen. Door ook op andere signalen te letten kun je de reden voor stampen achterhalen. Als je weet wat de reden voor het stampen is kun je ervoor zorgen dat dit gedrag stopt. 

Stampen kan meerdere redenen hebben 

Konijnen kunnen met hun achterpoten hard op de grond stampen. De reden hiervoor is over het algemeen niet positief. Als jouw konijn dit vaak doet is het goed om na te gaan waar dit gedrag vandaan komt. 

Stampen uit boosheid 

Een van de meest voorkomende redenen voor stampen bij een konijn is boosheid. Een konijn dat boos is stampt vaak meerdere keren kort achter elkaar. Boosheid kan voortkomen uit iets wat je doet wat hij niet leuk vind. Het kan echter ook frustratie zijn vanwege het feit dat hij niet in al zijn behoefte wordt voorzien. 

Konijnen zijn groepsdieren en moeten altijd met soortgenoten leven. Niet elk konijn kan echter met elk ander konijn leven. Wanneer een konijn in een verblijf zit met een verkeerde soortgenoot leidt dit tot veel frustratie. Dit kan een konijn uiten door vaak te gaan stampen. 

Stampen duidt in zo’n geval ook op stress. Wanneer een konijn gestresst is maakt dit hem vatbaarder voor ziektes. Het konijn zal minder gaan eten en drinken en minder energie hebben. Door stress wordt een konijn minder enthousiast en nieuwsgierig. 

Konijnen kunnen gaan stampen wanneer ze hun energie niet kwijt kunnen. Hierbij gaat het eigenlijk dus ook weer om frustratie. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer een konijn een te klein verblijf heeft. Het kan echter ook voorkomen wanneer een konijn minder uit zijn verblijf komt dan gebruikelijk. Een ander teken van frustratie die hierbij veel voorkomt is knagen aan het verblijf

Naast het stampen kan een boos konijn ook nog met zijn achterpoten over de grond vegen. Dit zie je vaak wanneer een konijn ervandoor rent. Het konijn drukt zijn oren dan plat tegen het lichaam. 

Er zijn ook andere tekenen die op boosheid kunnen wijzen. Een boos konijn kan een grommend geluid produceren. Daarbij is het lichaam van het konijn erg gespannen. Minder voorkomende tekenen dat een konijn boos is zijn het laten zien van de tanden en het boksen met de voorpoten. Konijnen doen dit niet snel en dit zijn dan ook tekenen om echt serieus te nemen. 

Stampen vanwege angst 

Niet alleen boosheid maar ook angst is een reden voor konijnen om te stampen. Het konijn is hierbij erg gespannen en zou het liefste vluchten. Het konijn heeft grote ogen en zijn oren plat tegen het lichaam aangedrukt. 

In enkele gevallen kan een konijn naast stampen ook gillen vanwege angst. Wanneer dit gebeurt moet er direct actie worden ondernomen. Gillen betekent namelijk dat een konijn doodsbang is en vreest voor zijn leven. 

Een konijn kan zich erg bang en bedreigd voelen door een soortgenoot die niet bij hem past. Een konijn dat zich niet op zijn gemak voelt zal niet benaderd willen worden. Zelfs wanneer een konijn aan je gewend is zal hij op zijn hoede zijn. 

Ook bij de juiste soortgenoot kunnen konijnen stampen. Konijnen gebruiken het stampen namelijk om elkaar te waarschuwen voor gevaar. Een konijn kan ook juist gaan stampen wanneer hij denkt dat een soortgenoot stampt. 

Dit betekent echter ook dat ze kunnen stampen bij andere stamp of klop geluiden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het lopen op zware schoenen of het spelen met een bal. Ook geluiden op te televisie of radio kunnen een konijn triggeren. 

Stampen om iets te krijgen 

Tamme konijnen kunnen ook gaan stampen wanneer ze aandacht willen. Het zien of horen van een lekkere snacks is voor konijnen ook een reden om te stampen. Dit is stampen uit vrolijkheid en zeker niets om je zorgen over te maken. 

Een vrolijk konijn kun je herkennen aan een actieve houding. Daarbij staan de oren van een enthousiast konijn naar voren. Hele vrolijke konijnen willen wel eens met alle pootjes tegelijk de lucht in springen. Hierbij kunnen ze zelfs nog een draai in de lucht maken. 

Wat kun je doen tegen stampen? 

Stampen kan zowel voor jou als baasje als voor het konijn erg vervelend zijn. Aangezien stampen vaak voorkomt uit boosheid, angst of frustratie is het belangrijk hier iets aan te doen. 

Ga na of jouw konijnen in al hun levensbehoefte worden voorzien. Dit houdt onder andere in dat ze goede voeding krijgen, genoeg ruimte en speelgoed hebben om zich mee te vermaken. Daarbij moeten ze gekoppeld zijn aan een juist maatje zodat ze zich niet eenzaam voelen. 

Daarbij is het goed om te letten op de momenten dat jouw konijn stampt. Als dit vaak op hetzelfde moment is kun je de oorzaak sneller achterhalen. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met een bepaald geluid, een specifieke beweging of een aparte geur. 

Tegelijkertijd is het goed om het lichaam van het konijn te onderzoeken. Mogelijk heeft hij last van een lichamelijk probleem waardoor hij zich niet goed voelt. Wanneer je niets in de omgeving of bij het konijn kunt vinden is het verstandig om dit te laten checken bij de dierenarts. 

Er bestaan bepaalde middeltjes die konijnen zouden moeten kalmeren. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om geurverspreiders. Deze kun je inzetten maar zijn zeker geen vervanging voor het oplossen van het oorspronkelijke probleem.

Mobiele versie afsluiten