Site pictogram Harigehuisdieren

De tekenen en mogelijke problemen van schijnzwangerschap bij konijnen 

Konijnen vertonen net als vele andere dieren bepaald gedrag wanneer ze zwanger zijn. Ze kunnen dit gedrag echter ook vertonen terwijl ze helemaal niet zwanger zijn. In dat geval heb je te maken met een konijn dat schijnzwanger is. 

Bij schijnzwangerschap vertonen konijnen hetzelfde gedrag als bij een echte zwangerschap. Er kunnen problemen in het hok ontstaan wanneer konijnen door schijnzwangerschap agressief worden. Schijnzwangerschap is eigenlijk alleen te voorkomen door sterilisatie. 

Om een schijnzwangerschap te herkennen is het handig om bekend te zijn met de kenmerken van een zwangerschap. Met behulp van sterilisatie kun je schijnzwangerschap voorkomen. Daarnaast zijn er een aantal dingen waardoor je zeker kunt zijn van een echte zwangerschap.

Zo herken je schijnzwangerschap 

Schijnzwangerschap is zeer moeilijk te onderscheiden van een echte zwangerschap. Dit komt doordat een konijn dat schijnzwanger is dezelfde kenmerken vertoont. 

Dit betekent onder andere dat het konijn een nestje zal gaan bouwen. Konijnen gebruiken vooral veel stro voor het bouwen van een nest. Daarnaast trekt het konijn ook haren uit om te gebruiken voor het nest. 

Wanneer het konijn eenmaal een nestje heeft gebouwd zal ze deze gaan verdedigen. Hierbij kan het konijn ook zeker agressief worden. Dit kan zowel gericht zijn op andere konijnen als op jou of andere mensen. 

Daarbij kunnen ook de melkklieren gaan opzwellen. Hier kan bij sommige konijnen vervolgens zelfs echt melk uit gaan komen. 

Tenslotte kan het konijn ook haar eetlust verliezen. Het verliezen van eetlust kan een probleem zijn. Konijnen moeten namelijk regelmatig eten om de darmen in beweging te houden. Controleer goed of jouw konijn regelmatig eet en biedt eventueel extra snacks en groenvoer aan. 

De problemen van schijnzwangerschap 

Schijnzwangerschap kan ongewenst zijn omdat hier een aantal problemen bij kunnen komen kijken. Wanneer dit een keer per jaar voorkomt kan hier goed mee omgegaan worden. Komt schijnzwangerschap vaker voor dan kan dit zeker een probleem vormen. 

Om te beginnen kan schijnzwangerschap voor veel stress zorgen bij het het konijn. Dit komt onder andere doordat er allerlei hormonen vrijkomen. 

Daarbij kan een schijnzwangerschap ook voor andere konijnen tot stress leiden. Dit heeft vaak te maken met de agressie die een schijnzwanger konijn kan uiten. Agressie komt vooral voort uit het willen beschermen van het nest. 

Op het moment dat een konijn schijnzwanger is kan het goed zijn om het konijn tijdelijk alleen te zetten. Op deze manier kan het konijn tot rust komen en hebben de andere konijnen ook rust. Wanneer de symptomen over zijn of sterk verminderen kun je het konijn weer terugplaatsen. Konijnen leven uiteindelijk alsnog het liefste samen met soortgenoten. 

Als schijnzwangerschap vaak voorkomt dan is het goed om naar de onderliggende reden te zoeken. Het kan dan zo zijn dat er iets mis is met de eierstokken van het konijn. Ook kan het voorkomen dat er iets mis is met de baarmoeder. Ga voor onderzoek en advies hierover langs bij de dierenarts. 

Zo kun je schijnzwangerschap voorkomen 

Schijnzwangerschap ontstaat door de hormonen die vrijkomen bij een eisprong. Een eisprong kan onder andere plaatsvinden na een dekking. Ook andere omstandigheden zoals het begin van de lente kunnen tot een eisprong leiden. 

De enige echte manier om van schijnzwangerschap af te komen is door je konijn te steriliseren. Sterilisatie van een konijn kan je bij vrijwel elke dierenarts laten uitvoeren. Hoe hoog de kosten hiervan zijn verschilt per dierenarts en konijn. Onder andere de tijd die de ingreep kost en de medicatie die hierbij wordt gebruikt speelt hierin een rol. 

Een konijn laten steriliseren kan vanaf een leeftijd van 6 maanden, een konijn is dan bijna volgroeid. Naast het voorkomen van (schijn)zwangerschap vermindert sterilisatie ook de kans op baarmoederontstekingen en zelfs baarmoedertumoren. Sterilisatie kan ook dominant en agressief gedrag verminderen. 

Tijdens een sterilisatie is het konijn onder algehele narcose. Dit betekent dat het konijn niets van de operatie mee zal krijgen. De buik van het konijn wordt geopend en de baarmoeder en eierstokken worden verwijderd. Hierna wordt het konijn netjes gehecht waarna de genezing kan beginnen. 

Na sterilisatie zal het konijn nog een tijdje moeten herstellen. Dit betekent dat het konijn binnen gehouden moet worden en rustig moet doen. Gemiddeld duurt het ongeveer een week voordat het konijn weer wat actiever kan zijn. 

Het gebeurt een enkele keer dat een konijn na sterilisatie nog steeds schijnzwanger wordt. Als dit het geval is dan is het een goed idee om terug te gaan naar de dierenarts. Het kan zo zijn dat er nog een stukje van de eierstokken achter is gebleven. 

Er kan ook iets anders aan de hand zijn. Hier kun je alleen zeker van zijn door de dierenarts in te schakelen. 

Schijnzwangerschap of echte zwangerschap 

Schijnzwangerschap heeft dus dezelfde symptomen als een echte zwangerschap. Hierdoor kan het lastig zijn om te weten of een konijn echt zwanger is of niet. Het kan echter handig zijn om zeker te zijn van de situatie.  

Er is in ieder geval zeker sprake van een schijnzwangerschap wanneer het konijn niet gedekt kan zijn. Dit betekent dus dat er geen vruchtbaar mannetje in de buurt van het konijn is geweest. 

Let op met mannelijke konijnen die pas gecastreerd zijn, deze kunnen namelijk enkele weken na de castratie nog vruchtbaar zijn. Ook wanneer je een konijn net hebt gekocht is het goed om verder onderzoek te doen. Het konijn kan mogelijk al gedekt zijn voordat deze bij jou is gekomen. 

Op het moment dat er mogelijk een dekking heeft plaatsgevonden en je zekerheid wilt kun je het beste langs de dierenarts gaan. De dierenarts kan met zekerheid zeggen of een konijn zwanger is of niet. Ook kan hij je verder advies geven indien dit gewenst is.  

Een van de dingen die kan worden gedaan is het voelen van de onderbuik. Enkele weken na de bevruchting kun je hier het embryo voelen. Het voelen hiervan is vrij moeilijk en er is enige ervaring nodig om dit goed te kunnen uitvoeren. Zonder ervaring kun je het konijn of de foetus verwonden. 

Tenslotte kan er een echo worden gemaakt. Dit is de meest betrouwbare manier om een zwangerschap vast te stellen. Na ongeveer een week zal er op de echo een foetus te zien zijn. 

Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om af te wachten of het konijn kleintjes krijgt. Een zwangerschap kan bij een konijn tot ongeveer 32 dagen duren. Schijnzwangerschap duurt daarentegen over het algemeen maar maximaal 18 dagen.

Mobiele versie afsluiten