Dit is hoeveel geld een hamster kost 

Hamsters zijn relatief kleine huisdieren, hierdoor wordt er al snel gedacht dat ze niet veel nodig hebben. Dit betekent tegelijkertijd dat veel mensen ervan uitgaan dat hamsters heel goedkope huisdieren zijn. Maar is dit eigenlijk wel zo? 

Een hamster kun je al voor een paar tientjes bij een dierenwinkel aanschaffen. Hamsters hebben niet veel bodembedekking en eten nodig, deze kosten vallen daarom ook nog mee. De kosten voor de aanschaf van een goed verblijf en alles wat hierbij hoort kunnen daarentegen echter aardig oplopen. 

De kosten van een huisdier kun je opdelen in verschillende categorieën. Je hebt natuurlijk de aanschafkosten maar misschien nog wel belangrijker is met welke terugkerende kosten je rekening moet houden. Houd hierbij ook rekening met kosten waar je niet zo vaak mee te maken hebt maar wel wat hoger zijn. 

Eenmalige kosten bij het nemen van een hamster 

Een van de eerste dingen waar je natuurlijk aan denkt is de aanschaf van de hamster zelf. Er zijn vele dierenwinkels waar je een hamster kan kopen. De kosten voor een hamster liggen tussen de 5 en 20 euro. Dit is onder andere afhankelijk van waar je de hamster koopt en het ras van de hamster. 

Voordat je een hamster gaat kopen moet je echter eerst een goed verblijf regelen. Dit is ook gelijk de grootste kostenpost. Er zijn verschillende soorten verblijven te koop met allemaal een eigen prijskaartje. Je kunt het dan ook zo gek maken als je zelf wilt. Belangrijk is in ieder geval dat het verblijf van een dwerghamster minimaal 70 x 50 cm is. Voor het verblijf zelf zou je ongeveer 100 euro beschikbaar moeten maken. 

Met alleen een leeg verblijf kom je niet zo ver, dit verblijf moet wel worden ingericht. Om jouw hamster gelukkig te houden is het zeer belangrijk dat het verblijf van alles is voorzien. Denk hierbij onder andere aan een waterfles en een voerbakje. Maar ook een of meerdere schuilplekken, een bad en rad zijn essentieel. Dit kun je vervolgens aanvullen met allerlei speelgoed en attributen zodat de hamster zich niet gaat vervelen. 

Iedereen deelt zijn verblijf anders in en er zijn onwijs veel verschillende mogelijkheden. Daarbij zijn de prijzen van verschillende attributen erg verschillend. De prijs kan per winkel of merk ook nog behoorlijk anders zijn. Voor de inrichting zou je ongeveer rekening moeten houden met een budget van 50 tot 100 euro. Hiervoor kun je een heel mooi verblijf inrichten. 

Deze kosten blijf je houden 

Naast de eenmalige kosten wanneer je de hamster in huis haalt zijn er natuurlijk ook terugkerende kosten. Dit zijn kosten die te maken hebben met de verzorging van het huisdier. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voedsel en bodembedekking voor het verschonen van het verblijf. 

Laten we beginnen met het voedsel. Er zijn vele verschillende merken die hamstervoeding verkopen. De ene is iets duurder dan de ander en de inhoud van de zakken voedsel kan ook nog wat verschillen. Uiteindelijk is de inhoud en de prijs van deze verschillende merken echter redelijk vergelijkbaar. 

Reken op zo’n 5 tot 15 euro voor 1 tot 2 kilo voer. Een hamster is niet zo groot en eet daarom ook niet zo veel. Dit betekent dat je niet elke maand een zak voer zult hoeven te kopen. Voer zoals deze wordt door veel hamsters lekker gevonden. Dit komt voor doordat er verschillende dingen in zitten in plaats van alleen maar brokjes. 

Naast het standaardvoer zijn er ook onwijs veel snacks voor hamsters. Snacks zijn wat duurder voor de hoeveelheid die je krijgt. Hierbij geldt echter ook weer dat hamsters er niet zoveel van hoeven te eten. Juist bij snacks is het zo dat je dit in mate moet geven. Dit om te voorkomen dat jouw hamster te dik wordt. 

Hennepvezel wordt gezien als een zeer goede bodembedekking. Deze bodembedekking wordt dan ook door veel hamster eigenaren gebruikt. Wanneer je kiest voor een grotere verpakking zoals deze kun je hier een aardige tijd mee vooruit. Dit heeft ook te maken met het feit dat je niet elke keer het gehele verblijf hoeft te verschonen. Een extra voordeel van het online bestellen is dat je er niet zelf mee hoeft te slepen. 

Naast de bodembedekking heb je nog nestmateriaal nodig voor in de schuilplaats(en). Hier heb je maar vrij weinig van nodig. Je kunt dan ook lang doen met een zak nestmateriaal. Dit zorgt ervoor dat dit helemaal geen grote kostenpost is. 

Tenslotte zul je af en toe een fles chinchillazand moeten kopen. Dit wordt gebruikt door hamsters om zich in te wassen. Hoeveel je hier precies van gebruikt verschilt erg per hamster. Dit hangt onder andere af van hoeveel zand je in het badje doet. Ook maakt de ene hamster zijn badje sneller vies dan een andere hamster. 

Het houden van een hamster is dus inderdaad vrij goedkoop. In ieder geval goedkoper dan het houden van vele andere huisdieren zoals konijnen. Ondanks dat het houden van een hamster goedkoop is, is het altijd fijn als je wat kunt besparen. Een aantal van deze tips kun je ook goed toepassen wanneer je wilt besparen op de uitgaven voor een hamster.  

Het is daarnaast belangrijk om te onthouden dat het houden van een huisdier niet alleen geld kost. Je zult ook wat tijd en werk in de verzorging van de hamster moeten steken. 

Een aantal overige kosten 

Tot slot zijn er nog een aantal kosten die niet bij de aanschaf horen maar ook niet helemaal terugkerend zijn. Onder deze overige kosten valt bijvoorbeeld de aanschaf van een nieuw soort huisje of speelgoed. Het kan leuk zijn om af en toe nieuwe dingen te kopen om de hamster te blijven stimuleren. Omdat dit gebruiksvoorwerpen zijn kan er ook wel eens iets stuk gaan of aan vervanging toe zijn. Het is goed om hier wat geld voor opzij te zetten.

Helaas kan elk dier ziek worden of gewond raken. Je loopt met een huisdier dan ook altijd het risico dat je een keer naar de dierenarts moet. Dierenartskosten kunnen al snel hoog uitpakken. Wel is het zo dat er voor kleine huisdieren zoals hamsters vaak minder consultkosten in rekening worden gebracht. Ook zijn hamsters vrij fragiel en leven ze niet zo heel erg lang. Hierdoor zijn de behandelmogelijkheden beperkt. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *