Site pictogram Harigehuisdieren

Dit is waarom hamsters bijten 

Hamsters zijn geen dieren die hun eigenaar snel zullen bijten. Toch komt het nog wel eens voor dat een hamster toch bijt. Het is dan fijn als je weet hoe dit komt en wat je hieraan kunt doen. 

Enkele redenen waarom een hamster kan bijten zijn angst, stress en pijn. Knabbelen is niet hetzelfde als bijten maar wordt hier nog wel eens mee verward. Hamsters knabbelen om dingen te ontdekken en wanneer ze iets willen eten. 

Het eerste wat je bij een bijtende hamster zou moeten doen is de reden voor dit gedrag achterhalen. Vervolgens kun je hiermee aan de slag om te voorkomen dat jouw hamster blijft bijten. Hierbij is het minstens net zo belangrijk dat je weet wat je juist niet moet doen. 

Redenen waarom een hamster bijt 

Om te beginnen is het goed om te weten dat hamsters niet zomaar bijten. Wanneer een hamster bijt dan is hier eigenlijk altijd wel een reden voor. 

Een van de redenen dat een hamster bijt is angst. Wanneer een hamster zich bedreigd voelt wordt hij bang. Aangezien hamsters prooidieren zijn voelen ze zich vrij snel bedreigd. Om zichzelf te verdedigen kan de hamster gaan bijten. Een van de momenten waarop dit voor kan komen is wanneer de hamster nog niet aan je gewend is. 

Daarnaast kan een hamster bijten wanneer hij schrikt. Dit komt bijvoorbeeld voor wanneer je een hamster zomaar wakker maakt. Als je een hamster onverwachts vastpakt dan kan hij hier ook van schrikken. 

Ook stress is een reden waardoor een hamster kan gaan bijten. Er zijn verschillende factoren die hierin mee kunnen spelen. Onder andere drukte rondom het verblijf en harde geluiden kunnen een hamster stress bezorgen. Wanneer je de hamster te vaak wakker maakt of uit zijn schuilplaats haalt leidt dit ook tot stress. 

Tot slot kan bijten een teken zijn van pijn. Dit merk je vaak aan het feit dat de hamster bijt wanneer je hem op een bepaalde plek aanraakt. Het ineens gaan bijten terwijl hij dit eerst niet deed kan ook een teken van pijn zijn.

Naast dat een hamster kan bijten kan hij ook knabbelen. Deze twee dingen worden nog wel eens door elkaar gehaald maar zijn toch anders. Knabbelen doen hamsters wanneer ze iets eten maar ook om dingen te onderzoeken. Knabbelen gaat minder hard dan bijten en duurt langer terwijl een beet vaak eenmalig is. 

Zo ga je om met een bijtende hamster

Afhankelijk van de reden dat de hamster bijt kun je op verschillende manieren met dit gedrag omgaan. In de meeste gevallen stopt een hamster met bijten zodra je de reden voor dit gedrag hebt weggehaald. 

Als je de hamster net hebt dan moet deze nog even aan je wennen. Op het moment dat een hamster niet tam is kan hij je als bedreiging zien en hierdoor bijten. Om een hamster tam te maken en te houden is het belangrijk om veel in de buurt te zijn. Praat tegen de hamster en laat hem aan je ruiken. Je zult dan merken dat de hamster steeds comfortabeler wordt. 

Zelfs wanneer de hamster tam is, blijft het belangrijk om hem rustig te benaderen. Het beste is om de hamster zelf naar je toe te laten komen. Wanneer je de hamster vasthoudt moet je dit zachtjes doen. Als je een hamster te stevig vasthoudt kan hij hierdoor gaan bijten. Probeert de hamster zich los te wurmen? Dan kun je de hamster beter even neerzetten om te voorkomen dat hij gaat bijten. 

Geur is voor hamsters heel belangrijk. Het kan zelfs zo zijn dat een hamster je niet herkend wanneer je een bepaalde geur aan je handen hebt. Hierdoor kun je de hamster afschrikken. Om dit te voorkomen is het goed om van tevoren even je handen te wassen met een neutrale zeep. 

Om stress en angst te voorkomen is het belangrijk dat de hamster een geschikt verblijf heeft. Dit betekent onder andere dat er genoeg schuilmogelijkheden zijn. Het is minstens net zo belangrijk dat je de hamster niet zomaar uit zijn schuilplek haalt. Wanneer je dit wel doet voelt de hamster zich hier al snel niet meer veilig.

Als je alles bent nagegaan en de hamster blijft bijten, dan kun je proberen om dit gedrag af te leren. Dit doe je door naar de hamster te blazen wanneer hij bijt. Hamsters ervaren dit als onprettig en koppelen dit aan het bijten. Hierdoor zullen ze al snel minder geneigd zijn om te gaan bijten.

Hamsters kunnen ook nog wel eens per ongeluk bijten. Dit is voornamelijk het geval wanneer er eten in het spel is. Zo kan een hamster in je vinger bijten omdat deze naar eten ruikt of wanneer hij iets wilt aanpakken. Je kunt dit soort ongelukken makkelijk voorkomen door eten voorzichtig aan te bieden en niet je vingers uit te steken. Voorkom hierbij ook dat je handen naar eten ruiken wanneer je de hamster benadert. 

Knabbelen is iets wat vooral bij jonge hamsters voorkomt. Deze hamsters zijn nog volop aan het ontdekken en gebruiken hierbij hun tanden. Dit is dan ook iets wat na verloop van tijd vanzelf minder zal worden. Door even je vinger te bewegen kun je ervoor zorgen dat het knabbelen stopt. 

Kan je zelf geen reden vinden waarom de hamster bijt? Dan is het een goed idee om langs de dierenarts te gaan voor een check. 

Dit kun je beter niet doen wanneer een hamster bijt 

Naast dat er een aantal dingen zijn die kunnen helpen kun je het gedrag ook juist erger maken. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat ook je weet wat je juist niet moet doen. 

Het kan goed zijn dat je schrikt van een beet. Hierdoor kun je auw roepen of een snelle beweging maken. Dit zijn dingen die een hamster juist bang kunnen maken. Wanneer dit te vaak gebeurt kan de hamster bang voor je worden. Een bange hamster is weer eerder geneigd om te gaan bijten. 

Sommige mensen denken dat je de hamster kunt straffen door hem een tikje te geven. Ook dit kan er echter voor zorgen dat de hamster bang voor je wordt. Hamsters zijn relatief kleine en kwetsbare dieren. Zelfs wanneer je denkt dat je maar een zacht tikje geeft kan een hamster dit als erg heftig ervaren.

Mobiele versie afsluiten