Dit is waarom hamsters graven 

Het is tegenwoordig steeds bekender dat hamsters een dikke laag bodembedekking nodig hebben. Mogelijk heb je weleens een hamster zien graven of in de bodembedekking zien wroeten. Wist je dat het heel natuurlijk gedrag is voor hamsters om te graven? 

Hamsters graven tunnels en kamers onder de grond om in te leven. Dit betekent onder andere dat ze hier slapen en hun voedsel bewaren. Ze graven ook om voedsel te verzamelen. 

Wanneer je weet hoe hamsters in de natuur leven, kun je beter begrijpen waarom ze moeten kunnen graven. Vervolgens is het tijd om te kijken naar wat een hamster precies nodig heeft om lekker te kunnen graven. Tenslotte is het leuk om te weten dat je een hamster ook kunt stimuleren om meer te gaan graven. 

Hamsters in de natuur 

In de natuur graven hamsters erg veel. Ze slapen onder de grond in kamers die ze zelf hebben gegraven. Deze kamers kunnen zich tot wel 50 cm diep onder de grond bevinden. 

Naast dat ze graag onder de grond slapen, bewaren ze hier ook hun voedsel. Wanneer ze voedsel hamsteren willen ze dat wel op een veilige plek bewaren. Onder de grond is dan een van de plekken waar ze hun voedsel achterlaten. Wanneer ze het nodig hebben kunnen ze het weer gemakkelijk opgraven. 

Elk soort hamster heeft een eigen manier van graven. De tunnels van de ene hamster zijn een stuk eenvoudiger dan tunnels van een andere hamster. Daarbij graven niet alle hamsters even diepe tunnels en kamers. Sterker nog, lang niet alle hamsters hebben zin om moeite te steken in het graven van een tunnel. Ze gaan dan liever op zoek naar een verlaten gangenstelsel en gaan hier wonen. Deze gangenstelsels zijn in de meeste gevallen van andere knaagdieren geweest. 

Dit hebben onze huisdieren nodig

Net als hamsters die in het wild leven graven de hamsters die wij als huisdier houden ook graag. Dit is een natuurlijk instinct dat nog steeds in deze hamsters zit. Het is zelfs zo dat hamsters die de ruimte hebben om te graven minder probleemgedrag vertonen. Denk hierbij onder andere aan het knagen aan tralies. Om ervoor te zorgen dat jouw hamster lekker kan graven moet je met een aantal dingen rekening houden. 

Om te beginnen is het belangrijk dat het verblijf geschikt is om in te kunnen graven. Dit betekent vooral dat er genoeg ruimte moet zijn die je met bodembedekking kunt vullen. Een verblijf dat vanaf de bodem tralies heeft is hiervoor dus niet geschikt. Een verblijf met een dichte onderkant van ongeveer 30 cm of meer juist wel.

Breng vervolgens een dikke laag bodembedekking aan in het verblijf. Het is goed om uit te gaan van een laag van minimaal 20 cm. 

Daarnaast is het belangrijk om de juiste bodembedekking te gebruiken. Kies altijd voor een bodembedekking waar zo min mogelijk stof vanaf komt. Voor het graven is het fijn als de bodembedekking wat steviger is. Deze bodembedekking blijft beter liggen tijdens het graven van tunnels. Hele fijne bodembedekking stort al snel in op het moment dat de hamster een tunnel begint te graven. 

Behalve het graven van tunnels en holletjes is er nog een reden voor hamsters om te graven. Dit is het zoeken van (meer) voedsel. Je herkent dit aan het feit dat de hamster niet diep graaft. Je kunt het meer zien als het omspitten van de bovenste laag bodembedekking. Hamsters doen dit onder andere wanneer er voedsel los in het verblijf wordt gelegd. Een andere reden om dit te doen is omdat hij denkt dat hij niet genoeg voedsel heeft verzameld.

Ten slotte is het belangrijk om te onthouden dat niet elke hamster even graag graaft. Veel hamsters die wij als huisdier hebben geven de voorkeur aan een huisje. Het is dan ook heel belangrijk om een ruim huisje in het verblijf te plaatsen. Het is hierbij belangrijk dat er ook genoeg ruimte is voor zijn voedselvoorraad. Door meerdere huisjes te plaatsen kun je jouw hamster een keuze geven waar hij het liefste verblijft. 

Tips om een hamster te laten graven 

Niet elke hamster zal even snel uit zichzelf beginnen te graven. Er zijn dan verschillende dingen die je kunt doen om jouw hamster te stimuleren om wel te gaan graven. 

Hamsters zijn heel veel bezig met het verzamelen van voedsel. Door voedsel los in het verblijf te leggen stimuleer je ze om te gaan graven op zoek naar voedsel. Je kunt er ook voor kiezen om voedsel onder de bodembedekking te begraven. Hierdoor zullen ze ook dieper in de bodembedekking op zoek gaan naar voedsel. Let hierbij wel op dat de hamster genoeg voedsel kan vinden en begraaf geen voedsel dat kan bederven. Zeker in het begin kan het fijn zijn om nog een deel van het voedsel in het bakje te doen. 

In plaats van standaard voedsel kan het ook juist leuk zijn om een snackje te begraven. Hamsters zijn vaak nog meer gemotiveerd om dit op te graven. Daarbij kan je knaagmateriaal deels ingegraven. Wilgentakken zijn hier bijvoorbeeld heel goed voor te gebruiken. 

De meeste hamsterhuisjes hebben een open onderkant. Hierdoor kunnen ze gemakkelijk vanuit hun huisje een tunnel graven. Dit is bijvoorbeeld een goed huisje van hout waaruit een hamster gemakkelijk kan graven. Veel hamsters doen dit ook om meer ruimte te creëren. Ga daarom voor een huisje met een open onderkant. Deze zijn ook nog eens veel makkelijker schoon te maken. 

Je kunt de hamster ook helpen door een begin voor hem te maken. Plaats hiervoor een tunneltje in de bodembedekking zodat de hamster een duidelijke plek heeft waar hij naar beneden kan. Een andere optie is om een bruggetje (deels) te begraven zodat er een open ruimte onder de bodembedekking ontstaat. 

Het is voor hamsters ook heel belangrijk om een goede bodembedekker te hebben. Echter is niet elke hamster even enthousiast over dezelfde bodembedekker. Als de voorgaande tips niet helpen is het een goed idee om te experimenteren met verschillende bodembedekkers. Je kunt ook een combinatie van verschillende bodembedekkers gebruiken. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *