Dit moet je weten over langharige cavia’s 

Langharige cavia’s zien er leuk uit en kunnen een heel leuk huisdier zijn. Voordat je een langharige cavia neemt is het echter verstandig om eerst wat meer over ze te leren. Wist je bijvoorbeeld dat langharige cavia’s meer verzorging nodig hebben dan andere cavia’s?

Langharige cavia rassen zijn onder andere de Sheltie, Texel, Peruvian, Coronet en Teddy. Er zijn grote verschillen in de groei en structuur van het haar van deze cavia’s. Cavia’s met lang haar hebben extra vachtverzorging nodig om de cavia gezond te houden. 

Niet alle langharige cavia’s zijn hetzelfde, er zijn verschillende rassen die lang haar hebben. Daarbij kan ook het haar van de cavia’s sterk variëren, denk hierbij bijvoorbeeld aan de structuur als de lengte. Tenslotte is het handig om te weten welke extra verzorging langharige cavia’s nodig hebben. 

Er zijn verschillende cavia rassen met lang haar  

Als het gaat over langharige cavia’s dan kunnen hier vele verschillende soorten cavia’s mee worden bedoeld. Er is namelijk niet één specifiek cavia ras dat lang haar heeft. Er zijn juist best wel wat verschillende rassen met lang haar. 

De Sheltie is een van de meest bekende langharige cavia soorten. Dit ras is ontstaan in Engeland maar inmiddels ook in veel andere landen populair. Ze hebben steil haar dat langs hun lichaam valt. Omdat het haar in het gezicht niet lang is hebben ze weinig last van haar in hun gezicht. 

De Texel (ook wel Tessel genoemd) is een relatief nieuw cavia ras. Deze cavia’s hebben lange, krullende haren. Verder lijken ze heel erg op de Sheltie. Dit is ook niet gek aangezien ze zijn ontstaan door een Rex met een Sheltie te kruisen. 

De Peruvian is ook een erg bekende langharige cavia soort. Deze cavia’s lijken ook weer op de Sheltie cavia. Het grootste verschil tussen deze twee soorten is de haargroei op het hoofd. Bij de Peruvian groeit het haar daar naar voren en bij de Sheltie naar achteren. 

Verwant aan de Peruvian is de Alpaca. Deze cavia’s zijn ontstaan door de Peruvian te kruisen met de Texel. Dit betekent dat ze er uitzien als een Peruvian met een krullende vacht. 

Coronet cavia’s lijken op een mix tussen de Sheltie en de Peruvian. De vachtgroei is grotendeel gelijk aan die van de Sheltie. Tegelijkertijd hebben ze net als de Peruvian haargroei op het hoofd richting hun gezicht. In plaats van 2 kruinen zoals de Peruvian heeft de Coronet echter maar 1 kruin op het hoofd. 

De Merino cavia is ook weer een kruising tussen 2 verschillende soorten. Namelijk tussen de Coronet en Texel. Deze cavia’s hebben een krullende vacht en net als de Coronet 1 kruin op het hoofd. 

Als laatste is er nog de Teddy, hierin is onderscheid te maken tussen twee verschillende soorten Teddy’s. De US Teddy of Amerikaanse Teddy heeft een pluizige vacht. Het haar groeit tot ongeveer 2 cm, dit is dus niet zo lang als dat van enkele andere soorten. Hierdoor heeft de vacht van deze cavia’s minder verzorging nodig. 

Naast de US Teddy is er ook de CH ofwel de Zwitserse Teddy. Deze Teddy soort is iets minder bekend dan de US Teddy. Het grote verschil met de US Teddy is de structuur van de vacht. De CH Teddy heeft een stuggere vacht dan de US Teddy en heeft krullen. 

Behalve de verschillen in haargroei en -structuur verschilt ook de kleur van de cavia’s. Afhankelijk van het ras kunnen ze in heel veel verschillende kleuren en kleurcombinaties voorkomen. Daarbij verschillen de cavia’s enigszins in lichaamsbouw afhankelijk van het ras. 

De verschillende vachtstructuren

De haarstructuur is zeker niet hetzelfde bij elke langharige cavia. De structuur van het haar heeft dus grotendeels te maken met het ras van de cavia. Er zijn echter ook rassen waarbij er verschillende soorten haarstructuren voorkomen. 

Om te beginnen kan een cavia steil of gekruld haar hebben. Tegelijkertijd zit er heel veel variatie in gekruld haar. Dit kan variëren van een slag tot echt duidelijke krullen. 

Een ander verschil is de structuur van het haar. Sommige cavia’s hebben heel dik en stevig haar. Bij andere cavia’s is het haar juist wat dunner waardoor het er pluiziger uitziet. De cavia kan hierbij veel haar hebben waardoor hij een hele volle vacht heeft. Andere cavia’s hebben juist minder haar en hierdoor een minder dikke vacht. 

Tenslotte groeit het haar niet bij elke langharige cavia op dezelfde manier. Je ziet vaak dat het haar langs het lichaam naar beneden hangt. Het haar kan daarentegen ook allerlei verschillende kanten op groeien. Je kunt dit omschrijven als dat het eruitziet alsof de cavia vele verschillende kruinen heeft. Cavia’s met deze haargroei worden ook wel borstelcavia’s genoemd. Het haar van deze cavia’s kan zowel steil als krullend zijn. 

Een langharige cavia heeft extra verzorging nodig 

De vacht van een cavia heeft over het algemeen niet zo heel veel verzorging nodig. Dit heeft vooral te maken met het feit dat cavia’s zichzelf goed schoon kunnen houden. De vachtverzorging van een cavia bestaat vooral uit het borstelen van het haar. Heel af en toe kan het nodig zijn om de cavia te wassen

Langharige cavia’s hebben echter wel wat meer verzorging nodig dan de gemiddelde cavia. Zo kan de vacht van deze cavia’s sneller in de klit raken. Het hebben van klitten is oncomfortabel voor de cavia. Er kan sneller vuil in vast komen te zitten en grote klitten kunnen aan de huid trekken. 

Door de cavia met regelmaat te borstelen voorkom je dat er klitten ontstaan. Met een set zoals deze heb je alles in huis om klitten er goed uit te kunnen borstelen. Klitten die er niet makkelijk uit te borstelen zijn, kun je voorzichtig wegknippen. Daarnaast kan het nodig zijn om het haar hier en daar een beetje bij te knippen. Bijvoorbeeld omdat er op bepaalde plekken vaak viezigheid in de vacht blijft hangen. Tenslotte kan het fijn zijn om wat haar bij de ogen weg te knippen als de cavia hier last van heeft. 

Om klitten en vuil in de vacht zoveel mogelijk te voorkomen is het verstandig om het haar bij te knippen. Gebruikelijk is om het haar net boven de grond af te knippen. Hiermee voorkom je dat het haar over de grond sleept. Dit is ook fijn voor de cavia omdat hij zo meer bewegingsvrijheid krijgt. 

Cavia’s waarbij het haar gekruld is moeten vaker geborsteld worden dan andere cavia’s. Dit haar is namelijk gevoeliger voor klitten dan steil haar. 

Het kan zo zijn dat je het zelf lastig vind om de vacht van de cavia goed te verzorgen. In zo’n geval kun je hem naar een trimsalon brengen. Er zijn trimsalons die zich specialiseren in het trimmen van knaagdieren en konijnen. Het verschilt per cavia hoe ze reageren op een bezoek aan een trimsalon. Wanneer jouw cavia veel last heeft van reizen kun je overwegen om een trimster aan huis te laten komen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *