Dit moet je weten over teken bij konijnen     

Je hebt vast weleens van teken gehoord, teken zijn vervelende beestjes waar je flink last van kunt krijgen. Dit komt voornamelijk doordat ze bepaalde ziektes kunnen overdragen. Niet alleen mensen maar ook konijnen en andere huisdieren zoals honden en katten kunnen last hebben van teken. 

Teken zijn parasieten die zich vastbijten om vervolgens het bloed van hun gastheer te drinken. Een tekenbeet is gevaarlijk omdat een teek verschillende ziektes kan overbrengen. Als je een teek bij jouw konijn vind is het belangrijk om hem zo snel mogelijk te verwijderen.

Om te beginnen kan het fijn zijn om te weten wat een teek nou precies voor beestje is. Daarnaast is het belangrijk om te weten hoe je tekenbeten kunt voorkomen. Tot slot moet je ook zeker weten wat je kunt doen wanneer je een teek vindt bij jouw konijn. 

Wat is een teek 

Teken zijn parasieten die zich in hun gastheer vastbijten om zich vervolgens te voeden met bloed. Teken gaan in hun leven door verschillende stadia heen. In een aantal van deze stadia hebben ze een gastheer nodig. 

Er zijn verschillende soorten teken, in Nederland komt de zogenoemde schapenteek het meeste voor. Deze kan 1 tot 3 mm zijn afhankelijk van het stadium waarin hij zich bevindt. Als de teek zich heeft volgezogen met bloed kan hij vrij groot worden en is hij makkelijker te vinden. Een vrouwtjes teek legt na eieren wanneer ze vol is gezogen met bloed. Na het leggen van de eieren gaat de teek dood. 

Teken komen vooral voor op plekken met veel gras en planten. Dit kan onder andere in de duinen of het bos zijn maar ook gewoon in de achtertuin. Als er een gastheer langskomt laten ze zich hierop vallen en gaan ze opzoek naar een geschikte plek. Hier bijten ze zich vervolgens vast. 

Problemen die door teken kunnen ontstaan

Wanneer een konijn door een teek is gebeten kan het konijn besmet raken met verschillende ziektes. 

De meest bekende ziekte die teken overdragen is de ziekte van lyme. De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de Borrelia burgdorferi bacterie. Mensen kunnen bij een besmetting met deze bacterie last krijgen van huiduitslag, koorts, spierpijn en zenuw- en gewrichtsklachten. Bij konijnen is het niet helemaal duidelijk of een besmetting klachten veroorzaakt. 

Een andere bekende en ernstige konijnenziekte die door teken kan worden overgedragen is myxomatose. Enkele kenmerken van deze ziekte zijn rode ogen en niezen. Dit zijn echter symptomen die ook bij andere konijnenziekten voorkomen waardoor het niet altijd direct wordt herkend. Om jouw konijn tegen deze ziekte te beschermen kun je hem laten vaccineren. 

Tularemie is een ziekte die bij zowel mensen als konijnen kan voorkomen en door teken kan worden overgedragen. Deze ziekte wordt ook wel hazenpest of konijnenkoorts genoemd. Konijnen krijgen hierbij minder eetlust en kunnen gaan wankelen. Bij mensen kenmerkt de ziekte zich vooral door opgezette lymfeklieren en koorts. 

Behalve dat teken ziektes overbrengen kunnen teken ook zorgen voor bloedarmoede. Dit zal bij een enkele tekenbeet niet zomaar gelijk gebeuren. Als een konijn echter vaak gebeten wordt door teken kan dit wel een serieus risico vormen.  

Teken bij konijnen voorkomen 

Het beste is uiteraard om tekenbeten te voorkomen. Zo voorkom je dat jouw konijn ziektes kan oplopen. Er zijn niet zoveel middelen verkrijgbaar om konijnen tegen teken te beschermen. Hierdoor is het lastig om konijnen goed te beschermen.

Wat je in ieder geval nooit mag doen is een middel voor andere dieren zoals honden of katten op konijnen gebruiken. Deze middelen zijn niet gemaakt en daarom ook niet geschikt voor konijnen. Veel van deze middelen zijn zelfs giftig voor konijnen. 

Wat je wel kunt doen is zorgen dat jouw konijn zo min mogelijk door dichte begroeiing heen loopt. Dit vanwege het feit dat teken juist hier veel voorkomen. 

Wat als jouw konijn een teek heeft 

Het kan altijd gebeuren dat een konijn door een teek gebeten wordt. Teken komen vooral veel voor op de kop van het konijn. Ten eerste is het belangrijk dat de teek zo snel mogelijk verwijderd wordt. Hoe langer een teek op de gastheer zit hoe hoger de kans op besmetting wordt. 

Het verwijderen van een teek kun je zelf doen met behulp van een tekentang of puntige pincet. Tekentangen en andere hulpmiddelen om teken te verwijderen zijn op allerlei plekken voor een laag bedrag verkrijgbaar. Het is zeker aan te raden om zo’n tang voor de zekerheid in huis te hebben. Mocht je de teek niet zelf kunnen verwijderen ga dan met het konijn langs de dierenarts. 

Om een teek te verwijderen houd je de haren rondom de teek aan de kant. Je kunt nu de tang tegen de huid van het konijn op de teek zetten. Hierbij is het belangrijk om niet in het lijfje te knijpen omdat de kans op besmetting dan toeneemt. Trek vervolgens de teek uit de huid. 

Als je de teek eenmaal hebt verwijderd kun je checken of hij er helemaal uit is. Wanneer de teek er helemaal uit is zie je een kop met pootjes eraan zitten. 

Indien de gehele kop van de teek is blijven zitten kan deze mogelijk nog steeds ziektes overdragen. Je kunt de kop in dit geval vaak nog in de huid zien zitten. Je kunt dan alsnog proberen om met een pincet of tekentang de kop uit de huid te verwijderen. 

Het kan ook voorkomen dat er een klein stukje van de kop in de huid blijft zitten. Dit is over het algemeen niet gevaarlijk. Als je het stukje ziet zitten en je kunt het verwijderen is het wel aan te raden om dit alsnog te doen. Lukt dit niet dan kun je het na een aantal dagen nog een keer proberen. Omdat het lichaam het stukje afstoot komt het meer naar de oppervlakte en is het makkelijker te verwijderen. 

Het is tenslotte van belang om de plek waar de teek heeft gezeten goed te ontsmetten. Ook moet je de plek voorlopig in de gaten houden. Het is normaal dat er een plekje of bultje overblijft na een tekenbeet, deze verdwijnt vanzelf. Mocht de plek daarentegen erger worden dan is het zaak om een dierenarts in te schakelen. 

Mocht het zo zijn dat jouw konijn zich anders gaat gedragen dan is een dierenartsbezoek ook zeker aan te raden. Veranderingen in gedrag kunnen onder andere verandering in eetgewoonten of energielevels zijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *