Site pictogram Harigehuisdieren

Het gebruik van konijnen als therapiedieren  

De kans is groot dat je wel eens een hulphond voorbij hebt zien komen. Dieren kunnen niet alleen met praktische dingen helpen maar ook voor therapie worden ingezet. Wist je dat konijnen zeer geschikte therapiedieren blijken te zijn? 

Therapiedieren kunnen voor allerlei verschillende doeleinden worden ingezet. Mede vanwege hun zachtaardige karakter zijn konijnen goede therapiedieren. Konijnen kunnen onder andere helpen om eenzaamheid en stress te verminderen.  

Om mensen te kunnen helpen moet een therapiedier aan een aantal voorwaarden voldoen.  Dankzij een aantal kenmerken zijn konijnen zeer geschikte therapiedieren. Er zijn veel verschillende soorten problemen waar therapie met konijnen bij kan helpen. 

Wat is een therapiedier? 

Dieren die als therapiedier worden ingezet zijn op een bepaalde manier getraind. Hierdoor weten ze precies hoe ze in verschillende situaties moeten reageren. Daarbij zijn het sociale dieren die zelf contact met mensen zoeken.  

Het bekendste voorbeeld van een therapiedier is de hond. Honden worden op vele verschillende manieren ingezet om mensen te helpen. Het zijn heel gehoorzame dieren, ze zijn dol op aandacht en echte mensenvrienden. 

Naast honden zijn er echter nog veel meer dieren die voor therapie kunnen worden ingezet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan katten en paarden maar dus ook aan konijnen. 

Voor wie is therapie met dieren geschikt 

Therapiedieren worden ingezet om mensen te helpen bij zowel fysieke als mentale problemen. Therapiedieren kunnen onder andere worden ingezet bij gedragsstoornissen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan autisme, ADHD of ADD. Daarnaast worden therapiedieren ingezet bij mensen met depressie en angststoornissen. 

Na heftige gebeurtenissen kunnen therapiedieren je helpen om dit te verwerken. Het is dan ook niet gek dat ze worden ingezet bij rouw en trauma’s. 

Therapie met dieren wordt over het algemeen niet als enige behandeling gebruikt. Het wordt meer gezien als een aanvullende behandeling. Wat de beste behandeling voor jou is moet altijd in overleg met een specialist worden bepaald. 

Maar ook als er geen specifieke problemen zijn kan een therapiedier worden ingezet. Zo kan een therapiedier je onder andere helpen om structuur aan je leven te geven. Therapie met dieren kan dus eigenlijk voor iedereen grote voordelen hebben. 

Zowel kinderen als volwassenen kunnen baat hebben bij therapie met dieren. Dierentherapie kan worden aangepast aan de leeftijd van degene die de therapie volgt. De therapie kan daarom al vanaf een zeer jonge leeftijd worden gestart. Kinderen leren op deze manier ook gelijk hoe ze met dieren om moeten gaan. 

Wanneer je therapie volgt kun je dit zowel alleen als in een groep doen. Hetzelfde geldt voor therapie met dieren. Je kunt de therapie bijvoorbeeld volgen met anderen die dezelfde soort problemen hebben. Daarnaast kun je therapie volgen met bekende, een goed voorbeeld hiervan is gezinstherapie. 

Je kunt ervoor kiezen om bij een therapiedier langs te gaan of deze bij jou langs te laten komen. Dit zal onder andere afhangen van wat voor soort dier het is. Ook spelen het soort therapie, de voorkeur van de begeleider en de opleiding van het dier hierin een rol. 

Het is natuurlijk ook mogelijk dat je zelf graag huisdieren zou willen. In dat geval is het een mogelijkheid om een therapiedier in huis te nemen. In dit geval zal het dier een andere rol spelen dan wanneer je actief geplande sessies met het dier hebt. Beide opties kunnen een goede keuze zijn afhankelijk van de persoonlijke situatie. 

Waarom konijnen goede therapiedieren zijn 

Een van de redenen waarom konijnen goede therapiedieren zijn is vanwege het feit dat ze zo zachtaardig zijn. Ze zijn vrij makkelijk te socialiseren en erg vriendelijk tegenover mensen. Konijnen zijn erg sociale dieren en eenmaal aan je gewend zijn ze graag bij je in de buurt. 

Hoewel konijnen erg rustige dieren zijn kunnen ze ook erg speels en nieuwsgierig zijn. Als je met konijnen bezig bent zul je al snel veel bewegen. Dit is voor veel mensen een goede en makkelijke manier om hun lichaam actief te houden. 

Daarbij zijn konijnen onwijs slimme dieren. Hierdoor kunnen ze allerlei trucjes leren en hebben ze nieuwe dingen snel door. Slimme dieren kunnen er al ook zeker voor zorgen dat je zelf aan het denken wordt gezet.  

Konijnen kunnen goed laten merken wat ze wel en niet leuk vinden. Ze hebben een duidelijke lichaamstaal die makkelijk te begrijpen is. Je merkt hierdoor direct hoe jouw konijn zich voelt bij de dingen die je doet. 

Een bijkomend voordeel is het handzame formaat van konijnen. Dit zorgt ervoor dat ze makkelijk kunnen worden vervoerd. Therapie met konijnen kan dan ook makkelijk op allerlei plaatsen worden toegepast.

Mede doordat konijnen niet zo groot zijn vinden veel mensen ze leuk. Grote dieren kunnen vooral voor kinderen nog weleens intimiderend overkomen. Konijnen kunnen worden ingezet wanneer therapie met bijvoorbeeld een hond of paard spannend is. 

De voordelen van konijnen therapie 

Om te beginnen is knuffelen met konijnen ontspannend. Het aaien van dieren is een relaxte ervaring. Konijnen zijn van nature vrij rustige dieren. Deze rust kunnen ze ook zeker overbrengen op mensen. 

Konijnen geven je een goed gevoel en laten je lachen. Een konijn kan nog weleens lompe of gekke dingen doen. Dit maakt mensen al snel aan het lachen. Lachen werkt ontspannend en zorgt ervoor dat je minder stress ervaart. 

Een konijn kan je helpen om jezelf te kunnen zijn en jezelf te accepteren. Bij een konijn kun je echt helemaal jezelf zijn. Konijnen zullen je niet veroordelen op hoe je eruit ziet of wat je leuk vind. Dit biedt een gevoel van vrijheid en comfortabel zijn. 

Konijnen kunnen helpen om fysiek contact te stimuleren. Konijnen zijn dieren die graag bij je zijn en tegen je aan zitten. Ze houden van fysiek contact en worden graag geaaid. Dit kan mensen helpen om langzaamaan comfortabeler te worden met fysiek contact. 

Het gezelschap van een konijn zorgt ervoor dat je je minder eenzaam voelt. Een konijn kan echt een maatje voor mensen zijn. Je richt je aandacht op het konijn waardoor je minder naar binnen bent gekeerd. Hierdoor heb je minder last van nare gedachten die je kunt hebben wanneer je alleen bent. 

Bij fysieke problemen kan een konijn je motiveren om in beweging te komen. Ze willen graag worden geaaid en willen met je spelen. Bij konijnen hoef je niet direct heel actief te zijn of grote bewegingen te maken om dit te kunnen doen.

Mobiele versie afsluiten