Site pictogram Harigehuisdieren

Houd een hamster een winterslaap? 

Bepaalde dieren houden een winterslaap terwijl andere dieren dat niet doen. Het kan moeilijk zijn om te onthouden welke dieren dit allemaal wel en niet doen. Het is dan ook niet gek om je af te vragen of hamsters een winterslaap houden. 

Alleen de Syrische hamster houdt een winterslaap, alle andere soorten hamsters doen dit dus niet. Dwerghamsters kunnen wel in een zogenaamde torpor gaan. Bij de hamsters die als huisdier worden gehouden zie je dit echter maar heel weinig. 

Om te beginnen is het handig om te weten wat een winterslaap eigenlijk precies inhoudt. Het is ook zo dat niet alle hamsters hetzelfde zijn en dat er verschillen zijn tussen soorten hamsters. Daarnaast vertonen de hamsters die wij als huisdier houden en wilde hamsters ander gedrag. 

Sommige hamsters houden een winterslaap 

Om te beginnen is het belangrijk om te vermelden dat er een groot verschil is tussen verschillende hamstersoorten. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat de hamsters van nature in verschillende klimaten leven. De hamsters hebben zich aangepast aan hun specifieke omstandigheden om te kunnen overleven. 

Alleen de Syrische hamster (ook wel bekend als goudhamster) houdt een winterslaap. Dit betekent dus dat alle dwerghamsters dit niet doen. Dwerghamsters kunnen wel in torpor gaan.

Hamsters gaan in winterslaap wanneer de temperatuur daalt. De Syrische hamster is het meest gevoelig voor temperatuurdalingen. Al voordat de hamster in winterslaap gaat kun je veranderingen zien in het gedrag van de hamster. Wanneer het kouder begint te worden worden deze hamsters minder actief. Ze gaan minder op pad en besparen op deze manier energie. 

Dieren die in winterslaap gaan doen dit voornamelijk om energie te besparen. Onder andere de lichaamstemperatuur van het dier gaat behoorlijk omlaag. Hierdoor hoeven ze minder te eten. Dit is zeer handig wanneer er door het koude weer minder voedsel te vinden is. 

Torpor kun je ook zien als een soort van winterslaap. Hamsters doen dit met dezelfde redenen als waarom hamsters een winterslaap houden. Wel wordt de torpor getriggerd door een gebrek aan licht in plaats van een lage temperatuur. Het grote verschil met een winterslaap is dat de hamsters tussendoor wel wakker worden. Een hamster in torpor zal elke dag even kort wakker zijn. Hierna gaat hij echter al snel weer verder met slapen. 

Is jouw hamster in winterslaap?

De hamsters die wij als huisdier houden gaan vrijwel nooit in winterslaap. Hamsters worden binnen gehouden waar de temperatuur het hele jaar door aardig gelijk blijft. Er zijn dus geen heftige temperatuurswisselingen zoals in de natuur. Ook komt de temperatuur in huis niet onder 12 graden waarbij hamsters normaal gesproken in winterslaap gaan. Dit betekent dat een hamster niet wordt getriggerd om in winterslaap te gaan. 

Krijgt jouw hamster wel te maken met lage temperaturen? Dan is het belangrijk om te herkennen of jouw hamster in winterslaap is. Het laatste wat je wilt is dat je jouw slapende hamster aanziet voor een overleden hamster. Daarbij kun je een winterslaap hierdoor makkelijker onderscheiden van mogelijke ziektes. 

Om te beginnen hebben hamsters in een winterslaap een kenmerkende slaaphouding. De hamsters rollen zich deels op en liggen hierbij op hun zij of rug. Ze houden al hun pootjes gestrekt en hun voorpootjes voor het lichaam.

Hamsters die een winterslaap houden kunnen nog wel reageren op prikkels van buitenaf. Dit is echter een trage en kleine reactie. Heel anders dus dan de snelle en actieve reacties die je normaal van hamsters gewend bent. 

Een hamster in winterslaap kun je lichtjes zien ademen. Dit is niet zo duidelijk als dat het normaal zou zijn omdat ademhalingsfrequentie tijdens een winterslaap omlaag gaat. 

Een hamster in winterslaap voelt kouder aan dan normaal. Dit heeft te maken met het laten zakken van de lichaamstemperatuur. Er is wel een duidelijk verschil met een overleden hamster. Wanneer een hamster is overleden, warmt deze niet meer op en wordt hij stijf. 

Tenslotte zul je merken dat er zeer weinig tot niets wordt gegeten of gedronken. Tegelijkertijd zul je de hamster (zo goed als) niet meer actief zien. Bij een hamster in torpor kun je dezelfde symptomen verwachten. 

Een hamster uit zijn winterslaap halen 

Wanneer jouw hamster in winterslaap is kun je hier misschien van schrikken. Het houden van een winterslaap is echter helemaal niets om je zorgen over te maken. Dit betekent dan ook dat je de hamster niet wakker hoeft te maken. Wanneer de hamster klaar is met slapen zal hij zich vanzelf weer laten zien. 

Het is wel zo dat het wat ongezellig aan kan voelen wanneer jouw hamster alleen maar slaapt. Het is dan goed om te weten dat een winterslaap lang niet de hele winter duurt. Hoe lang een winterslaap duurt verschilt per  diersoort en individu. Bij hamsters is het zo dat een winterslaap vaak maar ongeveer een week duurt. 

Maak een hamster in winterslaap nooit zomaar ineens wakker. Dit is een erg stressvolle situatie voor hamsters. Ze kunnen hier dan ook ernstig letsel aan overhouden. Daarbij kan de hamster onwijs schrikken waardoor hij bijt en jou verwondt. Als je jouw hamster om een of andere reden toch wakker wilt maken volg dan de volgende tips. 

Het is belangrijk om de hamster langzaam op te warmen. Dit kun je onder andere doen door de hamster in je handen te houden. Je kunt er ook voor kiezen om een dekentje over hem heen te leggen of de omgevingstemperatuur langzaam te verhogen. 

De hamster heeft even de tijd nodig om langzaam wakker te worden. Ook wanneer de hamster wakker is zal hij niet gelijk weer zijn energieke zelf zijn. Geef de hamster daarom wat tijd om eerst zelf weer op pad te gaan. Pas wanneer de hamster enige tijd actief is kun je wat met hem doen. 

Eenmaal uit een winterslaap zal de hamster erg hongerig zijn. Een van de eerste dingen die hamsters doen is hun reserves die ze tijdens de winterslaap hebben gebruikt weer aanvullen. Zorg er daarom voor dat er genoeg eten en schoon water voor ze klaarstaat. 

Mobiele versie afsluiten