Houd een konijn een winterslaap?    

Bepaalde dieren houden in de winter wanneer het kouder is een winterslaap of winterrust. Deze twee dingen kunnen lastig te onderscheiden zijn en het is niet altijd even duidelijk welke dieren hieraan doen. Mogelijk heb je je daarom wel eens afgevraagd of een konijn een winterslaap houdt. 

Zowel wilde als tamme konijnen houden geen winterslaap of winterrust. Er is ook in de winter voor konijnen genoeg eten te vinden. Daarbij zijn konijnen wanneer ze slapen extra kwetsbaar voor roofdieren.

Er zijn een aantal redenen voor dieren om een winterslaap te houden. Als je eenmaal weet wat deze redenen zijn kun je beter begrijpen waarom dieren wel of geen winterslaap houden. Dat een dier geen winterslaap houdt betekent zeker niet dat hij zich helemaal niet aanpast aan de kou. 

Konijnen hebben geen winterslaap nodig

Konijnen zijn prooidieren die in de natuur veel vijanden hebben. Er zijn namelijk meerdere roofdieren die het op konijnen hebben voorzien. Wanneer een konijn slaapt is hij extra kwetsbaar en kan hij makkelijker gepakt worden. Hij is immers op dat moment niet in staat om vijanden aan te zien komen en op tijd te vluchten. 

Om te voorkomen dat konijnen in hun slaap gepakt kunnen worden, slapen ze maar kort achter elkaar. De kans dat ze niet doorhebben dat er een roofdier op ze af komt is zo veel kleiner. Konijnen kunnen daarnaast zelfs met hun ogen open slapen. Hierdoor hebben roofdieren minder snel door dat ze slapen en dus kwetsbaar zijn. 

Het is dan ook niet moeilijk om te begrijpen dat konijnen geen winterslaap houden. Tijdens een winterslaap zouden roofdieren enorm veel tijd hebben om ze te vinden en aan te vallen. Maar dit is zeker niet de enige reden waarom konijnen geen winterslaap houden. 

Een van de belangrijkste redenen voor dieren om een winterslaap te houden is vanwege een tekort aan voedsel. In de winter is er voor sommige dieren veel minder voedsel te vinden. Tijdens een winterslaap verbruiken dieren heel weinig energie en hebben ze weinig tot geen voedsel nodig. Konijnen kunnen het hele jaar door voedsel vinden en hebben hier dus geen last van. 

Behalve een winterslaap kan een dier ook een winterrust houden. Tijdens een winterrust daalt de lichaamstemperatuur minder dan tijdens een winterslaap. Hetzelfde geldt voor de ademhaling en het hartritme. Dieren die een winterrust houden worden af en toe wakker en zullen dan ook wat eten. Konijnen houden ook geen winterrust. 

Konijnen passen zich in de winter aan 

Dat konijnen geen winterslaap houden betekent zeker niet dat ze zich helemaal niet aanpassen aan de winter. Het gedrag van konijnen is met lage temperaturen anders dan wanneer het warmer is. 

Een van de dingen die een konijn in de winter doet is het maken van een warm holletje. Wanneer ze in een holletje liggen hebben ze minder last van de kou. Zo zitten ze beschut tegen wind, regen of eventuele sneeuw. Een konijnenhol onder de grond is daarbij erg goed geïsoleerd en de temperatuur in het hol blijft relatief constant. 

Daarnaast helpen konijnen elkaar om warm te blijven. Door dicht tegen elkaar aan te kruipen hebben ze veel minder last van de kou. 

Op het moment dat het kouder begint te worden gaat een konijn in de rui. Hij maakt zich klaar voor de winter door zijn zomervacht te verruilen voor een dikkere wintervacht. Deze dikke wintervacht zorgt ervoor dat een konijn het minder snel koud heeft. Je kunt het een beetje vergelijken met hoe wij in de winter dikkere kleren gaan dragen. 

Konijnen hebben een aantal gewoontes om zichzelf zo warm mogelijk te houden. Om te beginnen zullen ze minder snel languit gaan liggen. Als ze zich helemaal uitstrekken hebben ze meer contact met de koude lucht en kan er veel lichaamswarmte ontsnappen. In plaats daarvan maken ze zich juist zo klein mogelijk om zo veel mogelijk warmte bij zich te houden. 

Je zult misschien merken dat konijnen in de winter wat meer gaan eten. Dit komt door het feit dat ze meer energie gebruiken om zich warm te houden. Dit geldt zowel voor wilde konijnen als voor konijnen die als huisdier worden gehouden. Wilde konijnen zullen dus ook bij lage temperaturen hun hol moeten verlaten om eten te zoeken. 

Een ander verschil is dat konijnen in de winter op andere tijden actief zullen zijn dan in de zomer. Konijnen zijn schemerdieren die aan het begin en einde van de dag actief zijn. In de winter komt de zon later op en gaat hij eerder onder. Dit betekent dat de tijden wanneer het schemert anders zijn dan op andere momenten in het jaar. Het konijn past zijn ritme hierop aan. 

In de winter is het vooral belangrijk dat konijnen het niet te koud krijgen. Als een konijn onderkoeld raakt kunnen de gevolgen zeer ernstig zijn. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om jouw konijn warm te houden. Een van de belangrijkste punten hierbij is dat het verblijf goed is ingericht voor de kou. 

Bepaalde konijnen zijn extra kwetsbaar in de winter. Het gaat dan met name om oude, jonge en zieke of verzwakte dieren. Vooral in de natuur kunnen deze dieren al snel slachtoffer worden van extreem lage temperaturen. Denk hierbij aan temperaturen van ongeveer -10 tot -20 graden Celsius. 

Konijnen die binnen verblijven zullen zich (bijna) niet hoeven aan te passen in de winter. In huis is de temperatuur immers aardig constant. Deze konijnen zullen daarom niet veel merken van de kou buiten. Je zult dan ook geen duidelijke veranderingen zien in het gedrag van de konijnen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *