Is chocolade giftig voor konijnen?

Chocolade wordt over de hele wereld door onwijs veel mensen gegeten. Je hebt echter misschien weleens gehoord dat chocolade voor honden juist enorm giftig is. Daardoor vraag je je misschien af of chocolade ook zo giftig is voor konijnen.

Chocolade is giftig voor konijnen omdat het de giftige stof theobromine bevat. Wanneer een konijn chocolade heeft gegeten kunnen al na enkele uren vergiftigingsverschijnselen optreden. Bij een vergiftiging is het belangrijk om zo snel mogelijk te handelen. 

Wanneer jouw konijn iets niet mag is het fijn om te weten wat de reden daarvoor is. Daarbij is het belangrijk om te weten wat de symptomen zijn bij een vergiftiging. Ook zou je moeten weten wat je kan doen als een konijn toch chocolade binnen heeft gekregen. 

Waarom chocolade giftig is voor konijnen 

Konijnen eten van alles, de kans is dan ook groot dat ze chocolade zullen eten als ze dit toevallig vinden. Het is daarom belangrijk om voedsel dat ze niet mogen op een veilige plek op te bergen. Houd er bij het kiezen van een geschikte plek rekening mee dat konijnen hoog kunnen springen. Daarnaast is het goed om in gedachte te houden dat konijnen ook erg slim zijn. 

De reden dat chocolade zo giftig is voor veel dieren is vanwege de stof theobromine. Mensen kunnen deze stof zelf afbreken maar veel dieren kunnen dit niet. Deze stof komt dan na het eten van chocolade in de bloedbaan van het dier terecht. 

Hoe puurder de chocolade is hoe hoger de concentratie theobromine. Dit betekent dus dat pure chocolade een stuk giftiger is dan witte chocolade. Witte chocolade bevat daarentegen weer meer vet en suiker. Konijnen krijgen al snel te veel vet en suiker binnen wat schadelijk is voor hun gezondheid. 

Chocolade kan daarbij allerlei verschillende extra ingrediënten bevatten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan chocolade met hazelnoot of zout erin. Ook deze ingrediënten kunnen schade aanrichten aan de gezondheid van een konijn. Elke vorm van chocolade kan dan ook tot ernstige gezondheidsproblemen leiden. 

Dit alles betekent dat ook alle producten waar chocolade in verwerkt zit giftig zijn voor konijnen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan koekjes, taart en cake. Maar ook fruit met chocolade eromheen is zeer giftig voor konijnen.

Hoe meer chocolade een konijn op heeft hoe groter de kans op ernstige vergiftiging is. De grootte van het konijn speelt ook een rol in hoeveel een konijn kan hebben. Over het algemeen geldt dat een groter konijn iets meer kan hebben dan een kleiner konijn.  

Een van de symptomen van vergiftiging is uitdroging. Wanneer een konijn uitgedroogd is zal hij de behoefte hebben om constant heel veel te drinken. Daarbij kan een vergiftiging ook leiden tot een verhoogde hartslag en hartkloppingen. 

De symptomen van een vergiftiging kunnen al na 1 uur optreden. De symptomen kunnen echter ook enkele uren later pas beginnen. Dit is per individu verschillend en vooraf eigenlijk niet te voorspellen. 

Chocolade bevat veel vet en suiker hierdoor kan het zijn dat een konijn minder trek heeft. Als gevolg hiervan komt het dan ook voor dat het konijn zijn eigen eten niet meer eet. Dit kan ernstig worden als het te lang duurt voordat het konijn weer gaat eten. De darmen van een konijn moeten namelijk constant in beweging blijven. 

Wat als een konijn chocolade heeft gegeten

Als een konijn eenmaal chocolade heeft gegeten kan een konijn dit niet snel zelf kwijt. Een konijn kan namelijk niet overgeven zoals mensen en andere dieren kunnen. Als een konijn chocolade heeft gegeten is er weinig dat je hier zelf aan kunt doen. Je kunt het beste direct contact opnemen met de dierenarts. 

Mocht je zien dat jouw konijn chocolade aan het eten is moet je dit direct afpakken. Spoel daarbij de bek van het konijn om zoveel mogelijk chocolade te verwijderen. Houd het konijn goed in de gaten terwijl je contact opneemt met de dierenarts. 

Enkele symptomen die na vergiftiging kunnen optreden zijn buikpijn, problemen met de spieren en hartklachten. Konijnen zijn prooidieren en laten daarom niet snel merken dat ze zich niet goed voelen. Als je merkt dat jouw konijn zich anders gedraagt dan normaal dan moet je dit zeker serieus nemen. 

Hoe eerder je erbij bent hoe groter de kans op herstel is. Wanneer je direct ingrijpt kan er gebruik worden gemaakt van actieve kool (ook wel norit genoemd). Actieve kool kan gebruikt worden om schadelijke stoffen onschadelijk te maken. Dit komt doordat de actieve kool kan binden aan schadelijke stoffen. 

Op het moment dat de theobromine al in het lichaam is opgenomen is het lastiger om dit te behandelen. Wel kan de dierenarts mogelijk een infuus aanleggen om het gif te verdunnen. Hoe lager de concentratie gif in het lichaam is hoe minder schadelijk het is. Een infuus kan ook worden aangelegd om uitdroging tegen te gaan. 

Daarbij kan de dierenarts medicatie geven tegen bijkomende problemen. Denk hierbij onder andere aan de hartproblemen die door vergiftiging kunnen ontstaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *