Is een knaagsteen goed voor konijnen?  

In dierenwinkels en tuincentra worden allerlei verschillende producten voor konijnen aangeboden. Door dit grote aanbod kan het lastig zijn om te bepalen welke producten het beste zijn voor jouw konijnen. Een van de producten die op veel plekken voor konijnen wordt aangeboden is de knaagsteen. 

Knaagstenen zijn niet goed voor konijnen vanwege de calcium die deze stenen bevatten. Een teveel aan calcium zorgt bij konijnen al snel voor gezondheidsproblemen. Konijnen hebben deze stenen ook helemaal niet nodig om hun tanden te slijten. 

Voordat je een product aan jouw konijnen geeft is het goed om te weten waar het product precies voor bedoeld is. Daarnaast is het ook belangrijk dat je weet waar een product van gemaakt is. Alleen zo kun je de beste keuze maken in welke producten geschikt zijn voor jouw konijnen. 

Wat is een knaagsteen precies?

Knaagstenen worden ook wel eens lik of zoutstenen genoemd. Deze stenen kun je in het hok van konijnen ophangen of neerzetten. De konijnen kunnen hier vervolgens zelf aan likken en knabbelen wanneer ze hier behoefte aan hebben.

Het voornaamste voordeel van zo’n steen zou zijn dat konijnen op deze manier hun tanden kunnen laten slijten. De tanden van konijnen groeien namelijk hun hele leven door en kunnen ook te lang worden. 

Knaagstenen bestaan voornamelijk uit calcium en kleinere hoeveelheden andere mineralen. Er wordt gezegd dat het goed is voor konijnen om deze extra mineralen binnen te krijgen. 

Waarom een knaagsteen niet goed is voor konijnen 

Knaagstenen zijn over het algemeen eigenlijk helemaal niet goed voor konijnen. Hetzelfde geldt voor veruit de meeste knaagstenen die voor knaagdieren worden gemaakt. Natuurlijk is het hierbij goed om rekening te houden met het feit dat er verschillende soorten knaagstenen zijn. 

Dat knaagstenen niet goed zijn voor konijnen komt doordat ze veel calcium bevatten. Calcium komt voor in vele verschillende soorten groenten en fruit. Konijnen eten over het algemeen veel groente en groenvoer. Hierdoor krijgen konijnen al genoeg calcium binnen bij het eten van hun gebruikelijke voeding. 

Konijnen hebben dus geen extra calcium nodig. Sterker nog, een teveel aan calcium kan juist schadelijk zijn voor konijnen. Wanneer konijnen teveel calcium binnen krijgen wordt dit via de nieren en de blaas afgevoerd. 

Calcium kan in de blaas tot verschillende problemen leiden. Het teveel aan calcium zal calciumkristallen gaan vormen. Deze kristallen kunnen vervolgens weer leiden tot onder andere blaasgruis. 

Doordat calcium in de blaas neerslaat kunnen er naast blaasgruis ook blaasstenen ontstaan. Blaasstenen kunnen verschillende afmetingen hebben en ertoe leiden dat een konijn niet meer kan plassen. Wanneer een konijn hier last van heeft moet er direct contact worden opgenomen met de dierenarts. Het kan dan namelijk zo zijn dat het konijn met spoed geopereerd moet worden.  

Zo herken je blaasproblemen bij een konijn

Knaagstenen kunnen dus leiden tot blaasproblemen bij konijnen. Er zijn een aantal symptomen waaraan je blaasproblemen bij konijnen vrij makkelijk kunt herkennen. 

Een van de duidelijkste symptomen is het niet kunnen plassen. Het is begrijpelijk dat je niet precies weet hoeveel jouw konijn elke dag plast. Toch kun je al snel merken dat een konijn minder plast doordat er minder natte plekken in het hok te zien zijn. Daarbij eten en drinken konijnen die niet kunnen plassen soms ook minder. 

Konijnen die niet kunnen plassen hebben veel pijn. Pijn bij een konijn kun je onder andere herkennen aan een bolle rug. Een konijn met pijn kan daarentegen ook juist helemaal plat op de grond gaan liggen.

Veel konijnen plassen altijd op ongeveer dezelfde plekken. Wanneer je merkt dat jouw konijn ineens zomaar overal gaat plassen kan dit een teken zijn van blaasproblemen. Veel kleine plasjes en urinesporen zijn een teken van blaasproblemen.

Tenslotte is het veranderen van de urine een heel duidelijk teken van blaasproblemen. Urine kan dan een andere kleur hebben of troebel zijn. De urine kan daarnaast ook dikker worden. 

Knagen is wel belangrijk voor het slijten van de tanden 

Ondanks dat knaagstenen dus niet goed zijn voor konijnen is knagen wel heel belangrijk voor een konijn. Knagen doen konijnen tijdens het eten van vrijwel alle voeding die ze binnenkrijgen.

Tijdens het eten komen de tanden van konijnen over elkaar heen waardoor ze langzaam slijten. Wanneer een konijn genoeg hooi en groenvoer eet zullen de tanden al de juiste lengte behouden. Tanden die te lang zijn kun je zelf herkennen aan het feit dat ze over elkaar heen gaan groeien. 

Te lange tanden kunnen tot meerdere gezondheidsproblemen zorgen. Zo kunnen de tanden wonden in de mond van het konijn veroorzaken. Verder hebben konijnen met te lange tanden moeite met het oppakken en kauwen van eten. Het is dan ook belangrijk om de tanden van jouw konijnen regelmatig te controleren. 

Wanneer je merkt dat de tanden te lang worden is het zaak om zo op tijd de dierenarts te benaderen. De dierenarts kan de tanden dan bijslijpen om verdere problemen te voorkomen. Daarnaast kan de dierenarts mogelijk aan de hand van de stand van de tanden bepalen of het vaker nodig is om de tanden te laten slijpen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *