Kan een cavia alleen leven?     

Wanneer je cavia’s besluit te nemen wil je natuurlijk dat ze zich zo goed mogelijk voelen. Dit bereik je onder andere door te zorgen voor een goed verblijf, de juiste voeding en een maatje voor ze. Niet iedereen weet nog dat je cavia’s beter niet alleen kunt houden omdat ze dan al snel eenzaam kunnen worden. 

Cavia’s zijn van nature groepsdieren die samen met soortgenoten leven. Ze kunnen daarom het beste met een of meerdere soortgenoten worden gehouden. Het houden van een cavia met andere huisdieren of hem veel aandacht geven is hier geen vervanging voor. 

Wanneer je meerdere cavia’s neemt zijn er verschillende combinaties mogelijk waarvan de een vaak beter werkt dan de ander. Tenslotte is het goed om te weten wat de opties zijn als je een eenzame cavia hebt. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer een maatje overlijdt waardoor de cavia alleen achterblijft. 

Cavia’s zijn echte groepsdieren   

Cavia’s leven in de natuur altijd in groepen. Dit is tegelijkertijd ook hoe ze zich in huis het beste voelen. Zonder een maatje kan een cavia al snel erg eenzaam worden. Dat een cavia eenzaam is kun je niet altijd even makkelijk aan hem zien. 

Dit heeft weer te maken dat cavia’s van nature prooidieren zijn. Wanneer er iets mis is met ze zijn ze kwetsbaarder en een makkelijk slachtoffer. Cavia’s laten dan ook niet snel merken dat ze zich niet lekker voelen. 

Je kunt echter niet alle cavia’s zomaar bij elkaar zetten en ervan uitgaan dat ze vrienden worden. Er zijn een aantal richtlijnen voor welke combinatie de beste kans van slagen heeft. De meest gebruikelijke combinaties zijn 2 vrouwelijke cavia’s (zeugen) of een zeug en een gecastreerde man. 

Het houden van 2 mannelijke cavia’s (beren) is een stuk lastiger. Dit vanwege het feit dat beren nog weleens erg dominant kunnen zijn waardoor het koppelen vaker misgaat. Als je toch 2 beren wilt is dit zeker wel mogelijk. Het is dan een goed idee om 2 cavia’s te nemen die al van jongs af aan bij elkaar zitten. 

Daarbij moeten cavia’s altijd eerst wennen aan een nieuw verblijf en op de juiste manier gekoppeld worden. Dit houdt in dat ze de tijd krijgen om langzaam kennis te maken en aan elkaar te wennen. Laat ze eerst bekend worden met elkaars geur en de aanwezigheid van de andere cavia. Als dit eenmaal is gebeurd, kunnen ze bij elkaar worden geplaatst om elkaar verder te leren kennen. 

In het begin is er soms sprake van wat dominant gedrag. Dit is een manier voor cavia’s om de rangorde te bepalen. Het kan er soms wild aan toe gaan maar dit is helemaal niet erg. Dit betekent namelijk niet direct dat de cavia’s niet met elkaar overweg kunnen. Mogelijk is het nodig om de cavia’s even uit elkaar te halen. Je kunt het dan op een ander moment nog een keer proberen. Je zult vervolgens al snel merken of het een goede match is. 

Als je meerdere cavia’s neemt heb je ook een groter verblijf nodig. Bij een verblijf voor 2 cavia’s heb je het al snel over een verblijf van 150 x 50 cm. Dit kan voor sommige mensen een reden zijn om niet meerdere cavia’s te nemen. Denk echter toch nog eens na of er geen plek is waar je een groter verblijf kwijt kunt. Overweeg daarbij ook of je jouw cavia’s niet buiten wilt houden. 

Het kan natuurlijk dat je naast een cavia ook nog andere huisdieren hebt. Cavia’s kunnen prima samenleven met andere huisdieren zoals katten. Toch is dit zeker geen vervanging voor een soortgenoot. Verschillende dieren hebben allemaal hun eigen behoeften en manier van communiceren. Hierdoor zullen ze elkaar nooit helemaal gaan begrijpen. 

Hetzelfde geldt voor wanneer jij jouw cavia heel veel aandacht geeft. Om te beginnen zul je het grootste gedeelte van de dag niet bij jouw cavia zijn. Hierdoor zijn ze het grootste gedeelte van de tijd nog steeds alleen. Daarbij spreek je ook helemaal niet dezelfde taal als jouw cavia. Dit betekent dat ze alsnog een soortgenoot zullen missen waar ze echt goed mee kunnen communiceren. 

Wat als een cavia overlijd? 

Een cavia wordt gemiddeld 5 tot 6 jaar oud. Niet elke cavia wordt echter even oud waardoor de een sneller zal overlijden dan zijn of haar maatje. Voor cavia’s die altijd met een soortgenoot hebben geleefd kan het extra moeilijk zijn om ineens alleen te zijn. Dit kun je merken aan het feit dat ze zich terugtrekken en minder of zelfs niet meer eten en drinken. 

Mocht dit je overkomen en je met een eenzame cavia overblijven dan zijn er meerdere opties. Hoewel het zeker niet leuk is, is het verstandig om hier van tevoren al over na te denken. Op die manier kun je een betere beslissing maken op het moment dat je in deze situatie terechtkomt. 

De eerste optie is om er een nieuwe cavia bij te nemen. Je kunt dan voor een jonge cavia gaan. Houd er in dat geval rekening mee dat je over een aantal jaar weer in dezelfde situatie belandt. Dit hoeft niet erg te zijn als je cavia’s wilt blijven houden maar is wel iets om rekening mee te houden. 

Het is soms beter om er een wat oudere cavia bij te nemen. Een jonge cavia kan net iets te druk zijn voor een cavia die al op leeftijd is. Daarbij is de kans groter dat ze nog ongeveer even lang te leven hebben. Als je voor een oudere cavia gaat neem dan ook zeker een kijkje in een asiel. Er zitten namelijk veel cavia’s in het asiel die je liefde goed kunnen gebruiken. 

Als je eigenlijk geen nieuwe cavia erbij wilt kun je overwegen om de overgebleven cavia te herplaatsen. Het is begrijpelijk dat dit geen makkelijke keuze is maar het is wel iets om over na te denken. Vooral als jouw cavia erg lijdt onder het verlies van zijn maatje kan dit een goede keuze zijn.  

Mogelijk ken je iemand met cavia’s en past jouw cavia hier heel goed bij. Dit is een hele fijne oplossing omdat je jouw cavia dan nog regelmatig kunt bezoeken. Het is natuurlijk leuk wanneer je ziet dat jouw cavia het naar zijn zin heeft met andere cavia’s.

Er zijn ook speciale opvangen waar ze cavia’s opnieuw koppelen. Ze zoeken hier naar een goede match tussen cavia’s die een maatje zoeken. Jouw cavia zal hierna dan ook zeker samen met een nieuw maatje gaan leven. Dit kan bij iemand anders zijn maar ook juist bij jou thuis.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *