Site pictogram Harigehuisdieren

Kan een cavia zwemmen?

Misschien heb je weleens een video voorbij zien komen van zwemmende cavia’s. Je kan je dan afvragen of jouw cavia ook kan zwemmen. Heb je er ook al aan gedacht of een cavia dit eigenlijk wel leuk vind? 

Cavia’s kunnen zwemmen om zichzelf boven water te houden en niet te verdrinken. Een cavia zal daarentegen geen grote afstanden in het water afleggen. Een cavia heeft eigenlijk helemaal niet de bouw om goed te kunnen zwemmen. 

Het zal je misschien verbazen maar cavia’s kunnen vrij goed zwemmen. Dat een cavia kan zwemmen betekent echter niet dat hij dit ook graag wilt doen. Wanneer je een cavia hebt is het goed om te weten dat ze helemaal niet dol zijn op water. 

Cavia’s kunnen prima zwemmen 

Cavia’s kunnen net als vele andere knaagdieren prima zwemmen. Niet alleen knaagdieren maar ook haasachtigen zoals konijnen kunnen zwemmen. Sterker nog, de meeste dieren kunnen zwemmen wanneer dit echt nodig is. Dit vanwege het feit dat zwemmen erg belangrijk kan zijn om te kunnen overleven. 

Een van de dingen die een cavia helpt om boven water te blijven is hun vacht. Cavia’s hebben namelijk een erg dichte vacht. Een dichte vacht draagt bij aan het vermogen om te kunnen blijven drijven. 

Cavia’s zwemmen door met hun pootjes door het water te peddelen. Dit is te vergelijken met de manier waarop honden ook zwemmen. Bij cavia’s ziet dit er echter wel minder soepel uit omdat ze een heel andere bouw hebben. 

Het lichaam van een cavia is eigenlijk niet gebouwd om te zwemmen. Ze hebben vrij korte pootjes voor hun lijf. Het kost ze veel moeite om te kunnen zwemmen en ze zullen al snel uitgeput raken. Hierdoor kunnen ze niet voor lange tijd zwemmen of grote afstanden afleggen. 

Cavia’s zwemmen niet van nature 

Dat een dier kan zwemmen betekent echter nog niet dat hij dat ook leuk vindt. Of een dier uit zichzelf gaat zwemmen is erg verschillend. Honden zijn populaire huisdieren die graag het water in gaan. Veel hondeneigenaren laten hun hond in de zomer dan ook van het water genieten. 

Katten zijn daarentegen juist huisdieren die vrijwel nooit zelf het water in gaan. Het is bij veruit de meeste mensen bekend dat katten over het algemeen niet van water houden. Je zult een eigenaar dan ook niet zomaar een kat in het water zien zetten. 

Bij cavia’s gebeurt het helaas wel dat ze door mensen in het water worden gezet om te zwemmen. Dit komt vooral doordat het niet voor iedereen duidelijk is dat cavia’s van nature niet zwemmen. Het is in de natuur niet nodig voor cavia’s om te zwemmen en ze vinden dit ook niet leuk.  

Cavia’s in gevangenschap zijn al helemaal niet gewend om te zwemmen. Ze hebben in de meeste gevallen niet eens de mogelijkheid om in hun verblijf te zwemmen. Daarnaast hoeven ze niet te zwemmen om te kunnen overleven zoals dat in het wild soms voorkomt. 

Het is dan ook erg stressvol om ze zomaar in het water te zetten. Cavia’s die veel stress ervaren zijn vatbaarder voor ziektes. Daarbij kunnen ze erg in paniek raken en moeite hebben om boven water te blijven. In het ergste geval kan een cavia op deze manier verdrinken. Het is daarom nooit een goed idee om een cavia zomaar ineens te laten zwemmen. 

Een ander gevaar is dat ze tijdens het zwemmen water binnen kunnen krijgen. Op het moment dat ze buiten in bijvoorbeeld een sloot of plas zwemmen kan hier van alles in zitten. Denk hierbij onder andere aan bacteriën, kleine beestjes en viezigheid. De cavia kan vervolgens erg ziek worden van alles wat hij binnenkrijgt. 

Een cavia in een zwembad laten zwemmen is daarentegen ook geen goed idee. In een zwembad heb je te maken met allerlei schoonmaakmiddelen. Een zwembad wordt door veel mensen gereinigd met chloor. Chloor is zeer schadelijk voor de gezondheid van de cavia. 

Zelfs wanneer een cavia niets binnenkrijgt kan het water een gevaar vormen voor de gezondheid. Ze kunnen ernstige huidproblemen krijgen van zowel vies water als water met schoonmaakmiddelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan huiduitslag, jeuk, wonden en kale plekken. 

Wat als jouw cavia wel van water houd

Elke cavia is anders en er zijn altijd uitzonderingen op de regel. In enkele gevallen kan het dan ook zo zijn dat jouw cavia wel van water houdt. Hier zijn een aantal tips om jouw cavia veilig het water in te laten gaan. 

Om te beginnen moet het water dat je gebruikt schoon zijn. Er mogen echter zeker geen schoonmaakmiddelen in het water zitten. Zoals eerder besproken kunnen deze de cavia schade. 

Je kunt een cavia beter niet zomaar in een badje zetten. Geef jouw cavia zelf de keuze om wel of niet het water in te gaan. Een cavia moet de situatie eerst rustig kunnen beoordelen om te bepalen of hij zich er veilig bij voelt. 

Zorg er ook altijd voor dat een cavia met zijn pootjes bij de grond kan. Een cavia zal zich dan direct een stuk meer op zijn gemak voelen. Ook voorkom je op deze manier dat de cavia zou kunnen verdrinken. 

Zelfs wanneer de cavia in het water kan lopen is het belangrijk om altijd toezicht te houden. Ongeluk zit in een klein hoekje en een cavia kan zich opeens niet goed gaan voelen. Op het moment dat je toezicht houdt kun je direct ingrijpen wanneer er iets aan de hand is. 

Naast dat cavia’s niet graag zwemmen zijn cavia’s en water daarbuiten eigenlijk ook geen goede combinatie. Wanneer een cavia nat is kan deze het al snel erg koud krijgen. Een natte en daardoor koude cavia is vatbaarder voor ziektes. 

Om te voorkomen dat ze het koud krijgen kun je het beste lauw water gebruiken. Houd de temperatuur van het water door de tijd heen in de gaten. Als het water afkoelt kun je het weer op temperatuur brengen door warm water toe te voegen. Let er hierbij op dat de cavia niet in contact komt met te warm water. 

Eenmaal uit het water moet een cavia zo snel mogelijk worden afgedroogd. Op deze manier blijven ze niet te lang nat en wordt de kans op ziektes door kou kleiner. De cavia moet ook zeker uit de tocht gehouden worden omdat dit kou kan verergeren.

Mobiele versie afsluiten